Πάνω από 600 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φεύγουν κακήν-κακώς από τον Μεσαίωνα των ιδιωτικών σχολείων για να υπηρετήσουν ως αναπληρωτές, ενώ οι απολύσεις ξεπερνούν τις 150 διαψεύδοντας την εικονική πραγματικότητα που παρουσίασε ο Σύνδεσμος ιδιοκτητών (άλλως, Γραφείο Τύπου Κεραμέως)
Την εικόνα μιας ουτοπίας στην ιδιωτική εκπαίδευση συνοδευόμενης από ωμά και προκλητικά ψεύδη για να εξωραΐστεί στην κοινωνία το βαρύτατα τρωθέν προφίλ της προστάτιδός τους Νίκης Κεραμέως περιέγραψε σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των σχολαρχών. Ισχυρίζεται ότι με το νόμο Κεραμέως και την «απελευθέρωση» του πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, όλα έγιναν ανθηρά για τους εργαζόμενους (τουλάχιστον οι του Συνδέσμου μας χαρίζουν άφθονο γέλιο σε δύσκολες στιγμές).
Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των σχολαρχών κάνουν λόγο για 45 (!) απολύσεις και 523 προσλήψεις, πανηγυρίζοντας για ενδυνάμωση της «αγοράς εργασίας» στα ιδιωτικά σχολεία κατά 4% περίπου. Για να δούμε όμως ποια είναι η πραγματικότητα:
- Περίπου 600 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εγκαταλείποντας συμβάσεις αορίστου χρόνου και θυσιάζοντας την πολύτιμη (σε αρκετές περιπτώσεις πολυετή) προϋπηρεσία τους, φεύγουν κακήν-κακώς από τα ιδιωτικά σχολεία που με το νόμο Κεραμέως έχουν μεταβληθεί σε εργασιακά κολαστήρια για να υπηρετήσουν ως αναπληρωτές στο δημόσιο (δηλαδή για να πληρωθούν μόνο για 7-8 μήνες και με εντελώς αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον!). Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδομεί πλήρως την ειδυλλιακή εικόνα που απεγνωσμένα επιχειρούν, ως γραφείο τύπου της Υπουργού, να περάσουν για την ιδιωτική εκπαίδευση οι εκπρόσωποι των σχολαρχών.
- 45 απολύσεις σε τι …ποσοστό της επικράτειας, κύριοι του ΣΙΣ; Μόνο 20 απολύσεις έλαβαν χώρα σε 2 σχολεία (κι όχι ιδιαίτερα μεγάλα…) της Αθήνας. Τα στοιχεία της ΟΙΕΛΕ, αν προσθέσουμε στις καταγγελίες σύμβασης και τα εκατοντάδες νηπιαγωγεία, κάνουν λόγο για πολύ πάνω από 150 απολύσεις. Τους καλούμε εκ νέου να δώσουν τα αληθή στοιχεία του αριθμού των απολύσεων, συμπεριλαμβάνοντας και τις διετίες.
- Τα στοιχεία που ήδη έχουμε συλλέξει για τις 500 προσλήψεις μιλούν για λογικές Μεσαίωνα και άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (και αυτό θα φανεί και από τα επίσημα στοιχεία που σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας) οι εκπαιδευτικοί (ιδίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευσης) προσλαμβάνονται με ελάχιστες ώρες (έως 5-6) στο διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα και χρησιμοποιούνται κυρίως ως φθηνό δυναμικό στις απογευματινές δράσεις, όπου αμείβονται με τον κατώτατο της εργατικής νομοθεσίας (λιγότερα από τα μισά από όσα λάμβαναν με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς). Επίσης, σε πολλές θέσεις εκπαιδευτικών που είτε απολύθηκαν, είτε αποχώρησαν με υπηρεσιακή άδεια, προσλαμβάνονται στη θέση τους 2 ή και παραπάνω εκπαιδευτικοί που μοιράζονται ελάχιστες ώρες (και μαζί με αυτές, φτώχεια και εργασιακή ανασφάλεια).
- Υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 3-5% του αριθμού των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία.
Από τα παραπάνω, δεν προκύπτει απλώς ότι η εικόνα στα ιδιωτικά σχολεία με το νέο νόμο είναι άκρως εφιαλτική. Επιβεβαιώνονται πλήρως όσα εδώ και μια δεκαετία αναφέρει η ΟΙΕΛΕ για την πραγματική στόχευση των σχολαρχών. Τη δημιουργία ενός πολυπληθούς εργατικού δυναμικού με ελάχιστες ώρες, χαμηλότατους μισθούς που θα «ανακυκλώνεται» μέσω συνεχών απολύσεων από σχολείο σε σχολείο χωρίς να μπορεί να συγκεντρώνει καν απαιτούμενα μόρια για την αναγνώριση προϋπηρεσίας.
Ο ζόφος στην ιδιωτική εκπαίδευση όμως δεν θα κρατήσει για πολύ. Σύντομα η κοινή λογική και το δίκαιο θα επικρατήσουν και θα γκρεμίσουν το τερατούργημα Κεραμέως που δεν ψηφίστηκε για το καλό της Παιδείας, της κοινωνίας και των μαθητών, αλλά ήταν προϊόν χυδαίας συναλλαγής ανάμεσα σε μια κυβέρνηση και τους χρηματοδότες της.
23.9.20
|
|
This entry was posted on 23.9.20
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου