Ενημέρωση για τις άδειες λόγω COVID-19
Μετά από αίτημα πολλών συναδέλφων μας, εκπονήσαμε, υπό την επίβλεψη του νομικού μας συμβούλου Γιώργου Μελισσάρη, ένα ενημερωτικό σημείωμα για τις άδειες λόγω COVID-19.
Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται (δεν υποχρεούνται), σε περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών.
(Τούτο σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να πιέσει τον εργαζόμενο να εργαστεί εξ αποστάσεως. Η τηλεργασία στην περίπτωση νόσησης με COVID-19 εξαρτάται αποκλειστικά από τον εργαζόμενο. Σε περίπτωση πίεσης για εργασία, παρακαλούμε να απευθύνεστε άμεσα στον ΣΙΕΛΒΕ και στην ΟΙΕΛΕ).
Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσης της εργασίας, είτε λόγω της κατάστασης της υγείας του εργαζομένου, κατά την κρίση του, οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργασίμων ημερών.
Για την άσκηση του δικαιώματος χρήσης της ειδικής άδειας ασθένειας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
Η ειδική άδεια ασθένειας χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια εργαζομένου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.
Η ειδική άδεια ασθένειας δύναται να παρατείνεται ως κοινή άδεια ασθένειας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα
Σε περίπτωση χρήσης της ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, χωρίς να ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο ο εργαζόμενος υπάγεται για παροχές ασθένειας.
Ο τρόπος πληρωμής για τις άδειες είναι ο εξής: Ο εργαζόμενος που νοσεί πληρώνεται τις 3 πρώτες ημέρες κατά το ήμισυ από τον εργοδότη ενώ οι δύο επόμενες ημέρες καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ ως επίδομα ασθενείας. Για αναλυτικότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.
Για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
Με το πέρας της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για χρονικό διάστημα εως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας
Στη βεβαίωση του εργοδότη με τα στοιχεία της περιόδου αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία βεβαιώνεται επιπροσθέτως ότι αυτός δεν παρείχε την εργασία του εξ αποστάσεως.
Οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθένειας που χορηγούνται, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 της Υ.Α., δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης της ασθένειας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε στο ανώτατο όριο ημερών γνωμάτευσης των υγειονομικών οργάνων.
Σε περίπτωση που η πρώτη ημέρα της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 τυχόν έπεται της τελευταίας ημέρας άδειας ασθενείας από άλλη αιτία, οι ημέρες ασθένειας λόγω COVID-19 επιδοτούνται όλες ως συνεχόμενες ημέρες ασθενείας.
Τέλος, τονίζεται (διότι υπήρξαν σχετικά ερωτήματα) ότι η άδεια COVID-19 χορηγείται για 5 εργάσιμες και όχι ημερολογιακές ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι ημέρες αργιών (επέτειοι, θρησκευτικές εορτές, Σαββατοκύριακα) δεν συνυπολογίζονται στην καταμέτρηση των ημερών άδειας.
30.3.22
|
|
This entry was posted on 30.3.22
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου