Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Επιστολή των εκπαιδευτικών της Ελληνογαλλικής Σχολής Παρασκευής

H παρακάτω επιστολή των εκπαιδευτικών της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής αποτελεί έκκληση προς την κοινωνία να στηρίξουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία  που απειλούνται από τις ρυθμίσεις της Υπουργού Παιδείας στο νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή. 

Οι εκπαιδευτικοί της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής LYCEE FRANCO - HELLENIQUE Eugene Delacroix. 




ΠΡΟΣ: Την  Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. ΄Αννα  

            Διαμαντοπούλου

 Την  Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κΕύη     Χριστοφιλοπούλου



ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔEΥΤΙΚΟΙ

ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



   Υπηρετώντας συνειδητά και κατ’ επιλογή την ιδιωτική εκπαίδευση επιτρέψτε μας να κοινοποιήσουμε την αγωνία μας, που είναι και αγωνία πολλών εκπαιδευτικών του οικείου χώρου, με αφορμή το υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο παιδείας.


  Η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει μακρά παράδοση και έχει να επιδείξει εκπαιδευτικούς με κύρος, μόρφωση και στάση ζωής που αποτελούν συχνά τον αντίποδα μέσα στην ισοπεδωμένη από αξίες σημερινή κοινωνία. Η σθεναρή αντίσταση στο θέλημα των τεχνοκρατικών ημερών, η έλλογη αντίδραση με πρόταξη πάντα του συμφέροντος των μαθητών μας και η πνευματική μας θωράκιση γίνονται πια διακύβευμα πολιτικών πιέσεων.


  Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, στους οποίους πολλοί εμπιστεύονται τα παιδιά τους για την διαπαιδαγώγησή τους και την μόρφωσή τους, υποβαθμίζονται, όταν αναγκάζονται να εργάζονται υπό το φάσμα της απειλής της αναίτιας απόλυσης, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, μετατρεπόμενοι σε φερέφωνα ιδεών και συμφερόντων. 

Αντιθέτως, η κοινωνία επιζητεί έναν εκπαιδευτικό με επαγγελματική  οντότητα, με ελεύθερη προσωπικότητα και με ισχυρή βούληση, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι, το πιο πειστικό μάθημα προς τους μαθητές μας γίνεται μέσω του παραδείγματος και όχι της θεωρητικής διδασκαλίας. 

  Πώς και πόσοι εκπαιδευτικοί θα καταφέρουν να σχοινοβατούν σε τέτοιες λεπτές ισορροπίες; 

  Πόσοι θα παραμείνουν ελεύθεροι και αυθεντικοί, άρα και χρήσιμα παραδείγματα προς τους νέους ανθρώπους; 

  Πόσοι άξιοι εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, όταν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να απολυθούν ανά πάσα στιγμή ή να μείνουν επαγγελματικά μετέωροι σε περίπτωση που το σχολείο τους μειώσει τμήματα ή κλείσει ολοκληρωτικά; 

  Φοβούμαστε ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα αποψιλωθούν από ικανούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα αναζητήσουν άλλη επαγγελματική διέξοδο ή θέση σε άλλα ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού.


Καλούμε να συνυπογράψεις, συνάδελφε, σκεπτόμενε πολίτη, το παρόν «καταγγελτήριο», υπερβαίνοντας τις πολιτικές σου συστολές, για να γίνει το «όχι» το δικό μας «όχι» όλης της κοινωνίας που γνωρίζει ότι η παιδεία για να είναι υψηλή πρέπει να είναι ελεύθερη. 


ΣΙΕΛ- Τοπικό Παράρτημα Ελληνογαλλικής Σχολής Αγίας Παρασκευής


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ   ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                                                                

Η τριμερής συμφωνία που δεν τηρήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας

  • Μέχρι και το σχολικό έτος 2012-2013 οι διορισμοί γίνονται σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
  • Ως αναγκαίο τυπικό προσόν για τον διορισμό εκπαιδευτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας και η επίτευξη της βαθμολογικής βάσης σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 
  • Μετά την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής οι απολυόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί διορίζονται στη δημόσια εκπαίδευση, βάσει της βαθμολογίας που είχαν συγκεντρώσει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με τον οποίο προσελήφθησαν στο ιδιωτικό σχολείο και λαμβανομένων υπόψη των λοιπών κριτηρίων β, γ, και δ του άρθρου 3. 
  • Ειδικά για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι υπηρετούσαν με σύμβαση αορίστου χρόνου μέχρι την 30η Ιουνίου 2012, και απολύονται λόγω κατάργησης ιδιωτικών σχολικών μονάδων, τάξεων ή τμημάτων, εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του Νόμου 1566/1985.
  • Όσοι απολύονται και έχουν τουλάχιστον εικοσιτετράμηνη προϋπηρεσία μέχρι τις 30-6-2010 αλλά δεν είχαν πετύχει τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. θεωρείται ότι έχουν συγκεντρώσει μέσο όρο βαθμολογίας πενήντα (50) μονάδες, εκτός αν έχουν λάβει μέρος σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. και έχουν συγκεντρώσει ανώτερο μέσο όρο, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτός ο βαθμός, λαμβανομένων υπόψη σε κάθε περίπτωση των λοιπών κριτηρίων β, γ, και δ του άρθρου 3. 
  • Οι απολύσεις των νεοπροσλαμβανομένων γίνονται ως εξής: α) στο τέλος του 3ου, 4ου 5ου έτους υπηρεσίας του εκπαιδευτικού μπορεί να απολύεται ένας εκπαιδευτικός ανά σχολική μονάδα αναιτιολόγητα, β) Για τους αορίστου χρόνου οι απολύσεις θα γίνονται για σοβαρό λόγο με απόφαση του ΠΥΣΔΕ.




Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

4&5 Μαΐου η μεγαλύτερη μας απεργία

Στη Βουλή σήμερα δόθηκε η πρώτη μάχη. Απεργούμε 4&5 Μαΐου 2010. Η μεγαλύτερη μας απεργία . Φωνάζουμε παντού: ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Οι Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί στις 4 και 5 Μαΐου ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, λέμε ΟΧΙ:

- Στην μετατροπή των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων σε πρατήρια προσόντων και υπηρεσιών

- Στην επέλαση των δυνάμεων της αγοράς και στο χώρο της εκπαίδευσης

- Στην απαξίωση του εκπαιδευτικού και του ρόλου του

- Στους εκβιασμούς και στις αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Τρίτη 4 Μαΐου, Άγαλμα Βενιζέλου, 10:30

Συνοπτική περιγραφή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τους Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς

1. Μετά από 4 χρόνια περίπου(τους 2 πρώτους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ που θα γίνουν μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου) οι προσλήψεις στα ιδιωτικά σχολεία θα γίνονται μόνο για όσους έχουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, αλλά χωρίς να απαιτείται επιτυχία στο ΑΣΕΠ.
2. Στους πίνακες κατάταξης των 2 πρώτων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ εγγράφονται χωρίς εξετάσεις με 50 μόρια όσοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απολύονται μέχρι την κατάρτιση αυτών των πινάκων (περίπου 4 χρόνια από σήμερα) λόγω κατάργησης αυτών των σχολείων.
3. Για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ δεν είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας.
4. Μετά την 1-9-2010 η προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη ως εκπαιδευτική.
5. Μέχρι να γίνει ο πρώτος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ (το αργότερο μέσα στο 2012) οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που απολύονται και εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου 3194/2003, άρθρο 5, παρ. 1 (κατάργηση ιδιωτικών σχολ. Μονάδων, τάξεων ή τμημάτων ή καταγγελία σύμβασης εργασίας και έχουν υπηρετήσει 6 σχολικά έτη μέχρι την απόλυσή τους με 18ωρη εβδομαδιαία διδασκαλία για κάθε σχολικό έτος ή σε περίπτωση μειωμένου ωραρίου, συμπληρώνουν, με αναγωγή αυτού, 18ωρη εβδομαδιαία διδασκαλία για 4 τουλάχιστον σχολικά έτη (72 ώρες) ) διορίζονται χωρίς ΑΣΕΠ με «απόφαση του Υπουργείου Παιδείας βάσει των υφισταμένων εκπαιδευτικών αναγκών» και σε αριθμό που το Υπουργείο Παιδείας ορίζει και με σειρά που εξαρτάται από κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά και προϋπηρεσίας.
6. Στελέχη εκπαίδευσης (π.χ. Σχολικοί Σύμβουλοι) διορίζονται μόνο εκπαιδευτικοί του δημόσιου. Αν διαθέτουν προϋπηρεσία ιδιωτικού εκπαιδευτικού, αυτή αναγνωρίζεται.
7. Όσοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θέλουν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους υποβάλλουν αυτοπροσώπως αίτηση για τροποποίηση του διοριστηρίου τους στον οικείο διευθυντή εκπαίδευσης.
8. Στην περίπτωση κατάργησης τάξεων ή τμημάτων ο διευθυντής του σχολείου με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιωτικού εκπαιδευτικού μπορεί να προτείνει στο οικείο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο «αντί της απόλυσης αυτών που έχουν την μικρότερη προϋπηρεσία, την τροποποίηση του διοριστηρίου τους ώστε να εργάζονται λιγότερες ώρες.»
9. Μετά την διετία, όλοι λαμβάνουν διοριστήριο αορίστου χρόνου.
10. Κατά τη λήξη κάθε σχολικού έτους μπορεί ανά εκπαιδευτική μονάδα να απολύεται ένας (1) εκπαιδευτικός αναιτιολόγητα.

Επιστολή της ΟΙΕΛΕ στην ΥΠΕΠΘ 28/4/2010



Αριθ. Πρωτ: 19455
Αθήνα, 28/4/2010
ΠΡΟΣ : Την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ.
Αννα Διαμαντοπούλου
Την Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ.
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Toν Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και
Θρησκευμάτων, κ. Β. Κουλαϊδή
Τον Ειδ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου
Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Μ. Κοντογιάννη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κυρία Υπουργέ,

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προσήλθαν στην πρόσκληση σας για διαβούλευση επί του περιεχομένου του Σχεδίου Νόμου με αίσθηση ευθύνης, καλή πίστη και εμπιστοσύνη στο ρόλο του κράτους ως εγγυητή των βασικών εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων που το εργατικό μας δίκαιο αναγνωρίζει ως στοιχειωδών για την άσκηση αξιοπρεπούς εργασίας.
Κατά τις τοποθετήσεις μας, επιχειρηματολογήσαμε υπέρ του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής) ως κρίσιμου παράγοντα για τον στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης, ζητήσαμε ενιαία αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών λειτουργών, και διατυπώσαμε ουσιαστικές προτάσεις για τη λειτουργία της εκπαίδευσης υποδεικνύοντας την ευθύνη της πολιτείας στην ανάπτυξη των αντιφάσεων και δυσλειτουργιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Όπως γνωρίζετε κατά την τριμερή διαβούλευση που συγκαλέσατε υπήρξε συναίνεση μεταξύ εργοδοτών ιδιωτικών εκπαιδευτικών και Υπουργείου Παιδείας σε πολλά σημεία, εκτός της αναιτιολόγητης απόλυσης εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου. Οι συμφωνηθείσες διατάξεις γνωρίζουμε ότι είχαν προωθηθεί στη νομοπαρασκευαστική ε-πιτροπή και είχαν ήδη ενταχθεί σε σχετικά άρθρα του σχεδίου νόμου. Σε πλήθος εκπαιδευτικών που επικοινώνησαν με το γραφείο σας διαψεύσατε φήμες και καθησυχάσατε ανησυχίες για ενδεχόμενη ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.
Με έκπληξη μας, λοιπόν, διαπιστώσαμε τη Δευτέρα το βράδυ, στο Σχέδιο Νόμου το οποίο δημοσιοποιήσατε, ότι έχουν περιληφθεί όλα τα αιτήματα των εργοδοτών, ακριβώς όπως διατυπώθηκαν, καθώς και εκείνο των αναιτιολόγητων απολύσεων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, και καμία από τις κοινά αποδεκτές θέσεις, γεγονός που εκ των υστέρων αποδεικνύει την παρουσία μας στη διαβούλευση περιττή. Η υποτιμητική αυτή στάση, έχει προσβάλει βαθιά όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, και δυναμιτίζει την αναγκαία για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης συστράτευση των εκπαιδευτικών λειτουργών.
Για τους λόγους αυτούς σας ζητάμε να ανακαλέσετε τις συγκεκριμένες, μονομερείς, άδικες και κοινωνικά ανάλγητες διατάξεις, αντικαθιστώντας τις με όσες είχαν τύχει κοινής αποδοχής στην τριμερή συνάντηση, το δε θέμα των απολύσεων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, για το οποίο σημειώθηκε διαφωνία, να το επαναεισαγάγετε σε τριμερή διαβούλευση, νομοθετώντας ως το Σεπτέμβριο με πολιτική σας απόφαση σε περίπτωση ασυμφωνίας.Απευθυνόμαστε σε εσάς καθώς και σε όλα τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ελπί-ζοντας ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρυτανεύσουν η κοινή λογική και η διάθεση διασφάλισης της κοινωνικής ειρήνης και του δημοσίου συμφέροντος.
Υ.Γ. Σας κοινοποιούμε για την ενημέρωση σας εσωτερική επιστολή του ΣΙΕΙΕ προς τα μέλη του, που περιήλθε σε γνώση μας, γιατί δεν θεωρούμε πιθανό ότι θα σας κοινοποιηθεί από τους συντάκτες της.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΕΛΕ 28/4/2010

«…Το πιθανότερο είναι, βέβαια, υπεροψίαν και μέθην
υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος.»
Κ.Π. Καβάφης, 1920
Το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας το Υπουργείο Παιδείας σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις θεμάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί προϊόν συναίνεσης. Η Υπουργός στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης σκηνοθέτησε έναν υπονομευμένο «διάλογο» για ν’ αγνοήσει τελικά τα σημεία συναίνεσης που προσεγγίστηκαν μεταξύ των θεσμικών συνομιλητών (Υπουργείου-εκπαιδευτικών-ιδιοκτητών) όπως καταγράφτηκαν και δόθηκαν στο νομοπαρασκευαστικό επιτελείο για να λάβουν τη νομική τους διατύπωση. Αντ’ αυτών στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε περιλήφθησαν διατάξεις που αποτελούν μονομερή διεκδίκηση των ιδιοκτητών οι οποίες όχι μόνο δεν έγιναν δεκτές από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και επικρίθηκαν και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Όμως, προφανώς, οι αποφάσεις λήφθηκαν σε τραπέζια παραδιαβούλευσης με εξωθεσμικούς συνομιλητές και απουσία των εκπαιδευτικών.
Με τις ρυθμίσεις αυτές οι εκπαιδευτικοί χάνουν εργασιακά δικαιώματα που κατέκτησαν σταδιακά σε βάθος 15ετιας αλλά κυρίως χάνουν την αναγνώριση του λειτουργού της εκπαίδευσης και επανέρχονται εν μια νυκτί στο status του «υπαλλήλου επιχείρησης», όπως είχε δηλωθεί γι’ αυτούς στη Βουλή το 1997, που απολύονται ελεύθερα και αναιτιολόγητα σε οποιαδήποτε φάση της σταδιοδρομίας τους.
Εκπαιδευτικοί που σήμερα υπηρετούν ως Σύμβουλοι προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί που επιτηρούν, διορθώνουν γραπτά και εξετάζουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια, που διορίζονται από δημόσια αρχή, που σε θέματα αξιολόγησης κι επιμόρφωσης αντιμετωπίζονται από το νόμο ενιαία με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς, που εποπτεύονται και προάγονται από δημόσιους λειτουργούς, που υπογράφουν ισότιμους απολυτήριους τίτλους μαθητών, έγκυρους για να τους εισαγάγουν στα πανεπιστήμια ή να τους δώσουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που αποσπώνται, όπως και οι δημόσιοι, για να στελεχώσουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή δομές δια βίου εκπαίδευσης, που συνεισφέρουν στην ανανέωση της εκπαίδευσής μας συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί ισοτίμων σχολείων με οργανικές θέσεις και συνταξιοδοτικό καθεστώς δημοσίου, παραδίδονται στο διευθυντικό δικαίωμα του επιχειρηματία που μπορεί πλέον ελεύθερα να τους απολύει ή να μειώνει το ωράριο τους (άρα και την αποζημίωσή τους, αν τους απολύσει).
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για το εάν η εργασιακή ανασφάλεια θα ενισχύσει τη νομιμότητα της λειτουργίας και την ποιότητα της εκπαίδευσης των ιδιωτικών σχολείων. Η απόφαση του ΣτΕ αρ. 622/2010 ύστερα από προσφυγή των ιδιοκτητών κατά του εργασιακού καθεστώτος που κατεδαφίζει σήμερα αυτοβούλως (;) η Υπουργός Παιδείας εγκαινιάζοντας τις ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, είναι σαφής: η εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών ενισχύει την ποιότητα του έργου τους και τη νομιμότητα και είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας. Αντίθετα, η παραίτηση της πολιτείας από τη συνταγματική της υποχρέωση να εποπτεύει την εκπαίδευση στα ιδιωτικά σχολεία και η εκχώρησή της στα συμφέροντα της αγοράς μετατρέπει τα εκπαιδευτήρια σε πρατήρια.
Στο Νέο Σχολείο, προς το οποίο πορεύεται η Υπουργός με μοναδικούς συνοδοιπόρους της τους ιδιοκτήτες και με όλους τους εκπαιδευτικούς απέναντί της, δεν βρίσκεται «πρώτα ο μαθητής» αλλά «πρώτα το κέρδος».

Το νομοσχέδιο που ξεπουλά την ιδιωτική εκπαίδευση

Στον παρακάτω σύνδεσμό θα βρείτε το σχέδιο νόμου που επαναφέρει στον μεσαίωνα τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τους μετατρέπει από λειτουργούς της εκπαίδευσης σε αναλώσιμους υπαλλήλους.
http://www.ypepth.gr/docs/nomosxedio_paideia_100427.pdf

Προσέξτε ιδιαίτερα τις σελίδες 13, 14 και 87, 88.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Ι.Ε.Λ.Β.Ε.

Το ΔΣ του ΣΙΕΛΒΕ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη 28/4/2010, 17:30, για να προγραμματίσει τις κινητοποιήσεις του συλλόγου ενάντια στο "πολυνομοσχέδιο" του Υπουργείου Παιδείας, που κατεδαφίζει κατακτήσεις δεκαετιών και προσφέρει το ιδιωτικό σχολείο βορά στις διαθέσεις των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος
Απόστολος Βουρκούδης

Ο Γενικός Γραμματέας
Τάσος Α. Μπάρμπας


Αναπαράγουμε πιο κάτω την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ :

Η Φαρσοκωμωδία Ηθών με τίτλο «(Δήθεν)ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ», στην οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέδειξε τις υποκριτικές της δυνατότητες, έκανε σήμερα αυλαία υπό τα θερμά χειροκροτήματα των ιδιωτικών συμφερόντων της εκπαίδευσης, από τα θεωρεία και τις πρώτες σειρές της πλατείας.Η Υπουργός Παιδείας, η ίδια που όρθωσε την αποφασιστικότητά της απέναντι στα εργασιακά αιτήματα των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, Αναπληρωτών και Ωρομισθίων υποχώρησε, και μάλιστα πλειοδοτώντας, στα αιτήματα των σχολαρχών μετατρέποντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε υπαλλήλους επιχειρήσεων από λειτουργούς της εκπαίδευσης, όπως πρόσφατα αποφάνθηκε το ΣτΕ (αρ.αποφ.622/2010) κρίνοντας απόλυτα συνταγματικό το νομικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.Το «Νέο Σχολείο» που προτείνει η Υπουργός Παιδείας στην ελληνική κοινωνία έχει άραγε ως έμβλημά του το «πρώτα ο μαθητής» ή «πρώτα η αγορά». Αναβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία με εκπαιδευτικούς, κάθε κατηγορίας, που καλούνται να εργαστούν υπό την απειλή της αναιτιολόγητης απόλυσης; Eνισχύει αυτό τους δείκτες ποιότητας στα ιδιωτικά σχολεία ή ενισχύει τη δυνατότητα των ιδιοκτητών τους να τα λειτουργούν μεγιστοποιώντας την κερδοφορία τους και υπονομεύοντας τους κανόνες λειτουργίας που θέτει το νομικό πλαίσιο;Η πολιτεία αισθάνεται άραγε μικρότερη ευθύνη απέναντι στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, επιτρέποντας να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς μειωμένων τυπικών προσόντων (χωρίς επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ);Όμως τo άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στην πολιτεία την εποπτεία και τον έλεγχο της εκπαίδευσης όλων των σχολείων που λειτουργούν στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημαΗ σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κατεδαφίζοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, υπονομεύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και παραδίδει το ιδιωτικό κομμάτι της στη βουλιμία των δυνάμεων της αγοράς. Το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ συγκάλεσε Δ.Σ. για αύριο Τρίτη, 27/4, για να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και να προτείνει στους εκπαιδευτικούς 48ωρη Απεργία στις 4 και 5 Μαϊου με συγκέντρωση στις 4 Μαϊου, ώρα 10:30, και πορεία στη ΒΟΥΛΗ.

Συνεδρίαση ΔΣ της ΟΙΕΛΕ 27/4/2010

Συνεδριάζει αύριο Τρίτη, 27/4/2010, το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, για να εκτιμήσει τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με το "πολυνομοσχέδιο" του Υπουργείου Παιδείας, και να προβεί σε αποφάσεις κινητοποιήσεων ενόψει της επιβολής σχέσεων ελαστικής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και της σχεδιαζόμενης ανατροπής των όρων πρόσληψης των δημόσιων εκπαιδευτικών που θίγουν και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, η ΟΙΕΛΕ έχει ανοίξει κύκλο επαφών με πολιτικά κόμματα προκειμένου να ενημερώσει για όσα ζητήματα αφορούν τον κλάδο μας.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση ΟΙΕΛΕ 19/4/2010

Το κείμενο του "πολυνομοσχεδίου" του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και δεν έχει δοθεί στην Ομοσπονδία, η οποία θα εκτιμήσει το περιεχόμενό του σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της αφού λάβει, πιθανότατα την Τετάρτη 21-4-2010, το οριστικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα για ν' αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες βλαπτικές ρυθμίσεις για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΙΕΛΒΕ για τις νέες εξελίξεις

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν στη συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις 16 Απριλίου, με θέμα την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου και τις συνακόλουθες εξελίξεις που αναμένονται και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το ΔΣ του ΣΙΕΛΒΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 18 Απριλίου. Στη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΙΕΛΒΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Δημήτρης Σελέκος ενημέρωσε αναλυτικά το ΔΣ για τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνάντηση (η συζήτηση επί του ίδιου του κειμένου του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα). Το ΔΣ του ΣΙΕΛΒΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και θα ενημερώνει συνεχώς και άμεσα τα μέλη του.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ψήφισμα του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ (15/4/2010)


Το Δ.Σ. της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. καταδικάζει την άδικη και παντελώς αβάσιμη σύλληψη και δίωξη του Μάριου Ζέρβα κατά τη διάρκεια της πανεργατικής διαδήλωσης της 11ης Μάρτη.

Η σύλληψή του είναι αποτέλεσμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής που εκδηλώθηκε από το ξεκίνημα της διαδήλωσης. Η πορεία χιλιάδων ανθρώπων στην Αθήνα πνίγηκε ξανά από τα χημικά όπλα της αστυνομίας και απειλήθηκε από τη βία των ΜΑΤ, από αναίτιους ξυλοδαρμούς απεργών και μελών των σωματείων.

Έγινε φανερό στους απεργούς ότι οι συλλήψεις διαδηλωτών, όπως αυτή του Μάριου Ζέρβα, η οποία έγινε σε απόσταση από οποιαδήποτε σύγκρουση διαδηλωτών – αστυνομίας, έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Ωστόσο η μαχητική διαδήλωση που έγινε έδωσε αποφασιστική απάντηση. Η απαράδεκτη και άνευ δίκης συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Μάριου Ζέρβα, η αδικαιολόγητη άρνηση εκδίκαση της αίτησης αποφυλάκισής του αποσκοπεί να στείλει στους εργαζόμενους το μήνυμα της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην οποιαδήποτε λαϊκή δια μαρτυρία.


ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ 11Ης ΜΑΡΤΗ.


ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΙΟ ΖΕΡΒΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ.