ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ: ΟΙ ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ


Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με έκπληξη διαπίστωσε σήμερα στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που εκτυλίσσεται γύρω από τη διάταξη που ξηλώνει το Νόμο Φίλη και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την έκδοση δύο ανακοινώσεων, μία από το Σύνδεσμο των ιδιοκτητών και μία από το Υπουργείο Παιδείας.
Η ανακοίνωση του ΣΙΣ για πρώτη φορά είναι προστατευτική για τον Υπουργό Παιδείας, από τον οποίο ζητά μάλιστα να μην πραγματοποιήσει τη συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ (η συνάντηση δυστυχώς αναβλήθηκε). Πανηγυρίζουν δηλαδή οι εκπρόσωποι των σχολαρχών για τη διάταξη και φοβούνται τυχόν απόσυρσή της από την κοινωνική κατακραυγή.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για πρώτη φορά εξομοιώνει τους εκπροσώπους των εργαζόμενων με αυτούς που επιδιώκουν να διαλύσουν την ιδιωτική εκπαίδευση και ονειρεύονται την επιβολή όρων ασύδοτης αγοράς σε ολόκληρο το φάσμα της Παιδείας. Επιπλέον, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζεται έντεχνα η μισή αλήθεια.
Η Ομοσπονδία μας χαρακτηρίζει όχι άδικα τη συγκεκριμένη διάταξη ως την πιο βάναυση νομοθέτηση μέτρων στην ιδιωτική εκπαίδευση από την εποχή της Μεταπολίτευσης, διότι:
Η Ομοσπονδία μας χαρακτηρίζει όχι άδικα τη συγκεκριμένη διάταξη ως την πιο βάναυση νομοθέτηση μέτρων στην ιδιωτική εκπαίδευση από την εποχή της Μεταπολίτευσης, διότι:
  • Ο εκπαιδευτικός με έκθεση του σχολάρχη-Διευθυντή προς την Επιτροπή των δικαστών που θα κρίνει την καταγγελία σύμβασης ως προς τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητά της χαρακτηρίζεται όχι μόνο παιδαγωγικά ανίκανος, αλλά και επαγγελματικά ασυνεπής! (Η συμμόρφωση του σχολάρχη-Διευθυντή με τα κριτήρια του ΙΕΠ, μόνο ανθρώπους άσχετους με την ιδιωτική εκπαίδευση ξεγελά.)
  • Η έκθεση του σχολικού συμβούλου θα είναι προαιρετική και «συμπληρωματική» σ’ αυτήν του σχολάρχη-Διευθυντή! Με τα δύο αυτά σημεία για πρώτη φορά καθιερώνεται θεσμικά στην ελληνική εκπαίδευση η απόλυση μέσω παραθεσμικής και τιμωρητικής αξιολόγησης, χωρίς τη συμμετοχή πιστοποιημένου, θεσμικού εκπροσώπου της πολιτείας, με τον κίνδυνο η «φωτιά» που σήμερα ανάβει να μεταφερθεί σύντομα και στη δημόσια εκπαίδευση!
  • Επιτρέπονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, με δραματικές συνέπειες στη λειτουργία του σχολείου, στη νομιμότητα των διαδικασιών αλλά και για τους μαθητές!
  • Αποσύρεται η αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων να αποφασίζει για τη σύνταξη του ωρολόγιου προγράμματος και παραδίδεται στο σχολάρχη-Διευθυντή! Καταργείται έτσι η τελευταία νησίδα δημοκρατίας μέσα στο ιδιωτικό σχολείο και δίδεται η δυνατότητα στο σχολάρχη να μετατρέψει το σχολείο του σε φροντιστήριο με τις γνωστές συνέπειες στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
  • Σε περίπτωση που παρέλθουν οι 60 ημέρες για τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «τεκμαίρεται η νομιμότητα και η μη καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης». Καταργείται, δηλαδή, ακόμη και το τεκμήριο της «αθωότητας» και αντικαθίσταται από μια ρήτρα «θανάτου» για εκπαιδευτικούς που θα απολύονται – και μάλιστα στιγματισμένοι – επειδή τα μέλη μιας Επιτροπής δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν!
  • Μειώνονται οι αποζημιώσεις απολύσεις και καταστρατηγείται η διάταξη για τις ρυθμίσεις συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ οι σχολάρχες!

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι:
  • Ο Νόμος Φίλη αποκατέστησε τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση και προστάτευσε το δημόσιο αγαθό της Παιδείας, επομένως πρέπει να διαφυλαχθεί πάσει θυσία.
  • Θεωρούμε ότι η διάταξη Γαβρόγλου αλλοιώνει πλήρως τη φιλοσοφία του νόμου και επιφέρει το Μεσαίωνα στα ιδιωτικά σχολεία εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθεί.
  • Επισημαίνουμε ότι οι μαζικές, ελεύθερες απολύσεις με δια βίου χαρακτηρισμό και ακρωτηριασμό του επαγγελματικού μέλλοντος του ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι κατά πολύ χειρότερο από το άθλιο καθεστώς απορρύθμισης και ελεύθερων απολύσεων του Υπουργού-προστάτη σχολαρχών Αρβανιτόπουλου.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web