Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


ΑΝΟΙΚΕΙΑ, ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΧΡΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ!
Η οργή που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η πρωτοφανής ενέργεια του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων να διαμαρτυρηθεί δημόσια για την εύλογη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας που υποχρεώνει τα ιδιωτικά σχολεία να εγγράφουν μαθητές με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που ισχύουν για τα δημόσια φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή.
Στο κρεσέντο αντικοινωνικής και προκλητικής συμπεριφοράς για το οποίο συγκεκριμένοι «έμποροι» της εκπαίδευσης διακρίνονται εδώ και μερικά χρόνια, έρχονται να προστεθούν δύο νέες ενέργειες που, συνδεόμενες μεταξύ τους, αποδεικνύουν αυτό που η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει. Ότι, δηλαδή, μια συγκεκριμένη ομάδα ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων θεωρούν ότι «το κράτος είναι αυτοί», ότι δεν έχουν την υποχρέωση να υπακούσουν σε κανένα νομοθετικό πλαίσιο, ή να συμμορφωθούν με τη δικαιοσύνη.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΩΣ «ΠΑΡΑΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ»ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ!
Τον Ιανουάριο του 2016 εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης που στο άρθρο 24 προβλέπει ότι εργαζόμενος που απολύεται αναιτιολόγητα μπορεί να προσφύγει σε ανεξάρτητη επιτροπή. Κατ’ εφαρμογήν του Κοινωνικού Χάρτη, αλλά κυρίως κατ’ εφαρμογήν του Συντάγματος, ο Ν. 4472/2017 θέσπισε Ανεξάρτητη Επιτροπή αποτελούμενη από 3 Πρωτοδίκες που εξετάζει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης. Πλέον, κάθε καταγγελία σύμβασης οφείλει να είναι αιτιολογημένη, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του αγαθού της εκπαίδευσης και η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων σπουδών που είναι ισότιμοι με αυτούς του δημοσίου.
Σε μια άκρως προκλητική και αλαζονική ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών επιτίθενται στη δικαιοσύνη και στην ανεξάρτητη επιτροπή χαρακτηρίζοντάς την ως «παραδικαιοσύνη της ΟΙΕΛΕ»! Υπονόησαν δηλαδή σαφέστατα ότι υπάρχει διασύνδεση των δικαστών με την Ομοσπονδία. Η ΟΙΕΛΕ θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τα όργανα των δικαστών για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια και επιφυλάσσεται για τις επόμενες ενέργειές της.
Γιατί, όμως, τέτοιο μένος; Πάγια θέση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων τα τελευταία 8 χρόνια είναι η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και η παραπομπή των υποθέσεων στη δικαιοσύνη. Στόχος τους, φυσικά, δεν είναι η «αντικατάσταση των …ρεμπεσκέδων» (όπως γλαφυρά είχε αποκαλέσει εκπαιδευτικούς ο Πρόεδρος του ΣΙΣ στη Βουλή), αλλά η απομάκρυνση των ανεπιθύμητων, αυτών που έχουν ουσιαστικούς λόγους να καταγγείλουν καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης.Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που έχουν διεκδικήσει οφειλόμενα, που έχουν κοινωνική παρουσία και δράση στο χώρο εργασίας τους, που έχουν καταγγείλει παρανομίες στο σχολείο τους.
Ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών θέλει να φύγει από τη μέση ο Ανεξάρτητη Επιτροπή, διότι γνωρίζουν καλά πως για τον μέσο ιδιωτικό εκπαιδευτικό η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι οικονομικά και ηθικά σχεδόν αδύνατη. Για έναν μακρόχρονο δικαστικό αγώνα που διαρκεί από 2 – 6 χρόνιακατά μέσο όρο απαιτούνται μέχρι και 30.000 ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να καλύψει ένας εργαζόμενος και μάλιστα απολυμένος, ενώ η νομική εκκρεμότητα υποχρεώνει το συνάδελφο να μην μπορεί να εργαστεί αλλού.
Δυστυχώς, η βαρβαρότητα και το ταξικό μίσος που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι των σχολαρχών δεν συναντάται εύκολα σε άλλο κλαδικό χώρο, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από τις συνεχείς διαβουλεύσεις τους με την τρόικα από το 2011 μέχρι σήμερα, με στόχο να διαλυθεί το νομοθετικό καθεστώς που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση και να μετατραπούν τα ιδιωτικά σχολεία σε ξέφραγο αμπέλι, χωρίς καμιά κρατική εποπτεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ: 13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ!
Η ΟΙΕΛΕ είχε καταγγείλει από το 2012 την κομπίνα, εμπνεύσεως του τότε Υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, περίπου 40 ιδιωτικών σχολείωνπου, προκειμένου να γλιτώσουν από το σκόπελο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας των ιδιοκτητών τους, να «μηδενίσουν» τις οφειλές τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και να απολύσουν μαζικά το προσωπικό προχώρησαν σε εικονική ίδρυση νέου σχολείου και αλλαγή επωνυμίας.
Δυστυχώς, την κομπίνα αυτή εφαρμόζουν κάποια σχολεία και σήμερα. Η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε με επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας την περίπτωση 4 τουλάχιστον σχολείων σε Αττική και επαρχία που προβαίνουν σε αλλαγή επωνυμίας, ώστε να γλιτώσουν την καταβολή οφειλών εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία. Μάλιστα ένα γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν την κομπίνα, εφαρμόζει εκ νέου το κόλπο για να μην καταβάλλει οφειλές 13 εκατομμυρίων ευρώ!
ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η απείθεια στους νόμους και οι ύβρεις προς τη δικαιοσύνη, η προσφυγή σε κομπίνες για να μην καταβληθούν οφειλές εκατομμυρίων στο κράτος, η εικόνα απόλυτης ανομίας στο χώρο των Κέντρων Μελέτης, των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και το πάρτι βρώμικου χρήματος στο χώρο της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων συγκροτούν ένα ζοφερό τοπίο στο γενικό χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο τρελός χορός εκατομμυρίων στο χώρο αυτό και οι ωμές παραβιάσεις της εργατικής, της φορολογικής, της ασφαλιστικής και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας συνιστούν πρόκληση σε μια περίοδο που η κοινωνία και οι υγιείς, νόμιμες επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της περιόδου.
Αποτελεί πλέον υποχρέωση της πολιτείας να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να επιφέρει την κάθαρση στο χώρο της εκπαίδευσης, τόσο για να προστατεύσει ένα δημόσιο αγαθό και εκατομμύρια γονείς και μαθητές από τις διογκούμενες ανισότητες, όσο και για να ικανοποιήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ DOCUMENTO ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ) ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ «ΜΗΔΕΝΙΣΤΟΥΝ» ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Άρθρο του Β. Τριάντη στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Documento ασχολείται με την απίστευτη πατέντα αλλαγής επωνυμίας ιδιωτικών σχολείων που εμπνεύστηκε ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος το 2012, προκειμένου να μηδενιστούν τα χρέη τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και να απολύσουν μαζικά τους εκπαιδευτικούς τους. Ενώ τα σχολεία αυτά επί της ουσίας μεταβίβασαν την άδειά τους σε οικεία πρόσωπα των δήθεν προηγούμενων ιδιοκτητών στα ίδια κτήρια, άλλαξαν το όνομα της εταιρείας ιδρύοντας τάχα νέο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες ξεπερνούσαν το σκόπελο της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που ήταν αναγκαίος για την αδειοδότηση του σχολείου. Ταυτόχρονα, όχι μόνο επιχειρήθηκε να μηδενιστεί το κοντέρ των οφειλών, αλλά και να παρακαμφθεί η διάταξη του Ν. 682/77 που προβλέπει πως καμιά αλλαγή στο διδακτικό προσωπικό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της μετάβασης, έτσι ώστε να υπάρξουν μαζικές απολύσεις. Την πατέντα αυτή χρησιμοποίησαν περίπου 40 ιδιωτικά σχολεία.
Όπως έχουμε ανακοινώσει, δυστυχώς το κόλπο αυτό αναβιώνει και σήμερα. Τουλάχιστον  4  ιδιωτικά σχολεία σε Αθήνα και επαρχία «θυμούνται» τις ένδοξες ημέρες Αρβανιτόπουλου και επιχειρούν να ξεγελάσουν και πάλι την πολιτεία και την κοινωνία.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα του Documento

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Συνδρομές των μελών στο σύλλογο: το μόνο έσοδο για την ανεξάρτητη συλλογική μας δράση.

pay_oieleΗ οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έφερε μείωση στις καταβολές των συνδρομών των μελών του συλλόγου μας, παρότι κάποιοι συνάδελφοι με πάγιες εντολές προς τις τράπεζες όπου μισθοδοτούνται καταβάλλουν αυτόματα τις συνδρομές τους. Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ καλούνται τα μέλη του ΣΙΕΛΒΕ που έχουν εκκρεμότητες στην καταβολή των συνδρομών τους (3 ευρώ/μήνα) να καταβάλλουν τμηματικά ή συνολικά τις οφειλές τους. Προς διευκόλυνσή τους μπορούν να καταβάλουν και ηλεκτρονικά χρήματα μέσω ebanking στον λογαριασμό : 
GR 2101102100000021048098582 της Εθνικής Τράπεζας.
Απαραίτητη είναι η αναγραφή του Ονοματεπωνύμου του συναδέλφου. 
Ενημερωθείτε από την γραμματεία του συλλόγου για το υπόλοιπο των συνδρομών σας στο τηλέφωνο 2310 530533, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 18:00 μέχρι τις 21:00.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΟΙΕΛΕ : ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΨΕΥΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ


Ο Δημήτρης Μαντουλίδης, του γνωστού εκπαιδευτηρίου, ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά η «δράση» του περιορίστηκε σε μια ομιλία με ένα ψευδές και παραπλανητικό powerpoint σε εκδήλωση του ΣΕΒ, όπου έλαβε όμως αποστομωτική απάντηση από τον παρευρισκόμενο Πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Όπως μπορεί κανείς να δει στο powerpoint, ο κ. Μαντουλίδης ξεκινά από το μόνιμο ψεύδος που χρησιμοποιούν οι σχολάρχες στο δημόσιο λόγο τους. Ότι, δηλαδή, στο καταστατικό της ΟΙΕΛΕ περιέχεται ως στόχος η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πράγματι, αυτό ίσχυε στο καταστατικό της Ομοσπονδίας του …1975 (!), αλλά έχει αναθεωρηθεί εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Θα έπρεπε τότε ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών και ο κ. Μαντουλίδης να εκδίδουν ανακοινώσεις και εναντίον του …ΠΑΣΟΚ που μέχρι και το 1985 είχε ως διακηρυγμένη προγραμματική θέση το κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων!

Στη συνέχεια ο κ Μαντουλίδης, αποκαλύπτοντας το ένα από τα τρία μόνιμα αιτήματα των εκπροσώπων των σχολαρχών τις τελευταίες δεκαετίες (τα άλλα δύο είναι η κρατική χρηματοδότηση και η …απόσυρση της εποπτείας της πολιτείας από τα σχολεία), προκάλεσε τη νοημοσύνη όλων όσων στοιχειωδώς γνωρίζουν τη νομοθεσία, μιλώντας για δήθεν μονιμότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι αυτοαποκαλούμενοι υπέρμαχοι του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης μόνο για αυτά τα πράγματα κόπτονται. Πώς θα απολύουν ελεύθερα τους εκπαιδευτικούς και πώς θα λάβουν, μέσω του κουπονιού, κρατικό χρήμα, χωρίς όμως να τους ελέγχει κανείς και αδιαφορώντας αν αυτό το μέτρο θα διαλύσει (όπως έχει συμβεί όπου εφαρμόστηκε το σύστημα) τη δημόσια εκπαίδευση.

Αυτό που ισχύει νομοθετικά σήμερα αποτελεί εφαρμογή:
α) των οδηγιών στην Κομισιόν για αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά το χάος που προκλήθηκε με το έκτρωμα Αρβανιτόπουλου που θεμελιώθηκε υπό την καθοδήγηση Μαντουλίδη και του Συνδέσμου των ιδιοκτητών, και
β) του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, τον οποίο ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και προβλέπει την προσφυγή εργαζόμενων σε Ανεξάρτητο Σώμα σε περίπτωση αναιτιολόγητης απόλυσης.

Ο Ν. 4472/2017 προβλέπει, αντί της «μονιμότητας» που ψευδώς και παραπλανητικά ανέφερε ο κ. Μαντουλίδης και οι του ΣΙΣ, ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος της καταγγελίας σύμβασης, με δύο περιορισμούς. Τη μη καταγγελία κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους (Γνωμοδότηση ΝΣΚ 266/2014) και την πλήρη αιτιολόγησή τους και την εξέταση από ανεξάρτητη επιτροπή πρωτοδικών, όπως προβλέπει ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης. Άλλωστε, τη στενή εποπτεία των εργασιακών σχέσεων εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν την προβλέπει μόνο το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 16, παρ. 8), αλλά και το σύνολο σχεδόν των αντίστοιχων νομοθετικών πλαισίων στην ΕΕ.

Αλλά, φυσικά, τον κ. Μαντουλίδη και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών δεν τους βολεύει η συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες, γι΄αυτό ενεγράφησαν στην ΜΚΟ ECNAIS (των «ανεξάρτητων», ελεύθερων σχολείων που αποτελούν το 1% των σχολείων της Ευρώπης και σχεδόν κανένα δεν παρέχει ισότιμους τίτλους σπουδών με τα δημόσια) που, λόγω καταστατικών στόχων (διάλυση των δημόσιων εκπαιδευτικών συστημάτων) έχει διαγραφεί από τα μητρώα οργανώσεων που συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εν λόγω κύριος έχει κι άλλους λόγους να επιδιώκει την επαναφορά καθεστώτος πλήρους ανομίας και ασυδοσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ας απαντήσει δημόσια:
  • Τηρούνται στο σχολείο του οι νόμιμοι όροι εργασίας των εκπαιδευτικών;
  • Πόσοι από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο σχολείο του έχουν πλήρες ωράριο;
  • Έχει καταθέσει το σχολείο του στη Διεύθυνση τη λίστα με τις εκτός υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος δραστηριότητες, τους διδάσκοντες και τον αριθμό των τμημάτων και των μαθητών, ώστε να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή;
Κάθε πολίτης βγάζει τα συμπεράσματά του, για ποιο λόγο κάποιοι επιδιώκουν μια ιδιωτική εκπαίδευση με όρους Φαρ Ουέστ. Διότι επιδιώκουν να μετατραπεί σε ένα ανεξέλεγκτο πεδίο έκδοσης τίτλων επ’ αμοιβή, χωρίς καμία πιστοποίηση ποιότητας και νομιμότητας, χωρίς εργασιακές σχέσεις και σε ένα Ελντοράντο φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»


H ΟΙΕΛΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα την ηλεκτρονική μορφή του ερωτηματολογίου για τη μεταρρύθμιση με σκοπό:
Α) Να επικαιροποιηθούν, μέσα από αυτό το ζωντανό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, οι θέσεις της ΟΙΕΛΕ για το Νέο Λύκειο που είχαν δημοσιευτεί μετά από έρευνα το 2012.
Β) Να καταγραφούν οι απόψεις των συναδέλφων για σημεία της μεταρρύθμισης που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για το Λύκειο και έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Αν και συνεργεία της ΟΙΕΛΕ θα διανείμουν ερωτηματολόγια στα σχολεία, η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση διευκολύνει όσους επιθυμούν να το συμπληρώσουν μέσω του υπολογιστή τους. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι πολύ εύκολη και γρήγορη (απαιτούνται λιγότερα από 15 λεπτά), ενώ θα ήταν χρήσιμο οι συνάδελφοι να έχουν μελετήσει από πριν τις θέσεις μας για το Νέο Λύκειο.
Η επεξεργασία των απαντήσεων των ερωτηματολογίων, «φυσικών» και ηλεκτρονικών, θα γίνει από τους ερευνητές του κλαδικού ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ και από το ΚΑΝΕΠ και τα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα για να αποτελέσουν τις νέες θέσεις της Ομοσπονδίας για τη λυκειακή βαθμίδα.
Δείτε εδώ  το ερωτηματολόγιο.

Τσουνάμι καταγγελιών από όλη την Ελλάδα για χρηματικές οφειλές μετά το δημοσιεύμα της ΟΙΕΛΕ

 




Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το δημοσίευμα για ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στα Βόρεια Προάστια που, ενώ χρωστά στους εκπαιδευτικούς σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ, κάνει στην πλάτη τους «επενδύσεις», ανοίγοντας νέο σχολείο.

Τα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας έχουν κυριολεκτικά σπάσει με σοβαρές καταγγελίες για ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα που αφορούν πολύμηνες καθυστερήσεις αποδοχών.
Για καταγγελίες που κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν, έφυγαν καταγγελίες  σε Διευθύνσεις και Επιθεωρήσεις Εργασίας. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν σχολεία στην περιοχή Δ’ Αθήνας (νότια προάστια), Πειραιά, Ξάνθη και Κόρινθο.
Μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος και το βαθμό της άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας έγγραφο με το οποίο ζητείται ενημέρωση για σχολεία που δεν καταθέτουν μισθοδοτικές καταστάσεις, ή που τα ποσά σ’ αυτές δεν είναι ορθά. Σημειώνουμε ότι αποτελεί υποχρέωση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να ελέγχουν μηνιαίως τις καταστάσεις αυτές, δυστυχώς όμως κάποιες «αμελούν» αυτή την υποχρέωση εις βάρος των εργαζομένων και του κράτους και προς όφελος των ιδιοκτητών.
Τέλος, η Ομοσπονδία θα επαναλάβει προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας την πρότασή της για τη συγκρότηση ενός μικτού σώματος επιθεώρησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης με εξειδικευμένο προσωπικό που θα γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του χώρου (σχολεία, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών). Οι σωστοί, οργανωμένοι και απροειδοποίητοι έλεγχοι αποκαλύπτουν μεγάλο αριθμό παρανομιών, όπως απέδειξε η περίπτωση μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Ανατολικής Αττικής, όπου έλεγχος που οργανώθηκε από το ΣΕΠΕ αποκάλυψε μεγάλο αριθμό αδήλωτων εκπαιδευτικών (περίπου το ένα τρίτο της δύναμης του σχολείου!).

ΙΕΠ: Πρόσκληση για αναμόρφωση στα θεματικά πεδία των Ξένων Γλωσσών Γενικού Λυκείου






Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προσκαλεί τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς (Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης) και εν ενεργεία Σχολικούς Συμβούλους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας για τη συμμετοχή τους στην αναμόρφωση ή/και εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών και τυχόν συμπληρωματικού εκπαιδευτικού υλικού στα θεματικά πεδία των Ξένων Γλωσσών Γενικού Λυκείου.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα είναι ανοικτή από 24/10/2017 και ώρα 13:00 έως τις 31/10/2017 και ώρα 13:00.
Δείτε εδώ την πρόσκληση.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Έτσι πλουτίζουν ορισμένοι επιτήδειοι επιχειρηματίες : Ιδιωτικό Σχολείο χρωστά ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ την ώρα που κάνει "νέες" επενδύσεις και κάποια χρήματα "πετούν" προς... υπερπόντιες τοποθεσίες


Υπάρχει τρόπος να γίνει κάποιος πλούσιος μέσα στην κρίση; Υπάρχει! Αρκεί να ακολουθήσει πιστά τη «χρυσή» συνταγή που χρησιμοποιούν ορισμένοι επιτήδειοι επιχειρηματίες, δυστυχώς και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ποια είναι αυτή η συνταγή; Κρατάω απλήρωτους επί μήνες (ή ακόμη και επί χρόνια)τους εργαζόμενους, με τα λεφτά αυτά κάνω «επενδύσεις» και ό, τι περισσέψει (τα περισσότερα, δηλαδή) τα στέλνω σε μη ανιχνεύσιμους, υπερπόντιους λογαριασμούς.

Τη συνταγή αυτή ακολουθεί συστηματικά εδώ και χρόνια πασίγνωστο, ιστορικό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο των Βορείων Προαστίων. Την ώρα που οι οφειλές στους εκπαιδευτικούς αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ (!),  το σχολείο αυτό άνοιξε νέο παράρτημα, εννοείται με τον απλήρωτο ιδρώτα των εργαζομένων του. Μετά από καταγγελίες των συναδέλφων, ο ΣΙΕΛ, το μεγαλύτερο σωματείο της ΟΙΕΛΕ που εκπροσωπεί ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στην Αττική,  προσέφυγε σε τριμερή διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας.

Στη «συμφιλιωτική διαδικασία», όπως ονομάζεται αυτή η διαπραγμάτευση, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτείας των εργαζόμενων και των εργοδοτών, πολλά βγήκαν στο φως. Κάτω από την πίεση του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εργασίας κ. Νεφελούδη, αλλά και τις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του ΣΙΕΛ, οι υπεύθυνοι του σχολείου αναγκάστηκαν να προτείνουν ένα κατάπτυστο σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών σε μερικά..χρόνια! Προφανώς σκέφτονται να ανοίξουν και δεύτερο νέο σχολείο, επενδύοντας στην εξαθλίωση των εργαζόμενων! Και οι φήμες ότι πολλά από τα χρήματα ταξιδεύουν σε υπερπόντιους προορισμούς φουντώνουν…

Η ΟΙΕΛΕ, διαπιστώνοντας από καταγγελίες συναδέλφων ότι οι πολύμηνες καθυστερήσεις αποδοχών τείνουν να καταστούν κανόνας στην ιδιωτική εκπαίδευση, πλέον θα ζητά για κάθε ιδιωτικό σχολείο που παραβιάζει τη νομοθεσία την παρέμβαση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΚΑΤ’ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΕΛΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής  Ελέγχου καταγγελιών σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών για διατάραξη εκπαιδευτικού κλίματος  κατ’ εφαρμογή του άρθρου 56 του Ν. 4472/2017 που τροποποίησε σχετική διάταξη του άρθρου 25 του Ν. 4415/2016. Η δημιουργία της ανεξάρτητης  αυτής Επιτροπής έγινε κατ’ εφαρμογή του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που επικυρώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων.
Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από τρεις Πρωτοδίκες  που υπηρετούν στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών του Πρωτοδικείου Αθηνών. Επίσης συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας εκπρόσωπος της ΟΙΕΛΕ και ένας των εργοδοτών. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Μ. Κουρουτός και τους ιδιοκτήτες ο Δ. Μήλλας.
Έγινε παραγωγική συζήτηση για τις τρείς περιπτώσεις καταγγελιών σύμβασης των συναδέλφων μας (2 από επαρχία , 1 από Αθήνα). Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι το τρίμηνο που προβλέπει ο νόμος για την εξέταση της καταγγελίας σύμβασης από την επιτροπή  ξεκινά από την 31 / 8 και όχι από την ημέρα καταγγελίας της σύμβασης σύμφωνα με όσα προβλέπει η Γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ που  έκανε δεκτή η κ. Κιαού ως υπηρεσιακή Υπουργός Παιδείας.  Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι η αποδοχή ή  μη των καταγγελιών σύμβασης θα είναι απολύτως αιτιολογημένη από την Επιτροπή, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Η απόφαση θα εκδοθεί από την τριμελή επιτροπή και θα καθαρογραφεί  τις επόμενες ημέρες και, με βάση τα ισχύοντα, δεν ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Η ΟΙΕΛΕ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΘΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ


Η ανάρτηση για τις «μεθόδους» που χρησιμοποιούν πολλά ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να «εξασφαλίζουν» μέσω ακραίων πιέσεων δωρεάν εργασία, ευαισθητοποίησε δεκάδες συναδέλφους που επικοινώνησαν με την Ομοσπονδία και κατήγγειλαν συγκεκριμένες παραβάσεις σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ορισμένα μάλιστα υπεράνω υποψίας.
Οφείλουμε, σε συνέχεια όσων καταγγείλαμε, να πούμε ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία, όχι μόνο δεν αποστέλλουν στοιχεία για τις απογευματινές δράσεις, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το πάρτι φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας, αλλά δεν καταθέτουν αυτά που προβλέπει η υπουργική εγκύκλιος για το πληροφοριακό σύστημα myschool. Είναι προφανές ότι ορισμένοι φοβούνται την αποκάλυψη ακραίων παρανομιών. Επιπλέον, οι παρανομούντες δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα δεκάδες νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά σχολεία που καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν νόμιμα τους εργαζόμενους.
Η Ομοσπονδία έχει καταγράψει καταγγελίες  για σχολεία από όλη την Ελλάδα που δεν καταθέτουν στοιχεία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στο myschool. Πλέον, δεν θα περιοριστούμε στις καταγγελίες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αλλά θα συνεργαστούμε με τις εποπτικές αρχές του Υπουργείου Εργασίας για να καταγραφούν οι παρανομίες και να ξεκινήσει η νόμιμη διαδικασία για τους παραβάτες.
Ζητούμε τη συνεργασία όλων των συναδέλφων για την καταγραφή των παρανομιών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οφείλουμε να προστατεύσουμε, όχι μόνο την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά και την προσωπική και επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.

4 "κόλπα" Ιδιωτικών Σχολείων για την ανελέητη εκμετάλλευση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών που παρέχουν ατελείωτες εργατοώρες ΔΩΡΕΑΝ! – ΠΑΡΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Το 2013 είχε δημοσιευτεί έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, από την οποία προέκυπτε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αμείβονταν μόλις για το 60% της συνολικής τους εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία (η κατάσταση ήταν δραματική για τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες, όπου το ποσοστό ανέβαινε στο 96% περίπου). Από τότε μεσολάβησε η ψήφιση των νόμων 4415/2016 και 4472/2017 που βελτίωσαν την κατάσταση και υποχρέωσαν τα ιδιωτικά σχολεία να δηλώνουν κάθε δράση τους και τους εκπαιδευτικούς που τις παρέχουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις αρχές να επεκτείνουν τους ελέγχους τους, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία.
Δυστυχώς όμως πολλοί ιδιοκτήτες γνωρίζουν πώς να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τις …εξελίξεις, εφευρίσκοντας συνεχώς νέες μεθόδους και «τρύπες», προκειμένου (πάντοτε μέσω «ευγενών» πιέσεων και απειλών) να αποσπούν δωρεάν εργασία από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Μετά από καταγγελίες συναδέλφων παρουσιάζουμε κάποια από τα «κόλπα» των ιδιωτικών σχολείων για να εκμεταλλεύονται χυδαία την εργασία των συναδέλφων.

ΚΟΛΠΟ νο 1: ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία είναι σαφής, πολύ μεγάλος αριθμός ιδιωτικών σχολείων γράφουν (κατά την πάγια συνήθειά τους) στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη νομοθεσία και δεν δηλώνουν τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δράσεις τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί που τις παρέχουν είτε να μην πληρώνονται καθόλου, είτε με ψίχουλα (2 ευρώ την ώρα).Οι ώρες αυτές, βέβαια, δεν υπολογίζονται στο νόμιμο ωράριό τους και στην προϋπηρεσία τους. Φυσικά οι γονείς πληρώνουν αδρά για δραστηριότητες και τα χρήματα αυτά δεν φορολογούνται και δεν πηγαίνει τμήμα τους για την παροχή υπηρεσιών από τους εκπαιδευτικούς.
Η ΟΙΕΛΕ ήδη έχει κινηθεί σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας και έχει ζητήσει να ζητηθεί άμεσα από κάθε ιδιωτικό σχολείο της χώρας ο κατάλογος δραστηριοτήτων και η δήλωση εκπαιδευτικών, μαθητών και αριθμού τμημάτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

ΚΟΛΠΟ νο 2: ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ 30ΩΡΟΥ

Όπως είναι γνωστό, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (όπως και οι δημόσιοι συνάδελφοί τους) οφείλουν να παραμένουν στη σχολική μονάδα για 30 ώρες (οι πλήρους ωραρίου) και για αναλογικό χρόνο οι μειωμένου. Η πραγματικότητα σε πολλά ιδιωτικά σχολεία είναι πολύ διαφορετική. Μεγάλος αριθμός ιδιωτικών εκπαιδευτικών παραμένει στο σχολείο για περισσότερες από τις 30 ώρες, χωρίς (φυσικά) να λαμβάνουν από τα σχολεία την προβλεπόμενη υπερωριακή αμοιβή 10 ευρώ μικτά.
Η ευθύνη εδώ είναι πολύ μεγάλη για τις Διευθύνσεις, καθώς οι υπερβάσεις του ωραρίου διαπιστώνονται με έλεγχο των ωρολόγιων προγραμμάτων των σχολείων και τσεκάρισμα στη συνέχεια των μισθολογικών καταστάσεων των εκπαιδευτικών. Η Ομοσπονδία συχνά επισημαίνει την αναγκαιότητα σχολαστικού ελέγχου των ωρολόγιων προγραμμάτων από τους αρμόδιους και της επιβολής των προβλεπόμενων ποινών από το Ν. 682/77 για τη μη καταβολή των νόμιμων αποδοχών των εκπαιδευτικών.

ΚΟΛΠΟ νο 3: ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Συχνά το Υπουργείο Παιδείας, ή οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εγκρίνουν τη διενέργεια διασχολικών διαγωνισμών που διοργανώνονται από ιδιωτικά σχολεία ή άλλους φορείς (π.χ. διαγωνισμός «Θαλής»), χωρίς να ζητούν εκ των προτέρων από τους νόμιμους εκπροσώπους των σχολείων να δηλώνουν στις Διευθύνσεις τα ονοματεπώνυμα των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών και το χρόνο της υπερωριακής τους απασχόλησης.
Ελλείψει κάθε είδους ελέγχου συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες, μετά την έγκριση, ζητούν την «οικειοθελή» συμμετοχή συναδέλφων (κυρίως νέων) είτε για την επιτήρηση των διαγωνιζομένων είτε για την εξαγωγή των θεμάτων, τη διόρθωση των γραπτών ή την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, χωρίς αμοιβή!Είναι απολύτως αναγκαίο να ζητηθεί από τις αντίστοιχες υπηρεσίες να μην εγκρίνουν τη διενέργεια τέτοιων διαγωνισμών, εφόσον δεν εξασφαλίζεται και προϋπολογίζεται η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση των συναδέλφων.

ΚΟΛΠΟ νο 4: ΑΔΕΙΑ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΤαΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, βάσει νομοθεσίας, εγκρίνουν την εκτός σχολείου απασχόληση εκπαιδευτικών με προϋπόθεση τη βεβαίωση των Διευθυντών των σχολείων ότι η επιπλέον αυτή απασχόληση δεν αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών του εκπαιδευτικού στο σχολείο.Πολλά ιδιωτικά σχολεία ζητούν άδεια για τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε «εκπαιδευτικές-αθλητικές-πολιτισμικές» δραστηριότητες, όχι αμιγώς δικές τους, αλλά «προσκείμενων» φορέων.Όμως, δεν είναι προαπαιτούμενη η προσκόμιση της σύμβασης εργασίας του εκπαιδευτικού με το φορέα στον οποίο θα προσφέρει εργασία, με συνέπεια, σε κάποιες περιπτώσεις, ελεεινούς όρους εργασίας και ωράρια που υποβαθμίζουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και τον καθιστούν αντικείμενο εργασιακής εκμετάλλευσης μέχρι εξαντλήσεως, με συνέπειες, βέβαια, στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στους μαθητές του πρωινού προγράμματος.
Θα πρέπει πλέον τα υπηρεσιακά συμβούλια να απαιτούν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών με τον εκάστοτε φορέα και τις αποδοχές τους, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα.Θα πρέπει, επίσης, να ελέγχονται και τα ονοματεπώνυμα των παιδιών που συμμετέχουν στα απογευματινά μαθήματα, διότι παρατηρείται το φαινόμενο τα τμήματα να είναι σχολικά, οι εκπαιδευτικοί να είναι του σχολείου, αλλά να συστήνονται Σύλλογοι, ώστε να αποφεύγεται η ένταξη των ωρών στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών, η υπερωριακή απασχόλησή τους, ή η πρόσληψη άλλων εκπαιδευτικών. Ας σημειωθεί ότι με τον έλεγχο των συμβάσεων αυτών αποφεύγεται η υπερωριακή απασχόληση και η αμοιβή των εκπαιδευτικών τα Σαββατοκύριακα, με συνέπεια την περαιτέρω γιγάντωση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ» ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΣΙΕΛ


Είναι γνωστό από πλήθος ανακοινώσεων της ΟΙΕΛΕ το μεγάλο ζήτημα παρανομίας που αφορά το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Ευρωπαϊκό Πρότυπο». Το εν λόγω σχολείο απασχολεί εδώ και χρόνια τις εκπαιδευτικές αρχές, κυρίως σε ό, τι αφορά ζητήματα μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών.
Η Ομοσπονδία τους τελευταίους μήνες έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση ΠΕ Δ’ Αθήνας και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να λάβουν άμεσα μέτρα για το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αντιμετωπίζουν πολύμηνη καθυστέρηση των αποδοχών τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα επιβίωσης. Δυστυχώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν κινηθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα και οι καθυστερήσει επιδεινώνουν την ήδη δυσμενή κατάσταση των συναδέλφων μας.
Ο ΣΙΕΛ Αθήνας, το μεγαλύτερο σωματείο-μέλος της ΟΙΕΛΕ, αποφάσισε να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση από τριμερή σύνθεση (Υπουργείο-εργατική πλευρά-εργοδοτική πλευρά) και η υπόθεση να πάρει, σε περίπτωση διακρίβωσης των παραβιάσεων και μη άμεσης συμμόρφωσης του σχολείου με τη νομοθεσία, το δρόμο της δικαιοσύνης

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση ΟΙΕΛΕ – ΣΙΕΛΒΕ με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη. Κοινή πεποίθηση η τήρηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.


Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση ΟΙΕΛΕ – ΣΙΕΛΒΕ με τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη. Κοινή πεποίθηση η τήρηση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.Σε μια συνάντηση που διήρκεσε πλέον της μίας ώρας ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και το προεδρείο του ΣΙΕΛΒΕ συζήτησαν διεξοδικά με τον Γεν. Πρόξενο της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη κ.  Philippe Ray και τους υπευθύνους του Γαλλικού Σχολείου κκ. Philippe Marsé και Sandra Rouvière ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του σχολείου. Αντηλλάγησαν απόψεις με πνεύμα ειλικρίνειας και διευκρινίστηκαν θέματα που κατέτειναν στον κοινό τόπο πιστής τήρησης της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των ιδιωτικών και ξένων σχολείων.

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΥΣΔΕ ΑΝΑΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙΕΛΕΟλοκληρώθηκε προ ολίγου η συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του ΣΙΕΛΒΕ αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες για σοβαρές παρανομίες σχολείων της περιοχής.
Οι αποφάσεις που λήφθησαν έχουν βαρύνουσα σημασία και στοχεύουν στην αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η ΟΙΕΛΕ και ο ΣΙΕΛΒΕ σε προσεχή ανακοίνωσή τους θα αναφερθούν αναλυτικά στις αποφάσεις των ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Αύριο Πέμπτη 12/10 συνέρχονται υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΠΕ) στην Θεσσαλονίκη για την εξέταση της εφαρμογής των νέων νόμων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΕΛΒΕ το απόγευμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΠαρουσία του προέδρου της ΟΙΕΛΕ θα συνέλθουν αύριο τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ - ΠΥΣΠΕ) για την εξέταση σειράς ζητημάτων και για την εφαρμογή των νόμων 4415/16 και 4472/17. Το απόγευμα στις 19:00 θα συνέλθει ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΕΛΒΕ σε αίθουσα του Ξενοδοχείου Καψής (Μοναστηρίου 18) .
Δείτε εδώ σχετική ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ


Η ΟΙΕΛΕ τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των φορέων και της κοινωνίας για τον τεράστιο κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Μια από τις σοβαρότερες πτυχές της στην ελληνική πραγματικότητα είναι η μετατροπή των ιδιωτικών Γυμνασίων και (ιδίως) Λυκείων σε φροντιστήρια. Αυτό κατά κύριο λόγο συμβαίνει μέσω της καταστρατήγησης του ωρολόγιου προγράμματος και της επί της ουσίας κατάργησης των μη πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων από αυτό. Από τη χάλκευση του προγράμματος συχνά προκύπτουν και άλλα ζητήματα, όπως πχ η αδήλωτη εργασία. Η σημαντικότερη, όμως, επίπτωση είναι η διόγκωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, καθώς μέσω της φροντιστηριοποίησης, αλλοιώνεται η ισονομία ανάμεσα σε μαθητές που φοιτούν σε παράνομα και σε αυτούς που φοιτούν σε νομίμως λειτουργούντα σχολεία.
Η Ομοσπονδία, μετά από σοβαρότατες καταγγελίες που έφτασαν σε γνώση της, προχώρησε σε αποστολή αιτημάτων για έλεγχο συγκεκριμένων σχολείων στις Διευθύνσεις ΔΕ Ανατ. Αττικής (δείτε εδώ) και Γ’ Αθήνας (δείτε εδώ). Δυστυχώς, ιδίως στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, η πλημμελής εποπτεία ενισχύει την ασυδοσία των ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στην περιοχή. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, παρά τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης διεξάγουν σε σχολεία που παρανομούν σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα τους. Γίνεται σαφές πως η προνομιακή αυτή μεταχείριση των ιδιωτικών σχολείων που δεν σέβονται τη νομοθεσία αποτελεί επιβράβευση της συμπεριφοράς των ιδιοκτητών τους και συντελεί στη διαιώνιση τέτοιων φαινομένων.
Η ΟΙΕΛΕ ζητεί, μεταξύ άλλων, έλεγχο σε συγκεκριμένα σχολεία για:
  • Τήρηση του ωρολόγιου προγράμματος
  • Νόμιμα διοριστήρια των εκπαιδευτικών
  • Εργασία στα σχολεία ιδιοκτητών φροντιστηρίων (απαγορεύεται ρητά)
  • Κατάθεση των δράσεων μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος
  • Συμπλήρωση ωρών διοριστηρίου των εκπαιδευτικών των σχολείων μέσω των δράσεων

Όπως, βέβαια, έχουμε πολλάκις επισημάνει, η εφαρμογή των Ν. 4415/2016 και 4472/2017 που περιέχουν σημαντικές διατάξεις για τη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επαφίεται και στη δική μας εγρήγορση. Επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όξυνση παρανομιών σε ιδιωτικά σχολεία, παρακαλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα την Ομοσπονδία για ζητήματα παραβίασης των νόμων.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΟΙΕΛΕ


Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία πλέον θέτει με σαφήνεια τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια την παραβιάζουν με στόχο να συνεχίζεται η φοροδιαφυγή, το όνειδος της αδήλωτης εργασίας, η εργασιακή ομηρία χαμηλά αμειβόμενων εκπαιδευτικών.
Γι’ αυτό το λόγο η ΟΙΕΛΕ έχει ξεκινήσει να στέλνει επιστολές στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπου έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρανομίες της νομοθεσίας από ιδιωτικά σχολεία, με τις οποίες ζητά άμεσο έλεγχο στοιχείων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις παραιτήσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από μέρος του ωραρίου τους και με τις αδήλωτες δράσεις πέραν του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζητά από τις Διευθύνσεις συγκεκριμένα στοιχεία για:
• Τις παραιτήσεις του περασμένου (2016-17) σχολικού έτους ιδιωτικών εκπαιδευτικών από μέρος του ωραρίου τους και αν το ωράριό τους έχει αποκατασταθεί φέτος με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4472/2017
• Τυχόν φετινές περιπτώσεις παραίτησης ιδιωτικών εκπαιδευτικών από μέρος του ωραρίου τους
• Σχολεία που κατά παράβαση του νόμου δεν καταθέτουν στοιχεία για δράσεις μετά το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Δυστυχώς μόλις το 10% των σχολείων περίπου έχουν δηλώσει τις δράσεις που πραγματοποιούν.
• Αν οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ώρες διοριστηρίου με τις δράσεις, όπως προβλέπει ο Ν. 4415/2016.

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΟΙΕΛΕ/ΣΙΕΛΒΕ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 
Όπως έχει επισημανθεί το τελευταίο διάστημα, το τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη είναι ζοφερό. Πιέσεις σε εκπαιδευτικούς για παραίτηση από μέρος του ωραρίου τους, αδήλωτη εργασία, απείθεια στη δήλωση των απογευματινών δράσεων κ.λπ.
Η περίπτωση του Γαλλικού Σχολείου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί την παρωνυχίδα των προβλημάτων. Υπάρχουν, για παράδειγμα, σοβαρότατες καταγγελίες που αφορούν μεγάλα σχολεία της πόλης όπου κανείς (!) εκπαιδευτικός δεν συμπληρώνει πλήρες ωράριο και όπου υποχρεώνονται οι εκπαιδευτικοί παρανόμως να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις για μείωση του ωραρίου τους.
Την ερχόμενη εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή 12-13/10) κοινό κλιμάκιο της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου μας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτό θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με εκπαιδευτικούς. Θα διεξαχθούν, επίσης, υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ). Οι αιρετοί εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛΒΕ θα ζητήσουν τη συζήτηση δύο, κυρίως, θεμάτων. Τος συγκεκριμένες παρανομίες ιδιωτικών σχολείων της περιοχής και τον έλεγχο της υπηρεσιακής κατάστασης όλων των εκπαιδευτικών.

Η ΟΙΕΛΕ ζητά την παραίτηση του Προέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ για τον εμπαιγμό του Υπουργείου Παιδείας και της κοινωνίας: Θυμήθηκαν να ζητήσουν προσχηματικά έλεγχο για τα Κέντρα Μελέτης, μετά το αίτημα της Ομοσπονδίας για εισαγγελική παραγγελία!



Η ΟΙΕΛΕ ζητά σήμερα την παραίτηση του Προέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ, διότι αποδεδειγμένα πλέον εμπαίζουν τόσο τον Υπουργό Παιδείας όσο και την κοινωνία για το θέμα των Κέντρων Μελέτης. Σήμερα λειτουργούν χιλιάδες Κέντρα Μελέτης σε όλη τη χώρα χωρίς νομοθετικό πλαίσιο αποτελώντας τεράστιες εστίες αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής με ανύπαρκτη διασφάλιση της υγείας και της ααφάλειας παιδιών και εργαζόμενων. Πιθανότατα ο χώρος των Κέντρων Μελέτης αποτελεί τη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα ανομίας στον ιδιωτικό τομέα σήμερα, καθώς είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα εξ ολοκλήρου παράνομη. Επιπλέον, τα Κέντρα Μελέτης για μαθητές δημοτικού είναι παράνομα (άρθρο 56, Ν. 682/77) για λόγους κατά κύριο λόγο ανθρωπιστικούς και παιδαγωγικούς, καθώς είναι αδιανόητο και εξοντωτικό για παιδιά 6-12 ετών να εγκλωβίζονται σε περιβάλλον τάξης για περισσότερες από 10 ώρες ημερησίως.

Ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ κάλυπτε απόλυτα τους μεγάλους φροντιστηριάρχες που διατηρούν τέτοιες παράνομες δομές με αποφάσεις-παραλείψεις της, παρά το γεγονός ότι έχουμε προβεί σε συγκεκριμένη καταγγελία εδώ και 3 μήνες, σήμερα έρχεται προσχηματικά να τους ζητήσει να τις …κλείσουν αφού πιέστηκε από το αίτημα εισαγγελικής παραγγελίας της Ομοσπονδίας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Μετά από σοβαρές καταγγελίες για τη γιγάντωση του φαινομένου των παράνομων Κέντρων Μελέτης, το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ αποφάσισε ομόφωνα το Μάρτιο να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΚΞΓ, προκειμένου να αδειοδοτηθούν, ή και να επικαιροποιήσουν τις άδειές τους, να καταθέτουν Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν διαθέτουν στις δομές τους Κέντρα Μελέτης. Ωστόσο:

  1. στις 7/7/2017   η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η υπεύθυνη δήλωση δεν θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού!
  2. Δέκα μέρες αργότερα, στις 17/7/2017, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε καταγγελία για εκατοντάδες Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν παράνομα, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για 8 από αυτά.
  3. Αντί, λοιπόν, όμως να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ κατά πλειοψηφία αναίρεσε την ομόφωνη απόφαση του Μαρτίου και ενέκρινε την απόφαση της Διευθύνουσας Συμβούλου να κατέβει από την ιστοσελίδα του Οργανισμού η υποχρέωση για κατάθεση Υπεύθυνης Δήλωσης! Η απόφαση αυτή αποτέλεσε ξεκάθαρα κλείσιμο του ματιού στους επιχειρηματίες που δεν ήθελαν να καταθέσουν την Υ.Δ., καθώς κατέχουν παράνομες δομές.
«ΞΥΠΝΗΣΑΝ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ

 Οι συγκεκριμένες καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ δεν προωθήθηκαν ποτέ από τον Πρόεδρο και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού στην αρμόδια Υπηρεσία Αδειοδότησης των δομών με αποτέλεσμα το φαινόμενο των παράνομων Κέντρων Μελέτης να έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις με τις μεγάλες «αλυσίδες» φροντιστηρίων και ΚΞΓ να πρωταγωνιστούν στην παρανομία. Τώρα πια, «βαφτίζονται» ως Κέντρα Μελέτης και φροντιστηριακά τμήματα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην δηλώνουν εκπαιδευτικούς και να τους αμείβουν με ψίχουλα και να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές.

Λόγω της αδιανόητης αυτής αδράνειας (;) της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ, η Ομοσπονδία μας αναγκάστηκε να αποστείλει αίτημα εισαγγελικής παραγγελίας, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ για το πάρτι εκατοντάδων εκατομμυρίων στο χώρο. Και, ω του θαύματος, λίγες ημέρες μετά το αίτημά μας κι αφού οι καταγγελίες μας «σάπιζαν» στα συρτάρια του Προέδρου και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ, ξεκίνησαν να αποστέλλονται επιστολές προς τους παρανομούντες ιδιοκτήτες για να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Αποδεικνύεται έτσι ο εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της κοινωνίας σε όλο του το μεγαλείο! Όσο για το αν, πίσω από τις παραλείψεις και αποφάσεις αυτές κρύβονται άλλες σκοπιμότητες, θα αναμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ

Η μη καθολικότητα των ολοήμερων σχολείων και η έλλειψη δομών της πολιτείας για την υποστήριξη των οικογενειών για εργαζόμενους γονείς έχει δημιουργήσει ένα κενό που έρχεται να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω των Κέντρων Μελέτης. Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί πως υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα ο διάλογος που είχε προαναγγείλει λίγο πριν το καλοκαίρι για τους φορείς αυτούς να επισπευστεί και να υπάρξει άμεση νομοθέτηση. Η Ομοσπονδία μας έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο τις προτάσεις της που συνοψίζονται στα εξής:
  • Οι δομές αυτές θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες που αφορούν τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών (μελέτη, μουσικοκινητική αγωγή, χορός, θεατρικό παιχνίδι, δραστηριότητες σχετιζόμενες με καλές τέχνες κ.λπ.). Σε τέτοιες περιπτώσεις το κράτος οφείλει να νομιμοποιήσει τη λειτουργία τους. Τούτο μπορεί να συμβεί μόνο υπό την ισχυρή εποπτεία της Πολιτείας και υπό συγκεκριμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Επομένως θα πρέπει άμεσα η ελληνική Πολιτεία να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα διασφαλίζονται:
  1. Το καθεστώς και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ιδρύονται, αδειοδοτούνται και λειτουργούν τα συγκεκριμένα Κέντρα Μελέτης.
  2. Η διασφάλιση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτούς τους φορείς, η δυνατότητα καταγραφής τους και η αποσαφήνιση και ο έλεγχος των τυπικών προσόντων τους.
  3. Οι όροι ασφαλείας, οι κτηριολογικές προδιαγραφές και οι υγειονομικοί όροι λειτουργίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτοί οι χώροι απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές μικρών ηλικιών.
  • Σε περίπτωση που οι φορείς αυτοί παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες φροντιστηριακής εκπαίδευσης η ΟΙΕΛΕ αντιτίθεται πλήρως στην ίδρυση και λειτουργία τους υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση.  Η ασθένεια της μετατροπής του χώρου της Παιδείας σε μια βιομηχανία παραγωγής εξεταζόμενων υποψήφιων που εκπαιδεύονται αποκλειστικά και μόνο σε τεχνικές απομνημόνευσης και ανταπόκρισης σε γραπτές δοκιμασίες έχει ήδη μεταλλάξει μεγάλο τμήμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ιδίως του Λυκείου), προκαλώντας ασύλληπτη βλάβη παιδαγωγική, ψυχολογική και ηθική σε χιλιάδες μαθητές.Δεν πρέπει να επιτραπεί η ασθένεια αυτή να επεκταθεί και στις τρυφερές ηλικίες των παιδιών δημοτικού. Επιπλέον, είναι αδιανόητο παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, με συγκεκριμένες ανάγκες για παιχνίδι, οικογενειακή ζωή, κοινωνικοποίηση, να ενταχθούν σε μια διαδικασία αέναης παραμονής σε τάξη που θα τα εξαντλήσει και θα προκαλέσει εν τέλει την απέχθειά τους για τη μάθηση. Άλλωστε, αποτελεί διακηρυγμένη θέση της ΟΙΕΛΕ η ριζική αναδιαμόρφωση των Αναλυτικών προγραμμάτων με στόχο οι μαθητές να μην φορτώνονται μεγάλο όγκο δουλειάς στο σπίτι.
Τέλος, η ΟΙΕΛΕ θεωρεί απαραίτητο να χαρακτηριστεί ως Κέντρο Μελέτης-Δημιουργικής Απασχόλησης κάθε χώρος είτε αυτόνομο Κέντρο, είτε παιδότοπος) ο οποίος συγκεντρώνει μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχει υπηρεσίες που έχουν περιγραφεί πιο πάνω. Είναι ευνόητο ότι οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σύμφωνα με το νομοθετημένο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Σημαντικά στοιχεία από την ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την οικονομία: αναιτιολόγητη και άδικη η μισθολογική σφαγή των εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, τεράστια τα κέρδη των σχολαρχών.


Σημαντικά στοιχεία για την άδικη και αναιτιολόγητη μισθολογική σφαγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την εποχή των Μνημονίων προέκυψαν από τη σημερινή παρουσίαση της ενδιάμεσης έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την οικονομία στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της Ομοσπονδίας.
Στην παρουσίαση των συμπερασμάτων υπήρξαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τόσο το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, όσο και ειδικότερα τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
  • Το πρώτο στοιχείο αφορά τη χαώδη διάσταση ανάμεσα στις αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα ταμεία των επιχειρήσεων είναι γεμάτα (σε μεγάλο βαθμό και από τις μειώσεις των μισθών λόγω Μνημονίων), αλλά δεν επιθυμούν (ή δεν γνωρίζουν πώς) να επενδύσουν.
  • Το δεύτερο στοιχείο αφορά τις μειώσεις των μισθών την περίοδο 2010-16. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν δύο τομείς της οικονομίας που είχαν τη μικρότερη επίπτωση από την κρίση, τον τουρισμό και την εκπαίδευση. Μάλιστα η μείωση μισθών στην εκπαίδευση ξεπερνά κάθε άλλο κλάδο, φτάνοντας στο 29,7% (όταν ο μέσος όρος μειώσεων σε όλους τους κλάδους είναι 18%).
Συμπληρωματικό στο δεύτερο στοιχείο είναι ότι στους τομείς αυτούς με τη μεγαλύτερη συμπίεση μισθών έχουμε και τη μεγαλύτερη αύξηση της μερικής απασχόλησης.
Από τα στοιχεία αυτά απομονωμένα, αλλά και από το συνδυασμό τους προκύπτουν κάποια συμπεράσματα:
  • Παρά την οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο τμήμα των επιχειρήσεων παρουσιάζει πλεονασματικό ισοζύγιο σε σχέση με τις επενδύσεις (σε υποδομές, μισθούς κ.λπ.). Τούτο σημαίνει ότι από τη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με τις μνημονιακές πολιτικές επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες που συσσώρευσαν κέρδη. Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και ανεξάρτητων ερευνών, όπως η ΣΤΟΧΑΣΙΣ), ο οποίος ελάχιστα επλήγη από την κρίση, αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές.
  • Στην ιδιωτική εκπαίδευση η ανεπαίσθητη μείωση κερδών από την κρίση υπερκεράστηκε κατά πολύ από τη δραματική συρρίκνωση των μισθών. Τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία έχουν κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από τις χαριστικές πολιτικές της περιόδου 2010-15, από τις οποίες επλήγησαν άγρια οι εκπαιδευτικοί και τα δημόσια ταμεία.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ-ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι χρήσιμο εδώ να θυμίσουμε ότι πίσω από τις προκλητικές και βάρβαρες μειώσεις των αποδοχών μας κρύβονται συγκεκριμένοι άνθρωποι που έδρασαν στοχευμένα για να γιγαντωθούν τα κέρδη των σχολείων. Ο ένας ήταν ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης, επικεφαλής των 29 σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που χρημάτισε Υπουργός Παιδείας. Στο σύντομο διάστημα της θητείας του «πρόλαβε» να οργανώσει (με παράνομες μεθοδεύσεις) την έκδοση Γνωμοδότησης του ΝΣΚ (214/12), σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εντάσσονται υποχρεωτικά στο μισθολόγιο των δημόσιων. Τούτο σήμανε αυτόματα:
  • Οι 9.500 περίπου ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχασαν περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!
  • Το ΙΚΑ και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΤΕΑΙΤ – πρώην ΤΕΑΙΕΓΕ) έχασαν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!
  • Οι περίπου 150 εργοδότες κέρδισαν σχεδόν 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!
(στοιχεία έρευνας ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ 2011).
Ο δεύτερος ήταν ο Υπουργός-ευεργέτης των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης Δ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε περίπου άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα ταμεία των σχολαρχών με δύο απλές κινήσεις. Πρώτον, με την υποχρεωτική αύξηση του διώρου (χωρίς αποδοχές) στο ωράριο των εκπαιδευτικών και δεύτερον με την απελευθέρωση των απολύσεων και την υπαγωγή της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Εργασίας.
Ο πρώτος, πάντως, είχε συγκεκριμένο όφελος (ως σχολάρχης 29 σχολείων). Ωστόσο, σε δημόσια συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, μίλησε για οικονομική τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στα σχολεία της Φ.Ε. Δεν θα έπρεπε, άραγε, να συγκινηθούν κάποια στιγμή οι αρμόδιοι και να διενεργήσουν (όπως πολλάκις έχουμε ζητήσει με έγγραφά μας) τον προβλεπόμενο από το Ν. 682/77 ειδικό οικονομικό έλεγχο στα σχολεία αυτά;

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τη δυνατότητα των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών να εργαστούν ως μετακλητοί υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα


Με αφορμή το ερώτημα ορισμένων συνάδελφων στην Ομοσπονδία σχετικά με τη δυνατότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να εργάζονται ως μετακλητοί υπάλληλοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μας δίδεται η ευκαιρία να πούμε ορισμένα πράγματα που σχετίζονται με την ισοτιμία δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών και το νομοθετικό πλαίσιο, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το Ν. 2986/2002, γνωστό ως Νόμο Ευθυμίου-Γκεσούλη.
Ο νόμος που ψηφίστηκε με καθυστέρηση είκοσι ολόκληρων ετών (μετά από το Ν. 1351/83) υπήρξε το τρίτο νομοθέτημα που προέκυψε μετά από σκληρούς αγώνες του κλάδου, το οποίο εφάρμοζε τη συνταγματική επιταγή για ισονομία δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ο πρώτος είναι ο Ν. 682/77 (θεμελιώδης νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση) και ο Ν. 1351/83 (νόμος Κακλαμάνη-Μώραλη) που «πάγωνε» τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέχρις ότου υπάρξει νομοθέτηση για τα εργασιακά με βάση τα ισχύοντα κατά το Σύνταγμα.
Ο Ν. 2986/2002 καθόριζε τις εργασιακές σχέσεις του κλάδου και θέσπιζε, με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, ανεξάρτητη αρχή για τον έλεγχο των καταγγελιών σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. (Το νόμο αυτό επιχείρησε να ξηλώσει η συμμαχία νεοφιλελεύθερων πολιτικών/ΜΜΕ/σχολαρχών από το 2010 και μετά με αποκορύφωμα το Νόμο-έκτρωμα Αρβανιτόπουλου το 2014).
Η δυνατότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να εργαστούν ως μετακλητοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προβλέπεται από το Ν. 2986/2002
Στο συγκεκριμένο νόμο περιλαμβάνεται το άρθρο 13 στην παράγραφο 3 του οποίου αναφέρεται ότι οι αποχωρούντες από τα ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικοί για να εργαστούν ως μετακλητοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναπληρώνονται με τη διαδικασία αναπλήρωσης των ιδ. εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας, ή εκπαιδευτική άδεια. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει:
 (…)3. Οι προσλαμβανόμενοι ή απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, ως μετακλητοί υπάλληλοι ή υπάλληλοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με ανάθεση έργου, εφόσον είναι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναπληρώνονται στα διδακτικά τους καθήκοντα με πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά τις διατάξεις του άρθρου 35 παρ. 4 του Ν. 682/1977.
Όπως έχουμε αναφέρει σε πολλές δημόσιες ανακοινώσεις μας, βασική πηγή του νομοθετικού καθεστώτος που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση είναι το Σύνταγμα. Στο άρθρο 16, παρ. 8 περιγράφεται με σαφήνεια ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια παρέχουν δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου τα σχολεία αυτά και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών τους εποπτεύονται από την πολιτεία.Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θεωρούνται λειτουργοί της εκπαίδευσης, ισότιμοι με αυτούς των δημόσιων, και όχι υπάλληλοι επιχείρησης. Η προϋπηρεσία μας στα ιδιωτικά σχολεία αναγνωρίζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες ως δημόσια προϋπηρεσία. Επίσης, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλεγούν ως σχολικοί σύμβουλοι, ως σύμβουλοι στο ΙΕΠ και ως βαθμολογητές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.