Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

AΘΩΩΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΔΙΑΡΡΟΗΣ» ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΙΔ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Η ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΤΙΑ ΛΑΙΝΑ


Αθώος κηρύχτηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Κουρουτός για την υπόθεση «διαρροής» θεμάτων Πανελλαδικών Εξετάσεων από ιδιωτικό σχολείο στην Πελοπόννησο το 2009. Οι κύριες κατηγορίες ήταν δύο:
α) για συκοφαντική δυσφήμηση και
β) για δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμηση, οι εκπαιδευτικοί του εν λόγω σχολείου απέσυραν τις κατηγορίες. Σε ό,τι όμως αφορά τη δεύτερη (που εκδικάστηκε) ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας αποφάνθηκαν ότι αποτελούσε καθήκον και υποχρέωση του Προέδρου της Ομοσπονδίας να φέρει στο φως κρίσιμα στοιχεία, προκειμένου να διαφυλαχθεί το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης.
Μ’ αυτό τον τρόπο λήγει μια ακόμη υπόθεση που χρόνιζε εσκεμμένα, ώστε η ΟΙΕΛΕ και οι εκπρόσωποί της να βρίσκονται «όμηροι» αστήρικτων κατηγοριών. Στο πλευρό της Ομοσπονδίας στάθηκε για ακόμη μια φορά η νομική εκπρόσωπος Κάτια Λαϊνά.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Η τοποθέτηση του Γ.Γ. της ΟΙΕΛΕ στην ημερίδα της Π.Ε.Σ.Σ.


Παραθέτουμε την τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Γ. Χριστόπουλου στην ημερίδα της Π.Ε.Σ.Σ. με θέμα Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Ο Θεσμός του Σχολικού Συμβούλου“:
            

Κύριε Πρόεδρε,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι.
Συχνά, μέσα στον καταιγιστικό ρυθμό της καθημερινότητας, επικεντρωνόμαστε στο επίκαιρο και ξεχνούμε τη μεγάλη εικόνα. Η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για το θεσμό του σχολικού συμβούλου και το ρόλο του δείχνει πολλές φορές να αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα. Και δυστυχώς, στην παρούσα χρονική περίοδο, όπου επανέρχονται φωνές που ζητούν περισσότερο αυταρχισμό και λιγότερη δημόσια εκπαίδευση, αμφισβητούνται κατακτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε, φίλες και φίλοι, ότι ο θεσμός του σχολικού συμβούλου που καθιερώθηκε με το Ν.1304/82 ήταν μια μεγάλη μεταρρυθμιστική αλλαγή στην ελληνική εκπαιδευτική πολιτική. Αντικατέστησε τον επιθεωρητισμό που αποτελούσε έκφραση μιας πολυετούς αυταρχικής εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής η οποία δεν στόχευε μόνο στην τιμωρητική αξιολόγησή του εκπαιδευτικού, αλλά κυρίως στον πολιτικό και ιδεολογικό του φρονηματισμό. Η μεταρρύθμιση αυτή αποτέλεσε την έκφραση μιας βαθιάς θεσμικής, εκσυγχρονιστικής τομής στο εκπαιδευτικό σύστημα την οποία ζητούσε ο ακαδημαϊκός κόσμος, ο κόσμος της εκπαίδευσης και η ελληνική κοινωνία που διψούσαν για μια αλλαγή στο μέχρι τότε απαρχαιωμένο, συντηρητικό και αυταρχικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι η αντικατάσταση του Επιθεωρητή από το σχολικό σύμβουλο χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών, οφείλουμε να πούμε πως ο ρόλος του «υπονομεύτηκε» εξαρχής, πιθανότατα και κάτω από την πίεση να ξηλωθεί πλήρως το προηγούμενο καθεστώς. Από τον Επιθεωρητή – τύραννο που είχε συγκεντρωμένη στο πρόσωπό του τη διοικητική και την εποπτική εξουσία επί των εκπαιδευτικών ελέγχοντας όχι μόνο την ενδοσχολική, αλλά και την εξωσχολική τους δραστηριότητα και παίζοντας ενεργό ρόλο ακόμη και στην πολιτική ζωή της χώρας, ιδίως στην επαρχία, πήγαμε στο Σχολικό Σύμβουλο με αποκλειστικά επιστημονικό παιδαγωγικό ρόλο, του οποίου όμως τα καθήκοντα περιγράφονταν πάντοτε με ασάφεια.
Μ’ αυτό τον τρόπο ένας θεσμός που ξεκίνησε φιλόδοξα αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες στην 35ετή πορεία του και κατέληξε να διατηρεί έναν απλό διαμεσολαβητικό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλοί θεωρούν το σχολικό σύμβουλο έναν «προνομιούχο» που κινείται μεταξύ της εκάστοτε εξουσίας που διαμορφώνει και σχεδιάζει την εκπαιδευτική πολιτική  και των μάχιμων εκπαιδευτικών. Είναι όμως έτσι; Όπως παρατηρούν πολλοί μελετητές στο χώρο της εκπαίδευσης, χαρακτηριστικά αναφέρω τη Ζαμπέτα, οι πολιτικές εναλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις επί μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν σε σύγχυση επί των αρμοδιοτήτων τους.
Σήμερα, όμως, έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η περίοδος της κρίσης έχει επιταχύνει εξελίξεις που λογικά θα έπαιρνε δεκαετίες για να συντελεστούν στην εκπαίδευση. Όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές του πλανήτη που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την οικονομική καταστροφή, έτσι και στην Ελλάδα επιχειρείται να εφαρμοστεί το σχέδιο Φρήντμαν που προβλέπει τη θεμελίωση του σχολείου της αγοράς.
Ένα τέτοιο σχέδιο έχει ως βασικούς πυλώνες:
Τη σταδιακή κατάργηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος
Την αντικατάστασή του από ένα μικτό σύστημα που θα συγκροτείται από τα δήθεν αυτόνομα σχολεία υπό την εποπτεία της τοπικής αυτοδιοίκησης/της εκκλησίας/των ΜΚΟ και των ελεύθερων, ιδιωτικών σχολείων με τη συμμετοχή hedge και private equity funds
Την πλήρη απόσυρση του Υπουργείου Παιδείας από το χώρο της εκπαίδευσης και τη λειτουργία του κατακερματισμένου εκπαιδευτικού συστήματος με όρους αγοράς
Η Ομοσπονδία μας, συμμετέχοντας σε διεθνή εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά fora, έχει σημαντική εμπειρία από τη λειτουργία των free/independent/charter schools. Έχει συνομιλήσει με κρατικούς αξιωματούχους χωρών και εκπαιδευτικούς, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, όπου τέτοια πειράματα εφαρμόζονται.
Δεν θα μιλήσουμε για την τεράστια βλάβη που υφίσταται το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και τη γιγάντωση των ανισοτήτων. Δεν θα μιλήσουμε για τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των λειτουργών της εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Ωστόσο, η εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού συστήματος με όρους αγοράς, με την εισαγωγή των vouchers, την κατάργηση της κρατικής εποπτείας στα σχολεία θα έχει βαθύτατη επίδραση στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης, στον τρόπο πιστοποίησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και, φυσικά, στην επιλογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων και των σχολικών εγχειριδίων.
Σήμερα, λοιπόν, οι φωνές αυτές που συμμαχούν για την εισαγωγή ενός τέτοιου συστήματος επιδιώκουν την πλήρη εξαφάνιση του θεσμού του σχολικού συμβούλου και την αντικατάστασή του από τον manager/εξωτερικό αξιολογητή που ενδεχομένως να μην είναι καν εκπαιδευτικός, αλλά ένας απλός τεχνοκράτης.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και οι σύγχρονες απαιτήσεις καλούν για την επείγουσα αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οι επιστημονικοί φορείς και τα συνδικάτα της εκπαίδευσης δεν μπορούν να αγνοήσουν. Το θέμα είναι όμως πώς και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η ποιοτική αναβάθμιση. Μέσω μιας συνολικής, γενναίας μεταρρύθμισης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος που θα προκύψει μέσα από ένα πλατύ δημόσιο διάλογο προς όφελος της κοινωνίας, ή μέσω της βίαιης μετατροπής του σχολείου σε οίκο εμπορίου και της γνώσης σε καταναλωτικό προϊόν, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνο οι γόνοι της ελίτ;
Εμείς δίνουμε και θα εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη για να επικρατήσει η πρώτη λύση. Ωστόσο, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο ρόλος του σχολικού συμβούλου αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η άποψή μας είναι πως με τα σημερινά δεδομένα και με το σχέδιο που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας ο θεσμός δεν έχει νόημα ύπαρξης. Είμαστε ολοκληρωτικά αντίθετοι με την κατάργησή του θεσμού και με την αντικατάστασή του από ένα θεσμό επιβολής διοικητικών μέτρων. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίγει την πόρτα στον αυταρχισμό και στο κίνημα του νεοεπιθεωρητισμού που φουντώνει στη χώρα. Όπως τόνισα στην αρχή της ομιλίας μου, είμαστε υποχρεωμένοι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους να βλέπουμε τη συνολική εικόνα. Σήμερα ο κίνδυνος για την επιστροφή στην προ 1982 εποχή, και ίσως με ακόμη πιο βίαια χαρακτηριστικά, είναι πιο φανερός από ποτέ.
Τι θα πρέπει να γίνει. Η άποψη της Ομοσπονδίας μας είναι πως θα πρέπει ο σχολικός σύμβουλος να αναβαθμιστεί, να καθοριστούν πλήρως οι αρμοδιότητές του με την αποφασιστική ενίσχυση του παιδαγωγικού-καθοδηγητικού τους ρόλου. Ο νέος σχολικός σύμβουλος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μοχλό εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος και παράλληλα να είναι καθοριστικός παράγοντας για την προστασία του δημόσιου αγαθού της Παιδείας από τις επιδιώξεις όσων ονειρεύονται τη θεμελίωση ενός αυταρχικού σχολείου της αγοράς.
Αναφέροντας την προστασία του δημόσιου αγαθού, επιτρέψτε μου να μιλήσω σύντομα για το ρόλο του σχολικού συμβούλου στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είμαι βέβαιος πως και εσείς αναγνωρίζετε τον ισότιμο ρόλο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών στο ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα. Άλλωστε, τα προηγούμενα χρόνια στις τάξεις σας βρέθηκαν συνάδελφοί μας από την ιδιωτική εκπαίδευση.
Ο εποπτικός ρόλος του σχολικού συμβούλου στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι κομβικός. Όχι μόνο για τις όποιες καθοδηγητικές του αρμοδιότητες, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί βασικό εποπτικό φορέα σε ένα πολύ δύσκολο χώρο, όπου καθημερινά και βάναυσα καταστρατηγείται η νομιμότητα. Σε ένα χώρο όπου συχνά αλλοιώνονται ωρολόγια προγράμματα, όπου νοθεύονται βαθμολογίες και ενδοσχολικές διαδικασίες. Η συνολική αυτή αλλοίωση του δημόσιου αγαθού έχει ως κύριο αποτέλεσμα την καταστρατήγηση της ισονομίας ανάμεσα σε μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία που παρανομούν και στους μαθητές που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία που τηρούν τη νομιμότητα και στα δημόσια σχολεία. Κυρίως όμως στους μαθητές αυτούς που προέρχονται από τις τάξεις των μη προνομιούχων, των φτωχών, των άνεργων που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταγωνιστούν τη δύναμη του χρήματος και που είναι καταδικασμένοι στη μοίρα του πληβείου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το Ν. 4472/2017, όπου για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της παιδαγωγικής ανεπάρκειας και της επαγγελματικής ασυνέπειας, καθώς και της τιμωρητικής αξιολόγησης στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο σχολικός σύμβουλος αποτελεί τη μοναδική ασπίδα νομιμότητας απέναντι στην εκδικητικότητα του σχολάρχη-Διευθυντή.
Η μεγάλη πλειονότητα των σχολικών συμβούλων τηρεί το θεσμικό της ρόλο και περιφρουρεί τη νομιμότητα. Η συνεργασία μας με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΣΣ είναι εξαιρετική και εποικοδομητική. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε πως οποιαδήποτε ανοχή σε ιδιωτικά σχολεία που διαχρονικά παρανομούν εκθρέφει την ασυδοσία και τις ανισότητες. Κυρίως, όμως, οπλίζει το χέρι αυτών που επιδιώκουν μανιωδώς την κατάργηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και κάθε εποπτικού/συμβουλευτικού φορές της Πολιτείας. Εν ολίγοις, η ανοχή στην ανομία ορισμένων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης στρέφεται και κατά του θεσμού του σχολικού συμβούλου.
Τελειώνοντας, θέλω να τονίσω πως ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα στηρίξει με κάθε τρόπο την αναβάθμιση του θεσμού του σχολικού συμβούλου προς όφελος του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, προς όφελος της κοινωνίας και των παιδιών μας. Καλούμε, με συναδελφική εμπιστοσύνη, όλους τους συναδέλφους σχολικούς συμβούλους να συστρατευτούν στο δικό μας αγώνα για την εξυγίανση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και για τη νόμιμη λειτουργία της στο πλαίσιο του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος. Η συμβολή σας είναι πολύτιμη και απαραίτητη για να μην προελάσουν οι ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς στο χώρο της εκπαίδευσης, για να μην οξυνθούν περαιτέρω οι ανισότητες, για να μπορεί κάθε μαθητής, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, να απολαμβάνει το δημόσιο αγαθό της Παιδείας.

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Ε.: ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ MYSCHOOL


Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε τις προβλέψεις Υ.Α. για τις εγγραφές μαθητών σε ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια. Στις προβλέψεις αυτές περιλαμβάνεται και η ισότιμη (σε σχέση με τη δημόσια εκπαίδευση) εγγραφή μαθητών με ειδικές ανάγκες και αναπηρία στα ιδιωτικά σχολεία.
Σήμερα   δίνουμε στη δημοσιότητα το σύνολο των ρυθμίσεων της Υπουργικής Απόφασης για την Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την πλήρη καταχώριση των στοιχείων των ιδιωτικών σχολείων στο σύστημα My school, τη δυνατότητα των ιδιωτικών σχολείων να αργούν έως και δύο επιπλέον ημέρες ανά έτος με βάση την ιστορία και τη  σχολική τους παράδοση και τους γενικότερους όρους εγγραφής στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Δείτε εδώ τις ρυθμίσεις  για τα ιδιωτικά σχολεία.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΟΙ «ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ» ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Από μια πρώτη ενημέρωση, διαπιστώσαμε πως η γνωστή ομάδα των «σκληροπυρηνικών» σχολαρχών αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και δεν δηλώνουν τις απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων. Η ενέργεια απείθειας αυτή δεν αποτελεί απλώς περιφρόνηση των εποπτικών αρχών της Πολιτείας. Είναι μια ευθεία κίνηση αμφισβήτησης της συνολικής εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και ναρκοθετεί το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που τη διέπει.
Πριν από μερικές εβδομάδες η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, μετά από αναλυτική ενημέρωση και καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, απέστειλε εγκύκλιο οδηγία προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ζητώντας να ενημερώσουν το Υπουργείο μέχρι χθες (Τρίτη, 23/1) για τα ακόλουθα:
(α) Το πλήθος των πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δήλωσε κάθε ιδιωτική σχολική μονάδα αρμοδιότητάς τους κατά το τρέχον σχολικό έτος,
(β) τον αριθμό των εκπαιδευτικών – διδασκόντων που υλοποιούν τις ανωτέρω πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και
(γ) εάν κατόπιν του σχετικού ελέγχου νομιμότητας (ως προς το πρόγραμμα σπουδών και το παιδαγωγικό περιεχόμενο της διδασκαλίας) των εν λόγω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διαπιστώθηκαν αποκλίσεις (ως προς τη νομιμότητα) και σε καταφατική περίπτωση, τι είδους και πώς θεραπεύτηκαν.
Όπως είχαμε ανακοινώσει πριν την έκδοση της εγκυκλίου, μόλις το 10% των ιδιωτικών σχολικών μονάδων είχαν εφαρμόσει τη νομοθεσία, δηλώνοντας τις πρόσθετες (εκτός 40ωρου) εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τους εκπαιδευτικούς, τον αριθμό των τμημάτων και των μαθητών, με αποτέλεσμα να οργιάζει η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία. Φαίνεται ότι κάποιοι συνεχίζουν να παρανομούν. Προφανώς θεωρούν ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει…
Εναπόκειται πλέον στην Πολιτεία και στους θεσμούς της να προστατεύσουν τη νομιμότητα και το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης από μια ομάδα ασύδοτων επιχειρηματιών που λειτουργούν πλέον ως κράτος εν κράτει.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ Υ.Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ



Εκδόθηκε χθες ΦΕΚ (Aριθμ. 10645/ΓΔ4)με Υπουργική Απόφαση που περιέχει τους όρους εγγραφής μαθητών σε Ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια. Στην απόφαση περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για την εγγραφή στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία της γενικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ισχύει με το Ν. 4485/2017. Θυμίζουμε εδώ ότι η πρόβλεψη αυτή είχε συναντήσει τη σφοδρότατη επίκριση του Συνδέσμου των ιδιοκτητών.
Διαβάστε εδώ  το τμήμα της Υ.Α. που αφορά τις εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία

Πλαίσιο δράσης ΟΙΕΛΕ


Την Παρασκευή 19/1 έγινε συνάντηση με τις άλλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) για τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, της εισόδου όρων ασύδοτης αγοράς στην Παιδεία και της δραματικής εντατικοποίησης των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών (αύξηση διδακτικού ωραρίου) που μπορεί να επιφέρουν χιλιάδες απολύσεις δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών. (Δείτε εδώ την κοινή ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ).
Μπροστά σ’ αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, η Ομοσπονδία συντονίζει τον κλάδο σε μια αγωνιστική κατεύθυνση. Η πρότασή μας είναι:
  • Πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, ώστε να αποφασιστούν συγκεκριμένες δράσεις και κορύφωση των κινητοποιήσεων το Μάρτιο, την περίοδο δηλαδή που έχει προαναγγελθεί η «αξιολόγηση» του νομοθετικού πλαισίου για την εκπαίδευση
  • Ενημέρωση κομμάτων για τις εξελίξεις με ξεκίνημα από τον Τομέα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ
  • Επίσημη διαμαρτυρία σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που δεν φροντίζουν για την εφαρμογή του νόμου
  • Προσφυγή της ΟΙΕΛΕ με τους συναδέλφους στην Επιθεώρηση Εργασίας σε σχολεία που οφείλουν δεδουλευμένες αποδοχές. Ήδη το τελευταίο δίμηνο συνάδελφοι από 7 σχολεία που προσέφυγαν μαζί με την Ομοσπονδία στις αρμόδιες αρχές έχουν λάβει το σύνολο, ή μέρος των οφειλόμενων.
Παραθέτουμε εδώ το πλαίσιο αιτημάτων της ΟΙΕΛΕ.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Κοινή Σύσκεψη Δ.Ο.Ε.-Ο.Λ.Μ.Ε.-Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.: Γόνιμος διάλογος και διαπίστωση της αναγκαιότητας για κοινή δράση έναντι των πολιτικών που προωθούν αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές ρυθμίσεις και ανοίγουν την κερκόπορτα για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19-01-2018 σύσκεψη των τριών εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε. – Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.). Μετά από έναν αναλυτικό και γόνιμο διάλογο οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών συμφώνησαν ότι είναι κοινοί στόχοι του οργανωμένου κινήματος της εκπαίδευσης η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της Παιδείας και η αναγνώριση της σημασίας του λειτουργήματος που ασκούν οι εκπαιδευτικοί.
Συμφώνησαν, επίσης, για την αναγκαιότητα κοινών δράσεων απέναντι σε πολιτικές που προωθούν αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις.Αναδείχθηκε, τέλος, η αναγκαιότητα για την πραγματοποίηση δυο, τουλάχιστον, κοινών συναντήσεων των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ετησίως για να καταγράφονται τα προβλήματα του χώρου και να υπάρχει, κατά το δυνατόν, κοινός βηματισμός και χάραξη σχεδίου δράσης.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι Ομοσπονδίες έθιξαν ζητήματα, όπως:
  • Ο κίνδυνος εφαρμογής των προβλέψεων του Ο.Ο.Σ.Α. και των «θεσμών» για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, τις περαιτέρω συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων και την αξιολόγηση-χειραγώγηση,
  • η περαιτέρω επιδείνωση του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών,
  • η εμπορευματοποίηση της Παιδείας με τη θεσμοθέτηση του σχολείου της αγοράς (vouchers, ελεύθερη γονεϊκή επιλογή, παράδοση δημόσιων σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε Μ.Κ.Ο., εισβολή hedge funds, ή private equity funds στα ιδιωτικά σχολεία),
  • η λειτουργία, με ευθύνη της κυβέρνησης, των Κέντρων Μελέτης με παράνομα Φροντιστήρια στο δημοτικό,
  • η μετατροπή των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κέντρα Μελέτης με στόχο την εργασιακή εξαθλίωση των εκπαιδευτικών,
  • η απαράδεκτη κατάσταση με την έκδοση τίτλων σπουδών από ιδιώτες, χωρίς κανένα έλεγχο της πολιτείας, στον χώρο των Πληροφορικής και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών,
  • ο κίνδυνος πλήρους απόσυρσης της πολιτείας από τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης,
  • η καθιέρωση Νέου τύπου Λυκείου,
  • το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας,
  • η ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης της δίχρονης, δημόσιας, δωρεάν, υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο από νηπιαγωγούς.

Τα Δ.Σ.
Δ.Ο.Ε.                                               Ο.Λ.Μ.Ε.                          Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Απάντηση με ύβρεις, αλλά (όπως αναμενόταν) χωρίς κουβέντα για την…ταμπακέρα από τον Σύνδεσμο των Σχολαρχών


Είναι αλήθεια ότι περιμέναμε την απάντηση του Συνδέσμου στην ανάρτηση της ΟΙΕΛΕ για την επίσκεψη του Εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν κ. Σχοινά σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αθήνας, δεν περιμέναμε όμως ότι η ηγεσία των ιδιοκτητών θα ταραζόταν τόσο, ώστε να εκτραπεί με εκφράσεις πρωτοφανείς, ακόμη και για ανακοίνωση του ΣΙΣ, («το αποτρόπαιο πρόσωπο της ΟΙΕΛΕ»), ή να προβαίνει σε ψευδείς διαπιστώσεις που δεν προκύπτουν από πουθενά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, (όπως το «αναίτιο λάσπωμα» του κ. Σχοινά).
Φαίνεται ότι η ανακοίνωση hit a nerve, όπως λένε και οι Αγγλοσάξωνες. Και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ανακοίνωση του ΣΙΣ είναι αφιερωμένη ολόκληρη στην καθύβριση της Ομοσπονδίας, επειδή τάχα αντιτάχθηκε στην εκδήλωση με τον κ. Σχοινά, ενώ δεν βγάζει τσιμουδιά για την ταμπακέρα. Ας επαναλάβουμε, λοιπόν, τα σημεία ουσίας της ανακοίνωσης και θα περιμένουμε την απάντηση-σχόλιο, ελπίζουμε με αυτή τη φορά κόσμιο τρόπο που αρμόζει σε ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης.
  • Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ιδιωτικού σχολείου παρενέβαινε στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, τηλεφωνώντας ακόμη και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στους τροϊκανούς και θέτοντας τα αιτήματα του Συνδέσμου των ιδιοκτητών. Αληθεύουν οι παραπάνω πληροφορίες ή όχι;
  • Υπάρχει, ναι ή όχι, σημαντικό ζήτημα φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας σε ορισμένα εκπαιδευτήρια (όπως κάποια μεγάλα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας);
Τέλος, για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, η Ομοσπονδία (όπως έχει πράξει στο παρελθόν) τονίζει ότι στηρίζει κάθε θετική εκδήλωση, δραστηριότητα και πρωτοβουλία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αρκεί αυτή να μην πραγματοποιείται εις βάρος των εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζόμενων και να μην εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΣΗΜΑΙΝΟΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΣΗΜΑΙΝΟΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣΜε ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε από δημοσίευση στα social media πως ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, πρώην  Ευρωβουλευτής της ΝΔ και δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος  διατηρεί στενές σχέσεις με τα κλιμάκια των δανειστών που εποπτεύουν τις εκάστοτε αξιολογήσεις του προγράμματος, βρέθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών.
Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω εκπαιδευτηρίου είναι επιφανές στέλεχος του Συνδέσμου των ιδιοκτητών που επίσης έχει επαφές με τους εκπροσώπους των «θεσμών». Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιόπιστες πληροφορίες, ο εν λόγω σχολάρχης είχε απευθείας τηλεφωνικές επαφές με τα στελέχη της τρόικα και μετέφερε τα αιτήματα των ιδιοκτητών προς αυτούς ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Νόμο Φίλη το περασμένο καλοκαίρι στο ξενοδοχείο Hilton.
Η Ομοσπονδία θα ζητήσει τη Δευτέρα με επιστολή της συνάντηση από τον κ. Σχοινά, ώστε, αν πράγματι ενδιαφέρεται για τα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να ακούσει και την άλλη πλευρά και να πληροφορηθεί για τις σοβαρότατες παρανομίες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Ίσως μάλιστα, ως άνθρωπος με καταγωγή από τη Μακεδονία, βρει κάποια στοιχεία για τεράστια φοροδιαφυγή σε σχολεία της περιφέρειας αυτής εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ (30ΩΡΟΥ) – ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ


Δεκάδες είναι οι καταγγελίες συναδέλφων για αναγκαστική εργασία, χωρίς αμοιβή, πέραν του υποχρεωτικού 30ωρου (για τους πλήρους ωραρίου εκπαιδευτικούς και αναλογικά για τους μειωμένου). Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν ενημερώσεις γονέων, εκπαιδευτικές δράσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις των σχολείων. Αυτές οι δραστηριότητες λαμβάνουν συνήθως χώρα απογεύματα/βράδια, Σαββατοκύριακα, ακόμη και μέσα σε διακοπές και αργίες.
Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση ποια θα πρέπει να είναι η νόμιμη καταβολή εργασίας πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου (30ωρου) για τους εκπαιδευτικούς. Επειδή πλέον η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, η Ομοσπονδία ζητά από τους συναδέλφους, έστω και ανώνυμα στα τηλέφωνα και στο mail της ΟΙΕΛΕ (oieleomospondia@gmail.com) να καταγγέλλουν περιστατικά που αφορούν το σχολείο τους. Θα προβούμε άμεσα στη χρήση κάθε νόμιμου μέσου για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ανακλήθηκε η άδεια του «Παπαχαραλάμπειου Εκπαιδευτηρίου» με εντολή του Υπουργού Παιδείας μετά από αρνητική εισήγηση του ΕΟΠΠΕΠ – Δικαίωση για τους απολυμένους και απλήρωτους εκπαιδευτικούς και τον αγώνα τους


H ΟΙΕΛΕ μόλις έλαβε γνώση του ΦΕΚ (Αρ. Φ. 4705/29-12-2017) στο οποίο περιέχεται η υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Παιδείας ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Παπαχαραλάμπειου Εκπαιδευτηρίου στο Περιστέρι, μετά από την αρνητική διατύπωση γνώμης του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ λόγω παράνομων κτηρίων.
Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της Ομοσπονδίας μας στην προστασία τόσο των θέσεων εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Όμως προτεραιότητα για την Ομοσπονδία αποτελεί η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας. Δεν είναι ευχάριστο γεγονός το κλείσιμο ενός σχολείου, ή οποιουδήποτε εργασιακού χώρου. Αποτελεί, ωστόσο, υποχρέωση των ιδιοκτητών η τήρηση της νομοθεσίας, ιδίως από τη στιγμή που διαχειρίζονται χώρο που παρέχει ευαίσθητο, συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο αγαθό.
Η Ομοσπονδία μας είχε αναφερθεί διαχρονικά, με πλήθος αναφορών στο Υπουργείο Παιδείας και στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο ζήτημα των Εκπαιδευτηρίων Παπαχαραλάμπους. Το σχολείο αυτό έκανε το 2012 χρήση της σκανδαλωδώς ευνοϊκής ρύθμισης Αρβανιτόπουλου για δήθεν αλλαγή εταιρικής σύνθεσης και κατά συνέπεια ονομασίας και μεταβλήθηκε σε…Παπαχαραλάμπειο Εκπαιδευτήριο. Η δήθεν ίδρυση νέου σχολείου στοίχισε σε δεκάδες συναδέλφους μας απολύσεις και σε πολλές χιλιάδες ευρώ μη καταβληθέντων δεδουλευμένων που τους υποχρέωσαν σε μια ηρωική, πολύμηνη επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, ενώ οι συνάδελφοί μας έδιναν απλήρωτοι αγώνα επιβίωσης, το σχολείο έκανε στην πλάτη τους «επενδύσεις», ιδρύοντας νέα σχολική μονάδα.
Θεωρούμε, επομένως, ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι δυσάρεστη, αλλά αναγκαία. Αποτελεί, δε, μια έστω καθυστερημένη δικαίωση του αγώνα δεκάδων εκπαιδευτικών που επί σχεδόν δύο χρόνια υπέφεραν αφάνταστα διεκδικώντας το αυτονόητο, τις δεδουλευμένες αποδοχές τους. Κανένα σχολείο δεν επιτρέπεται να λειτουργεί σε παράνομες εγκαταστάσεις, χωρίς να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις και να τίθεται έτσι σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εργαζόμενων. Κανένα σχολείο δεν επιτρέπεται να λειτουργεί καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα, καταστρατηγώντας την ισονομία ανάμεσα σε μαθητές και πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον. Κανένα σχολείο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ως ασπίδα εκβιασμού τις θέσεις εργασίας του για να συνεχίσει να λειτουργεί παρανομώντας.

ΠΟΙΟ 30ΩΡΟ; ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟ!


ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η  ΟΙΕΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ;
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινό μυστικό όλων στο χώρο της εκπαίδευσης είναι πως η 30ωρη παραμονή (για τους πλήρους ωραρίου εκπαιδευτικούς, ή αναλογικά για τους μειωμένου ωραρίου) στη σχολική μονάδα, όπως προβλέπεται από το Ν. 1566/85, αποτελεί ανέκδοτο στα ιδιωτικά σχολεία.

Η τραγική πραγματικότητα υπερεκμετάλλευσης και οικονομικής εξαθλίωσης στον κλάδο μας δεν αποδεικνύεται μόνο από τις καθημερινές καταγγελίες συναδέλφων, που συχνά φοβούνται για ευνόητους λόγους να καταθέσουν επώνυμα. Έχει καταγραφεί επίσημα σε μεγάλη έρευνα 478 εκπαιδευτικών που διεξήχθη από το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ το 2013. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή μόλις το 60% περίπου της δουλειάς που προσφέρουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αμείβεται. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι η εκτός υποχρεωτικού προγράμματος εργασία που προσφέρουμε στα σχολεία μας παρέχεται σχεδόν δωρεάν (το 96,90%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας)! Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι συχνά η εκτός του δηλωμένου ωραρίου εργασία που παρέχουν οι εκπαιδευτικοί προσφέρεται χωρίς την (απαιτούμενη από το νόμο) συναίνεσή τους, αλλά υπό την απειλή της απόλυσης. Με αυτό τον τρόπο στα ιδιωτικά σχολεία επικρατεί ένα όργιο μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής που δεν ελέγχεται από την Πολιτεία.

Δυστυχώς, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε ζήτημα γενικού εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ δεν προσκλήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Με ποιου, άραγε, την πρωτοβουλία αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της Ομοσπονδίας και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε; Πάντως η σκληρή αλήθεια για την ιδιωτική εκπαίδευση κρύφτηκε σήμερα από το Κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΜΙΣΘΙ, ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ;

Οι υπηρεσίες που παρέχουν σε πολλά ιδιωτικά σχολεία οι συνάδελφοί μας εκτός του ωραρίου τους – και, όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν πάντοτε χωρίς αμοιβή – είναι δύο ειδών:

Α) Οι υπερωρίες για πλήθος εκδηλώσεων (Ενημερώσεις γονέων, OpenDays, εκδηλώσεις σε ώρες εκτός λειτουργίας σχολείου – απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες κ.λπ.)
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συχνά υποχρεώνονται να παρέχουν χωρίς να πληρώνονται υπηρεσίες σε πλήθος εκδηλώσεων, όπως:
  • Ενημέρωση γονέων απογεύματα-βράδια
  • Open Days
  • Καλοκαιρινά camps
  • Εκδηλώσεις και προγράμματα μέσα σε γιορτές, αργίες και Σαββατοκύριακα
Η συμμετοχή των συναδέλφων για δραστηριότητες πολιτισμικού, ψυχαγωγικού ή αθλητικού σκοπού είναι προαιρετική και θα πρέπει να τους καταβάλλεται η προβλεπόμενη από το νόμο υπερωριακή αμοιβή (άρθρο 73 του νόμου 4310/2014).

Πρέπει εδώ να προσθέσουμε ότι σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία υποχρεώνουν παρανόμως τους εκπαιδευτικούς σε εργασίες που δεν έχουν καμιά σχέση με το διδακτικό τους έργο, όπως, πχ, με τη συνοδεία σχολικών λεωφορείων, την καθαριότητα του σχολείου κ.λπ. Εννοείται πως και γι’ αυτές τις αναγκαστικές εργασίες οι συνάδελφοί μας δεν αμείβονται.

Β) Οι υπερωρίες ανάθεσης διδακτικού έργου
Η παραμονή εκπαιδευτικού στο σχολείο πάνω από το 30ωρο για τον πλήρους ωραρίου εκπαιδευτικό(στην ιδιωτική εκπαίδευση μέσα στο υποχρεωτικό ωράριο του εκπαιδευτικού μπορούν να περιλαμβάνονται και οι ώρες των απογευματινών δράσεων, οι οποίες θα πρέπει να δηλώνονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) πρέπει να αμείβεται υπερωριακά.

Η ΟΙΕΛΕ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΠΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Ομοσπονδία μας θα απαιτήσει από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές του Υπουργείου Παιδείας να προβούν άμεσα σε ελέγχους των ιδιωτικών σχολείων. Ταυτόχρονα, τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, με το οποίο η συνεργασία είναι σε πολύ καλό επίπεδο, για να ζητηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων των υπηρεσιών του, ιδίως στις επίμαχες χρονικές περιόδους που λαμβάνουν χώρα οι παράνομες δραστηριότητες (απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες και διακοπές).

Κλιμάκια της ΟΙΕΛΕ θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επισκέψεις, μετά από καταγγελίες συναδέλφων, καταγράφοντας περιστατικά και θα ενημερώνουν άμεσα την Επιθεώρηση Εργασίας.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Πλήρης επιβεβαίωση της ΟΙΕΛΕ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Πλήρως επιβεβαιώθηκε η ΟΙΕΛΕ που πρόσφατα κατήγγειλε ότι μόλις το 10% των ιδιωτικών σχολείων έχουν καταθέσει τον κατάλογο με τις απογευματινές δράσεις, τους εκπαιδευτικούς, τον αριθμό των τμημάτων και των μαθητών, με αποτέλεσμα να οργιάζει η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία.
Μετά την έκδοση της εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας που ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να συλλέξουν στοιχεία για τα ιδιωτικά σχολεία και τις απογευματινές δράσεις μέχρι τις 23/1, επικρατεί πανικός. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποστέλλουν άρον άρον τις δράσεις τους, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις. Από το γεγονός αυτό, ωστόσο, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα:
  • Τι έπραττε το Υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τουλάχιστον το τελευταίο επτάμηνο (μετά την ψήφιση του Ν. 4472/2017) που ρητά όριζε την υποχρέωση των ιδιωτικών σχολείων να δηλώνουν τις εκτός υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος δράσεις;
  • Τι θα συμβεί με τους εκπαιδευτικούς που έχασαν μήνες προϋπηρεσίας και χρήματα από τη μη δήλωση των ωρών τους στο νόμιμο πρόγραμμα;
  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τους νόμιμους εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων;
Η Ομοσπονδία θα καταθέσει ολοκληρωμένο υπόμνημα με τις θέσεις της για το ζήτημα, μόλις οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αποστείλουν τα στοιχεία για τις δράσεις των ιδιωτικών σχολείων  στο τέλος Ιανουαρίου.

ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ-ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΗΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Συνεχίζονται οι καταγγελίες που λαμβάνει η ΟΙΕΛΕ για το όνειδος των Κέντρων Μελέτης. Οι παράνομες αυτές δομές λειτουργούν συχνά σε ακατάλληλους χώρους, με προσωπικό αδήλωτο και απλήρωτο, με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Οι γονείς που καταβάλλουν σημαντικά ποσά και οι εργαζόμενοι πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης των επιτήδειων που καταπατούν ανενόχλητοι τη νομοθεσία.
Χθες ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κατέθεσε εκ νέου την πρόταση του ΔΣ της Ομοσπονδίας για τα Κέντρα Μελέτης, ωστόσο σημειώθηκε διαφωνία με το σύμβουλο του Υπουργού. Για να γίνει κατανοητή, όμως, η πρόταση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και να αποφεύγονται οι παρερμηνείες, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
  • Η ΟΙΕΛΕ είναι κάθετα αντίθετη με τη λειτουργία φροντιστηρίων για μαθητές δημοτικού, που ούτως ή άλλως απαγορεύονται με νόμο (άρθρο 56, Ν. 682/77). Τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών οφείλουν να έχουν χώρο και χρόνο για αναψυχή, δημιουργικές δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση. Η «ιδρυματοποίησή» τους σε περιβάλλον τάξης μέχρι τις 8-9 το βράδυ θα έχει δραματικές ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στα παιδιά και θα τα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια να μισήσουν τη μάθηση.
  • Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μπει φραγμός στην παράνομη μετατροπή μεγάλων αλυσίδων Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε Κέντρα Μελέτης. Η κομπίνα αυτή, με την ανοχή της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ που, παρά τις καταγγελίες μας, αρνείται να βάλει λουκέτο στους παρανομούντες, επιτρέπει στους μεγαλοφροντιστηριάρχες να απασχολούν αδήλωτο προσωπικό, το οποίο αμείβουν με ψίχουλα. Γι’ αυτό το λόγο η Ομοσπονδία ζήτησε εισαγγελική έρευνα για την δυσερμήνευτη αδράνεια της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ.H έρευνα αυτή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Οφείλουμε, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών με εργαζόμενους γονείς που δεν καλύπτονται πλήρως από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Γι΄αυτό το λόγο η Ομοσπονδία μιλά για λουκέτο στα Κέντρα Μελέτης και θεσμοθέτηση Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με τις απόψεις της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, η οποία θεωρεί πως θα πρέπει να επαναλειτουργήσει ο θεσμός των ΚΔΑΠ στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής για την εργαζόμενη οικογένεια και το παιδί και σε συνεργασία με το ολοήμερο δημόσιο σχολείο.
  • Είναι ευνόητο ότι τα ιδιωτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης θα πρέπει να ελέγχονται ως προς την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση (φορολογική ασφαλιστική ενημερότητα, ποινικό μητρώο, κ.λπ.), την κτηριολογική ασφάλεια, τις γενικότερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για εργαζόμενους και μαθητές και για τις εργασιακές σχέσεις. Η δική μας πρόταση μιλά για εναρμόνιση των εργασιακών σχέσεων των διδασκόντων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης με αυτές που ισχύουν στα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών βάσει του Ν. 4415/2016.
Η ΟΙΕΛΕ επαναδημοσιεύει σήμερα τη συνολική της πρόταση μετά από απόφαση του ΔΣ της για τα Κέντρα Μελέτης, την οποία είχε αποστείλει από τον Ιούλιο του 2017 στο Υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε ότι εκπρόσωποι του Υπουργείου είχαν δεσμευτεί από το καλοκαίρι του 2017 για ευρύ κοινωνικό διάλογο για το θέμα των Κέντρων Μελέτης που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ:

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΠΑΙΔΟΤΟΠΩΝ-ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ– ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργούν σε όλη την επικράτεια Κέντρα Μελέτης (ή Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) για μαθητές Δημοτικού αυτόνομα με δικές τους εγκαταστάσεις  και αντίστοιχα Κέντρα Μελέτης που στεγάζονται σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα οποία διαφημίζονται ως εκπαιδευτικοί χώροι. Τέτοιου είδους υπηρεσίες παρέχουν και ορισμένοι «παιδότοποι». Τα περισσότερα Κέντρα Μελέτης λειτουργούν τις εργάσιμες ημέρες έως και τις 9 μ.μ., ενώ πολλά εξ αυτών τα Σάββατα πραγματοποιούν εκδηλώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες για τα παιδιά.
Μέχρι στιγμής οι δομές αυτές είναι εκτός νόμου. Δεν έχουν οριστεί από την πολιτεία ούτε το θεσμικό πλαίσιο ούτε οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν σε ό, τι αφορά τους όρους ασφαλείας, τις κτηριολογικές προδιαγραφές και τους υγειονομικούς όρους, κάτι που προβλέπεται με σαφήνεια για τα Ιδιωτικά Σχολεία, τα Φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Ιδιωτικά ΙΕΚ, κλπ.. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, διαφημίζεται η «δωρεάν μεταφορά» μαθητών από τα σχολεία των μαθητών στους συγκεκριμένους χώρους, χωρίς να είναι πιστοποιημένοι οι οδηγοί και χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα οχήματα, γεγονός που γεννά εύλογα ερωτηματικά για την ασφάλεια των παιδιών.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια ογκούμενη ομάδα επιχειρήσεων η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από τον ουσιαστικό έλεγχο της πολιτείας. Τέτοιου τύπου φορείς κυριολεκτικά ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά και ουδείς γνωρίζει με ποιες διαδικασίες ιδρύονται, ποιες είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας, ποιοι και με ποιους όρους εργάζονται σ’ αυτές, ποιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ισχύουν για μαθητές και εργαζόμενους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αδήλωτοι αυτοί «εκπαιδευτικοί» φορείς αποτελούν εστία τεράστιας φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής έχοντας συγκροτήσει έναν ισχυρό θύλακα παραοικονομίας.
Σε περίπτωση που οι φορείς αυτοί παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες φροντιστηριακής εκπαίδευσης η ΟΙΕΛΕ αντιτίθεται πλήρως στην ίδρυση και λειτουργία τους υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση. Άλλωστε δια νόμου (682/77) απαγορεύεται ρητά η ίδρυση και λειτουργία για φροντιστήρια μαθητών δημοτικού. Η ασθένεια της μετατροπής του χώρου της Παιδείας σε μια βιομηχανία παραγωγής εξεταζόμενων υποψήφιων που εκπαιδεύονται αποκλειστικά και μόνο σε τεχνικές απομνημόνευσης και ανταπόκρισης σε γραπτές δοκιμασίες έχει ήδη μεταλλάξει μεγάλο τμήμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ιδίως του Λυκείου), προκαλώντας ασύλληπτη βλάβη παιδαγωγική, ψυχολογική και ηθική σε χιλιάδες μαθητές. Δεν πρέπει να επιτραπεί η ασθένεια αυτή να επεκταθεί και στις τρυφερές ηλικίες των παιδιών δημοτικού. Επιπλέον, είναι αδιανόητο παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, με συγκεκριμένες ανάγκες για παιχνίδι, οικογενειακή ζωή, κοινωνικοποίηση, να ενταχθούν σε μια διαδικασία αέναης παραμονής σε τάξη που θα τα εξαντλήσει και θα προκαλέσει εν τέλει την απέχθειά τους για τη μάθηση. Άλλωστε, αποτελεί διακηρυγμένη θέση της ΟΙΕΛΕ η ριζική αναδιαμόρφωση των Αναλυτικών προγραμμάτων με στόχο οι μαθητές να μην φορτώνονται μεγάλο όγκο δουλειάς στο σπίτι.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΜΙΓΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
 
Κάποιες από τις δομές αυτές παρέχουν υπηρεσίες που αφορούν τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών (μελέτη, μουσικοκινητική αγωγή, χορός, θεατρικό παιχνίδι, δραστηριότητες σχετιζόμενες με καλές τέχνες κ.λπ.). Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί ότι και αυτές οι ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται από την πολιτεία και το ολοήμερο σχολείο Ωστόσο, αποκλειστικά και μόνο για τα Κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, το κράτος οφείλει να νομιμοποιήσει τη λειτουργία τους. Τούτο μπορεί να συμβεί μόνο υπό την ισχυρή εποπτεία της Πολιτείας και υπό συγκεκριμένες πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Επομένως θα πρέπει άμεσα η ελληνική Πολιτεία να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα διασφαλίζονται:
  1. Το καθεστώς και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ιδρύονται, αδειοδοτούνται και λειτουργούν τα συγκεκριμένα Κέντρα Μελέτης.
  2. Η διασφάλιση των όρων εργασίας των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτούς τους φορείς, η δυνατότητα καταγραφής τους και η αποσαφήνιση και ο έλεγχος των τυπικών προσόντων τους.
  3. Οι όροι ασφαλείας, οι κτηριολογικές προδιαγραφές και οι υγειονομικοί όροι λειτουργίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτοί οι χώροι απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές μικρών ηλικιών.
Πιο συγκεκριμένα, η ΟΙΕΛΕ προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις που θα περιληφθούν σε ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης:
  • Ασφαλιστική και Φορολογική Ενημερότητα του Φυσικού Προσώπου ή της Νομικής Μορφής
  • Στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας δεν μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, ή εργαζόμενοι σε Ν.Π.Δ.Δ.
  • Νομικός Υπεύθυνος και Υπεύθυνος Εκπαίδευσης/Λειτουργίας να είναι απαραιτήτως εκπαιδευτικός
  • Κατοχύρωση Διακριτικού Τίτλου
  • Αναγγελία εξασκήσεως επαγγέλματος σε εκπαιδευτικούς που είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δ.Ε., ή των Τμημάτων Επιστημών της Αγωγής και Προσχολικής Ηλικίας, ή Πανεπιστημιακών Τμημάτων με αντικείμενο σχετικό με τις παρεχόμενες δραστηριότητες.
  • Το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών το οποίο θα πρέπει να είναι απολύτως αντίστοιχο με εκείνο των Καθηγητών οι οποίοι εργάζονται στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ( οι μίνιμουμ προϋποθέσεις που περιγράφονται στο ν. 4415/2016).
  • Τήρηση όλων των κτηριολογικών προϋποθέσεων που θέτει ο Ν. 4093/2012 για την αδειοδότηση των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης
  • Οι νόμιμες δομές της πρωτοβάθμιας θα πρέπει να αναγγέλλουν τα δίδακτρα τους στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως υποχρεούνται τα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
Τέλος, η ΟΙΕΛΕ θεωρεί απαραίτητο να χαρακτηριστεί ως Κέντρο Μελέτης-Δημιουργικής Απασχόλησης κάθε χώρος(είτε αυτόνομο Κέντρο, είτε παιδότοπος) ο οποίος συγκεντρώνει μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχει υπηρεσίες που έχουν περιγραφεί πιο πάνω. Είναι ευνόητο ότι οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σύμφωνα με το νομοθετημένο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κατέθεσε στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας κείμενο 13 αιτημάτων και αναμένει τη διενέργεια διαλόγου


Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ.Κουρουτός κατέθεσε σήμερα στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας κείμενο 13 αιτημάτων που προέκυψαν μετά από απόφαση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Το πλαίσιο αιτημάτων αυτό ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ και του συμβούλου του Υπουργού για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης κ.Π. Γεωργόπουλου, ο οποίος ζήτησε ορισμένες διευκρινίσεις .
Η Ομοσπονδία μας θα αποστείλει αύριο στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας επεξηγηματικό κείμενο και περιμένει άμεσα την έναρξη διαλόγου.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

ΔΣ ΟΙΕΛΕ: ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Στο σημερινό ΔΣ της ΟΙΕΛΕ συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε στο συμβούλιο ότι απεστάλη νέα επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς τον Υπουργό Παιδείας για συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα του κλάδου. Η Ομοσπονδία θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα την απάντηση στο αίτημά της και στη συνέχεια θα καθορίσει τη θέση της. Επίσης, ενημέρωσε για την πρόσκληση που εστάλη χθες σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για κοινή σύσκεψη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.
Στη συνεδρίαση έγινε γόνιμος διάλογος με αντικείμενο το πλαίσιο δράσεων και αιτημάτων της Ομοσπονδίας για το επόμενο χρονικό διάστημα εν όψει της «αξιολόγησης» του Μαρτίου από το Υπουργείο Παιδείας και τους «θεσμούς» για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση. Το κείμενο αυτό, μετά από νέα διαβούλευση με τις παρατάξεις, θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.
ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ
Συζητήθηκε, τέλος, το φαινόμενο των εκτός νόμου Κέντρων Μελέτης που έχει λάβει μορφή «τσουνάμι» στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πλέον, Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών μετατρέπονται σε «Κέντρα Μελέτης», ώστε να μην δηλώνουν εκπαιδευτικούς και να τους πληρώνουν με πολύ χαμηλότερες αποδοχές από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία. Αποφασίστηκε να περιληφθεί εκ νέου η απόφαση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ για νομοθέτηση Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και απαγόρευση των φροντιστηρίων για μαθητές δημοτικού. Έγινε, επίσης, αποδεκτή πρόταση της παράταξης των Παρεμβάσεων για να ζητηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ η άρση της άδειας λειτουργίας Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών που διαπιστωμένα, μετά από έλεγχο των υπηρεσιών του Οργανισμού, διατηρούν στις δομές τους Κέντρα Μελέτης και κατατέθηκε από τη συγκεκριμένη παράταξη ενημερωτικό κείμενο θέσεων για τα Κ.Μ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΣΠΙΝΕΛΛΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ με επιστολή του προς τον πρώη Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών την περίοδο 2009-2011 και Καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ κ. Δ. Σπινέλλη απαντά σε παραπλανητικά σχόλια του τελευταίου στα social media. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σπινέλλης διακινεί άρθρο του γνωστού και μη εξαιρετέου κ. Λακασά στην Καθημερινή και διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για τον δήθεν περιορισμό των απογευματινών δράσεων στα ιδιωτικά σχολεία. Πρόκειται για τη γνωστή διαστρέβλωση που επιχειρεί το γνωστό lobby των σχολαρχών, οι οποίοι τρέμοντας στην προοπτική να σταματήσει η ροή του μαύρου χρήματος στα ταμεία τους, βαφτίζουν τον έλεγχο των υπηρεσιών του Υπουργείου για το προσωπικό που εργάζεται στις δράσεις, τον αριθμό των τμημάτων και των μαθητών, ως …απαγόρευση δράσεων!  (Εάν δεν μας συμφέρει η πραγματικότητα, ε τότε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα).
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αφού αναρωτιέται τι έπραξε ο εν λόγω ως στέλεχος του Υπ. Οικονομικών την περίοδο που κατά γενική ομολογία εκτινάχθηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή, τον καλεί να διασταυρώσει τα στοιχεία του, διότι είτε παραπλανήθηκε, είτε υπηρετεί εν γνώσει του το συγκεκριμένο μηντιακό παιχνίδι επιχειρηματικών κύκλων στην Παιδεία. Τον προσκαλεί, δε, σε συνάντηση για να του παρουσιάσει όλα τα στοιχεία για το ζήτημα.
Διαβάστε εδώ την επιστολή-απάντηση του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ στον κ. Σπινέλλη.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧOΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ «ΤΡΥΠΑ» ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ


Φαίνεται ότι, παρά την έλλειψη διαλόγου, το Υπουργείο Παιδείας ευαισθητοποιήθηκε απέναντι στις συνεχείς καταγγελίες που το τελευταίο χρονικό διάστημα εξέδιδε η ΟΙΕΛΕ για την απουσία ελέγχου των πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εντός ή εκτός του 40ωρου εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος λειτουργιάς των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, λίγες εβδομάδες μετά την ενημερωτική επίσκεψη κλιμακίου ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΛ για τα σοβαρότατα προβλήματα του χώρου, εξέδωσε εγκύκλιο οδηγία προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με την οποία τις καλεί, μέχρι την Τρίτη, 23/1/2018, να ενημερώσουν το Υπουργείο για:
(α) Το πλήθος των πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δήλωσε κάθε ιδιωτική σχολική μονάδα αρμοδιότητάς τους κατά το τρέχον σχολικό έτος,
(β) τον αριθμό των εκπαιδευτικών – διδασκόντων που υλοποιούν τις ανωτέρω πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και
(γ) εάν κατόπιν του σχετικού ελέγχου νομιμότητας (ως προς το πρόγραμμα σπουδών και το παιδαγωγικό περιεχόμενο της διδασκαλίας) των εν λόγω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διαπιστώθηκαν αποκλίσεις (ως προς τη νομιμότητα) και σε καταφατική περίπτωση, τι είδους και πώς θεραπεύτηκαν.
Όπως έχουμε δημόσια ανακοινώσει, λιγότερο από το 15% των ιδιωτικών σχολείων έχουν δηλώσει κάθε είδους πρόσθετη εκπαιδευτική δραστηριότητα πέραν του ωρολογίου προγράμματος, μαζί με τον αριθμό των τμημάτων, των μαθητών και των διδασκόντων. Οφείλουμε, βέβαια, να σημειώσουμε εδώ ότι είναι λίγα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που έχουν ελεγχθεί για τις δράσεις τους και είναι απαραίτητο οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης άμεσα να προχωρήσουν σε έλεγχο, για να καταγραφούν όλα τα στοιχεία.
Εν κατακλείδι, η έκδοση της εγκυκλίου αποτελεί θετικό βήμα, ωστόσο η ολοκλήρωσή του απαιτεί την εντατική εργασία των εποπτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.
Δείτε εδώ την εγκύκλιο.

H ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ 8 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 35 (!) ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/1 ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΡΕΙΑΣ


Η Ομοσπονδία μας πρόσφατα κατήγγειλε την ολοκληρωτική απουσία διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας. Θεωρούμε πως το έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου στις δημοκρατικές κοινωνίες είναι μια αφύσικη συνθήκη και μάλιστα επί των ημερών μιας κυβέρνησης που έχει φιλεργατικό προγραμματικό λόγο. Ιδίως στο κομμάτι της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που κατά το Σύνταγμα είναι ισότιμο τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος, η ολοκληρωτική απουσία διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων έχει οδηγήσει σε όξυνση της ανομίας. Τμήμα των επιχειρηματιών του χώρου εκλαμβάνει την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να συνομιλήσει με την ΟΙΕΛΕ και τη γενικότερη στάση της απέναντι στην Ομοσπονδία ως νεύμα ανοχής, ώστε να συνεχίζονται ασύδοτες πρακτικές.

Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς. Η τελευταία συνάντηση που είχε η ΟΙΕΛΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ήταν στις 18/5/2017, όταν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εξέφρασαν με συγκεκριμένες θέσεις την έντονη αντίρρηση του κλάδου σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Ν. 4472/2017 που ψηφίστηκε λίγο μετά. Έκτοτε, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αρνείται κατηγορηματικά να συναντηθεί με την ΟΙΕΛΕ.

Στα στοιχεία που επιγραμματικά παραθέτουμε, έχουμε καταγράψει μόνο τα επίσημα αιτήματα για συνάντηση, τις επιστολές για σοβαρά προβλήματα στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας. Όπως είναι φυσικό, οι πολυάριθμες τηλεφωνικές, ή δια ζώσης απόπειρες για να κλειστεί κάποια συνάντηση, ή να δοθεί έστω μια έγγραφη απάντηση, δεν μπορούν να καταγραφούν.

Από τη λίστα που σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα  προκύπτει ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αρνήθηκε έστω και μια τυπική έγγραφη απάντηση σε σύνολο 35 (!) επίσημων κειμένων της Ομοσπονδίας μας.

Από τα έγγραφα αυτά:

7 αφορούν αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας (άλλο ένα αφορά αίτημα για συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας)
Τα υπόλοιπα 28 αφορούν συγκεκριμένες καταγγελίες για μη εφαρμογή της νομοθεσίας, για το θέμα των παράνομων Κέντρων Μελέτης, για το διορισμό στο Δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών και βαρύτατες παρανομίες ιδιωτικών σχολείων, όπως:
  • Σχολεία που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια
  • Παράνομη αδειοδότηση με αλλαγή ονομασίας
  • Μη καταβολή μισθοδοσίας σε εκπαιδευτικούς
  • Φροντιστηριοποίηση των τελευταίων τάξεων του Λυκείου σε ιδιωτικά σχολεία
  • Έμμεση στήριξη από υπηρεσίες του Υπουργείου σε «συνέδριο» ιδιωτικού σχολείου που βαρύνεται με παρανομίες

Η λίστα έχει ως εξής:

19/5Πρόταση στον Υπουργό για διευκρινιστική συνάντηση για τα θέματα που προέκυψαν από την ψήφιση του Ν. 4472/2017
24/5 Επιστολή Προέδρου ΟΙΕΛΕ για  συνάντηση με τον Υπουργό με αντικείμενο αρνητικές διατάξεις του νέου νόμου
29/5 Πρόταση συνάντησης στον Υπουργό για να συζητηθούν διατάξεις του Ν. 4472/2017 για την ιδιωτική εκπαίδευση μετά από έγγραφο αίτημα σωματείων-μελών της ΟΙΕΛΕ
7/6 Επιστολή στον Υπουργό για την αποκατάσταση 13ου και 14ου μισθού, κατά τις προβλέψεις του Ν. 4472/2017
9/6Επιστολή στον Υφυπουργό για το ζήτημα του διορισμού στο δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών
13/6 Επιστολή στον Υπουργό για το κρίσιμο θέμα του Νιχάτ Χότσικα
14/6Επιστολή στον Υπουργό για την κατάργηση της μοριοδότησης της προϋπηρεσίας διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία
16/6Επιστολή στον Υπουργό για συνάντηση για Γενικά θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης
20/6Επιστολή-Καταγγελία στον Υπουργό για την παράνομη αδειοδότηση μεγάλου επαρχιακού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου
22/6Αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό για μη εφαρμογή της νομοθεσίας και αναφορά στο σύνολο των προβλημάτων στην ιδιωτική εκπαίδευση
26/6Πρόταση για συνάντηση με τον Υπουργό για απλήρωτους εκπαιδευτικούς
28/6 Καταγγελία στον Υπουργό για ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν χωρίς άδεια και ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις
2/7Επιστολή στον Υπουργό για αναγνώριση προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση
3/7Νέα επιστολή στον Υπουργό για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας
7/7Επιστολή στον Υπουργό για το ζήτημα της αδειοδότησης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων
8/7 Επιστολή στο Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για προβλήματα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης
10/7 Πρόταση προς τον Υπουργό Παιδείας για νομοθέτηση σχετικά με τα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν ολοκληρωτικά εκτός νομοθετικού πλαισίου και χωρίς κανένα έλεγχο από την πολιτεία
11/7 Επιστολή για συνάντηση με Υφυπουργό Παιδείας για Κέντρα Μελέτης
17/7 Καταγγελία στον Υπουργό Παιδείας για παράνομα Κέντρα Μελέτης
18/7 Επιστολή Προέδρου ΟΙΕΛΕ στον Υπουργό για νομοσχέδιο μη τυπικής εκπαίδευσης και για την ανομία στην ιδιωτική εκπαίδευση
27/7 Κοινή επιστολή ΟΙΕΛΕ-ΕΣΑΜΕΑ προς τον Υπουργό για τροπολογία σχετικά με μαθητές με ειδικές ανάγκες στην ιδιωτική εκπαίδευση
21/8 Επιστολή στον Υπουργό για το ζήτημα της ΠΟΕΔΗΝ και για την εφαρμογή των εξετάσεων για τους κατόχους των παράνομων τίτλων
6/9 Επιστολή στον Υπουργό για το ζήτημα της κομπίνας με την αλλαγή ονόματος των ιδιωτικών σχολείων, ώστε να παραγραφούν οι οφειλές τους στα δημόσια ταμεία
12/9 Επιστολή-καταγγελία στον Υπουργό για ιδιωτικό σχολείο σχετικά με παράνομη διαφήμιση
12/9 Καταγγελία στον Υπουργό για υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας που, αν και κάτοχος πλαστού τίτλου σπουδών, κατέχει ακόμη θέση σε κεντρικό θεσμό του Υπουργείου
15/9 Επιστολή-καταγγελία στον Υπουργό για την αδειοδότηση παράνομων ιδιωτικών σχολείων
18/9 Επιστολή στον Υπουργό για τη μη χορήγηση στην ΟΙΕΛΕ εγκυκλίου σχετικά με την καταχώριση στοιχείων στο myschool
26/10 Επιστολή στον υπουργό για τη μη διεξαγωγή εξετάσεων των κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών
3/11 Επιστολή στον Υπουργό για τις αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για το Νέο Λύκειο
8/11 Επιστολή στον Υπουργό για νομοθέτηση σχετικά με τα Κέντρα Μελέτης
24/11 Επιστολή-καταγγελία στον Υπουργό για έμμεση στήριξη εκ μέρους του Υπουργείου σε συνέδριο ιδιωτικού σχολείου που βαρύνεται με παραβιάσεις της νομοθεσίας
1/12 Επιστολή-καταγγελία στον Υφυπουργό Παιδείας για σοβαρό σκάνδαλο στο χώρο της πιστοποίησης προσόντων
4/12 Επιστολή στον Υπουργό για συνάντηση σχετικά με σημαντικά προβλήματα στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (τυπικής και μη τυπικής)
12/12 Επιστολή στον Υπουργό για την απειλή μηνυτήριας αναφοράς εκ μέρους του Διευθυντή Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας εναντίον εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ
21/12 Επιστολή στον Υπουργό για 13ο-14ο μισθό στην ιδιωτική εκπαίδευση

2018: 60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΕΛΕ…


Το 2018 έφτασε. Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους μια χρονιά δημιουργική, με επιτυχίες, υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
Η νέα αυτή χρονιά σηματοδοτεί, επίσης, κάτι σημαντικό. Η Ομοσπονδία μας κλείνει 60 χρόνια ζωής!
Το 1958 ιδρύεται η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών – «ΠΟΙΕΛ». Η ίδρυση της Ομοσπονδίας χαιρετίστηκε από το σύνολο του κόσμου της εκπαίδευσης, συνάντησε όμως την άγρια αντίδραση της τότε Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών που προσέφυγε άμεσα στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση Νομοθετικού Διατάγματος (Ν.Δ. 3855/1958) που έδινε ορισμένα απολύτως στοιχειώδη δικαιώματα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς (προσλήψεις με 3ετή σύμβαση και πληρωμή από Τράπεζες!). Από τότε ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Ομοσπονδία μας εξακολουθεί να μάχεται ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και για μια ποιοτική, δημόσια εκπαίδευση για όλους, ενώ κάποιοι άλλοι μάχονται αποκλειστικά για τα συμφέροντά τους και για την επιβολή συνθηκών Μεσαίωνα στους εργασιακούς μας χώρους.
Διόλου τυχαία, στο πρώτο Συνέδριο της ΠΟΙΕΛ, δύο χρόνια μετά, διατυπώνεται το αίτημα: «να λείψει η εμπορία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να μείνη εντός των πλαισίων του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος». Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…
Κλείνουμε με ένα απόσπασμα της ανάρτησης του Προέδρου της Ομοσπονδίας Μ. Κουρουτού στα social media με αφορμή την επέτειο των 60 ετών της Ομοσπονδίας:
«Θα σταθώ λίγο στην πιο συναρπαστική, αλλά δύσκολη και συχνά επώδυνη της ζωής μου, την εικοσαετία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… Στιγμές ιδιαίτερης χαράς και ικανοποίησης με το Τρένο της Φιλίας που αποτέλεσε ορόσημο συναδέλφωσης μαθητών Ελλάδας και Τουρκίας, με την ψήφιση του Νόμου 2986/2002 και την επαναφορά της συνταγματικής νομιμότητας με το Νόμο Φίλη τον Αύγουστο του 2016. Στιγμές αγωνίας και ελπίδας στο πλάι χιλιάδων συναδέλφων όλα αυτά τα χρόνια».
Καλή Χρονιά!!