Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Επιστολή του Προέδρου της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. Μιχάλη Κουρουτού

Αθήνα, 17/3/2011
           ΠΡΟΣ:
Τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων
Σωματεία-Μέλη της ΟΙΕΛΕ

Στην πρόσφατη (21-02-2011) εσπερίδα-παρωδία των σχολαρχών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, για την προοπτική της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε ευθαρσώς πως πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος για να διασφαλιστεί η ποιότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Η δήλωση αυτή του κ. Πρωτόπαπα είναι σκόπιμο να υπομνησθεί πως έγινε ενώπιον ιδιοκτητών ιδιωτικών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Ήταν, επομένως, σαφές νεύμα προς τους σχολάρχες πως η ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, η οποία, μάλιστα, ζητούν να επιδοτηθεί από δημόσιους πόρους, είναι εφικτή και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της υποβάθμισης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
Ο κ. Πρωτόπαπας υπήρξε πρόεδρος της ΟΤΟΕ, της ΓΣΕΕ και αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Ένα μεγάλο μέρος της ενασχόλησης του με τα κοινά υποτίθεται ότι το είχε αφιερώσει, ως συνδικαλιστής, στην άρση όλων των ανισοτήτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία, μεταξύ αυτών και των εκπαιδευτικών Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως η πολυετής θητεία του σε πολιτικούς θεσμούς και η εμπειρία που αποκόμισε δεν απέτρεψαν την προσχώρησή του στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές απόψεις. Με κατάπληξη ακούσαμε τον κ. Πρωτόπαπα να υπερασπίζεται τα συμφέροντα μιας επιχειρηματικής τάξης που έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους μέσω της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, της φορο- και εισφοροαποφυγής και, εσχάτως (άκουσον!) της κρατικής χρηματοδότησης μέσω κουπονιών.
Η πρόταση του κ. Πρωτόπαπα για κατάργηση του άρθρου 16, που παραμένει εγγύηση για το κοινωνικό αγαθό της παιδείας, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την εισβολή των ασύδοτων δυνάμεων της αγοράς στο «φιλέτο» της δημόσιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, με την πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου (που θα στείλει σωρηδόν πελάτες στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), καλλιεργούνται συνθήκες ακραίων εκπαιδευτικών ανισοτήτων και καταδικάζονται τα παιδιά των εργατικών οικογενειών στην εκπαιδευτική γκετοποίηση, σε ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον ανεργίας και φτώχειας. Καταδικάζονται, επίσης, οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων και σε μισθούς πείνας.
Την ώρα που το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ με τις εκπαιδευτικές του δράσεις και το Υπουργείο Παιδείας με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας έχουν θέσει ως κύριο στόχο τους την καταπολέμηση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, προκαλεί κατάπληξη η στάση του κ. Πρωτόπαπα ως συνήγορου των πιο στυγνών εργοδοτικών συμφερόντων. Ως πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη που έχω τη δυνατότητα να υπηρετώ το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
Επειδή έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστικούς θεσμούς και στους συναδέλφους μου, η στάση αυτή ενός πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ με γεμίζει απογοήτευση.  Φαίνεται πως το πέρασμά του Χρήστου Πρωτόπαπα από τα ανώτερα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος δεν ήταν γι’ αυτόν τίποτε περισσότερο από ένα όχημα για την εκπλήρωση των πολιτικών του φιλοδοξιών.

Μιχάλης Κουρουτός

Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ
Γραμματέας Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.