60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΕΛΕ: 1977-ΕΤΟΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Το 1977 αποτελεί ένα έτος καμπή για την ιδιωτική εκπαίδευση και το οργανωμένο κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Είναι η χρονιά που σημαδεύτηκε από την μεγάλη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών οι οποίοι έδωσαν μία φοβερή μάχη επί 43 ημέρες, με συμμετοχή του 80% των εργαζομένων.
Ήδη από τις αρχές του έτους ο «Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός» με έκτακτη έκδοσή του καλεί τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε θέση μάχης, τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου επιμένει στην άρνησή της «να αναγνωρίσει το λειτούργημά μας και να κατοχυρώσει τη θέση μας». Απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου, τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών:
«Συνάδελφοι, το υπουργείο πρέπει να πληροφορηθεί ότι έρχονται στιγμές που η πικρία γίνεται αγανάκτηση. Έρχονται στιγμές που ο αγώνας δεν είναι μόνο μέτρο ανάγκης αλλά καθήκον. Αν το υπουργείο απαρνιέται την ευθύνη του απέναντι στην εκπαίδευση, εμείς οι δάσκαλοι την συναισθανόμαστε. Αν το υπουργείο θέλει να θεωρεί το εκπαιδευτικό έργο αντικείμενο διαπραγμάτευσης με μόνο οικονομικό περιεχόμενο, εμείς οι εκπαιδευτικοί επιμένουμε να θεωρούμε το έργο μας αποστολή (…) Συνάδελφοι, δεν είναι πια καιρός για λόγια. Τα περιθώρια του διαλόγου εξαντλήθηκαν. Η πολιτεία έκοψε τις γέφυρες. Έφτασε η ώρα της ανάγκης».
Στις 18 Φεβρουαρίου το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ συναντιέται με τον Υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και αποχωρεί μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του τελευταίου ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν είναι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Η Γενική Συνέλευση στις 27 του μήνα αποφασίζει (με 502 ψήφους υπέρ και 1 ψήφο κατά) την κάθοδο σε απεργιακό αγώνα. Τις επόμενες μέρες σε συνέντευξη τύπου ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της απεργίας η Δευτέρα 7 Μαρτίου.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ 43 ΗΜΕΡΩΝ, Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 682/77

Στο διάστημα των 43 ημερών που ακολουθούν μέχρι τις 20 Απριλίου όπου και θα λήξει η απεργία μετά από απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς, τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι μάχιμοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από τα σχολεία όλης της χώρας θα δώσουν έναν αγώνα που όμοιός του δεν είχε υπάρξειμέχρι τότε στον κλάδο, τόσο σε μαζικότητα και συμμετοχή όσο και σε πάθος, κατάθεση ψυχής και αγωνιστικότητα. Σε όλο αυτό το διάστημα θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων (Α. Παπανδρέου, Η. Ηλιού, Αχ. Γεροκωστόπουλο, Γ. Α. Μαγκάκη, Γ. Μαύρο, Χ. Φλωράκη, Μ. Δρακόπουλο) στις οποίες οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ θα τους ενημερώσουν αναλυτικά σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου:
  1. Να υπογράφουν οι εκπαιδευτικοί εξάχρονη σύμβαση από την ψήφιση του νέου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση.
  2. Μετά την εκπνοή της σύμβασης, να έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να προσφύγει σε συμβούλιο που θα κρίνει αν συντρέχουν οι συγκεκριμένοι λόγοι για την απομάκρυνση του εκπαιδευτικού από το σχολείο.
  3. Δικαίωμα του εκπαιδευτικού που απομακρύνεται να διαλέξει αποζημίωση (που προσμετράται από τη χρονιά που διορίστηκε στο σχολείο) ή μετάταξη στο δημόσιο.
  4. Για πειθαρχικά παραπτώματα ή επαγγελματική ανεπάρκεια να υπάρχουν τα αρμόδια για δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς υπηρεσιακά συμβούλια.
  5. Σύσταση και τήρηση της επετηρίδας.
  6. Επαναπρόσληψη των απολυμένων.
  7. Πληρωμή των ημερών της απεργίας
  8. Απόλυτη εφαρμογή του νόμου για εξομοίωση των «πάσης φύσεως αποδοχών» ιδιωτικών και δημοσίων εκπαιδευτικών.
Το ίδιο θα γίνει και στις κοινές συναντήσεις της ΟΙΕΛΕ με την ΟΛΜΕ, τις παρεμβάσεις της ΟΙΕΛΕ σε εκδηλώσεις των άλλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τις συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών με γονείς και κηδεμόνες των ιδιωτικών σχολείων, τις διαδοχικές γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν όλο αυτό το διάστημα, οι οποίες θα είναι όλο και περισσότερο μαζικές και με όλο και μεγαλύτερες πλειοψηφίες υπέρ της συνέχισης του απεργιακού αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι στην διάρκεια της απεργίας συγκροτήθηκαν Απεργιακές Επιτροπές και συστάθηκε Απεργιακό Ταμείο το οποίο μπόρεσε να συγκεντρώσει σημαντικά ποσά ενίσχυσης του αγώνα, τόσο από εισφορές συλλόγων, μαθητικών κοινοτήτων ή μεμονωμένων εκπαιδευτικών, όσο και από εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, φροντιστήρια, μέχρι και καλλιτέχνες ή γκαλερί της Αθήνας.


Στις 17 Απριλίου, σε Γενική Συνέλευση ο κλάδος πληροφορείται για την αδιάλλακτη στάση του υπουργείου και αποφασίζει σχεδόν ομόφωνα (1052 ψήφοι υπέρ και 10 ψήφοι κατά) την συνέχιση της απεργίας για 6 μέρες ακόμη. Την επόμενη μέρα, όμως, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και η ελληνική κοινωνία μαθαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το αντισυνταγματικό μέτρο της επίταξης των σχολείων και του προσωπικού τους. Έτσι, η απεργία θα λήξει στις 20 Απριλίου με την επιστράτευση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας κ. Γ. Ράλλης στις 29 Μαρτίου είχε δηλώσει ότι η «η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών από πολιτικά επιστρατευμένα πρόσωπα είναι αδιανόητος».
Στις 8 Αυγούστου κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση και στις 23 Αυγούστου ψηφίστηκε μέσα σε 3 ώρες με παρουσία 6 βουλευτών, αφού αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από την ΕΔΗΚ. Πρόκειται για τον ισχύοντα νόμο 682/77 «Περί ιδιωτικών σχολείων γενικής εκπαιδεύσεως και σχολικών οικοτροφείων».
Πηγή: «Ο Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός», φύλλα 122-127, Φεβρ. – Δεκ. 1977



Επίσκεψη κλιμακίου ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΛ στο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών


Χθες πραγματοποιήθηκε παρουσία του συνόλου σχεδόν των εκπαιδευτικών ενημερωτική επίσκεψη κλιμακίου ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΛ, απαρτιζόμενου από τον Πρόεδρο του ΣΙΕΛ Αλ. Γούλα, τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Δ. Κάζαγλη και το Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Γ. Χριστόπουλο, στο δημοτικό της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών.


Στην εισήγησή τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του ΣΙΕΛ αναφέρθηκαν σε θέματα νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων ήταν η επιλογή Διευθυντών, οι απογευματινές δραστηριότητες και η δυνατότητα συμπλήρωσης ωραρίου των εκπαιδευτικών, η βλαπτική μεταβολή ωραρίου, η υποχρέωση καταβολής υπερωριών σε οποιαδήποτε προσφερόμενη υπηρεσία εκτός διδακτικού ωραρίου (πχ απογευματινή ενημέρωση γονέων) κ.λπ. Επίσης, έγινε αναφορά σε προβλήματα που έχουν προκύψει στο Γυμνάσιο-Λύκειο του ίδιου σχολείου με τις απολύσεις συναδέλφων.
Τέλος, ακολούθησαν ερωτήσεις εκπαιδευτικών για διάφορα ζητήματα. Κοινός τόπος, πάντως, της συζήτησης ήταν η αναγκαιότητα οι εκπαιδευτικοί να είναι ενωμένοι, για να αντιμετωπίσουν τυχόν θέματα τήρησης της νομιμότητας στο σχολείο τους.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΕΛΕ


60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΕΛΕ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Το 1958, εν μέσω μιας ταραχώδους πολιτικής περιόδου, ξεκινά τη ζωή της η ΟΙΕΛΕ, καθώς οι άγριες συνθήκες που τότε επικρατούσαν στα ιδιωτικά σχολεία επέβαλαν την ενεργοποίηση λιγοστών αρχικά, αλλά γενναίων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά πολλά πράγματα στα ιδιωτικά σχολεία εξακολουθούν να βαδίζουν εκτός νομιμότητας, παρά τις εντυπωσιακές επιτυχίες της Ομοσπονδίας, ιδίως μετά τη δεκαετία του ‘80. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της ΟΙΕΛΕ, αλλά και των δυναμικών ΣΙΕΛ Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκείνη την περίοδο, διαπιστώνει κανείς πως αρκετά από τα αιτήματα των συναδέλφων μας εξακολουθούν – δυστυχώς – να είναι επίκαιρα. Οι αυθαιρεσίες μέσα στα σχολεία, οι αλλοιώσεις στις βαθμολογίες, οι πιέσεις στους εκπαιδευτικούς, η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι μισθολογικές παραβιάσεις, είναι και σήμερα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι η συσπείρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών γύρω από την Ομοσπονδία και τα σωματεία της. Στη μακρά και συναρπαστική αυτή πορεία έχουν καταγραφεί σπουδαίες νίκες που άλλαξαν άρδην τις εργασιακές συνθήκες στην ιδιωτική εκπαίδευση και που έθεσαν θεμέλια για την προστασία του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης μέσα στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν ξεχνάμε τη συγκλονιστική δίμηνη απεργία του 1977 (που κατέληξε στον εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο 682/77), τους επικούς αγώνες της δεκαετίας του ’80 για τη νομοθετική κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, την ψήφιση του Ν. 2986/2002 που έθεσε για πρώτη φορά συγκεκριμένο πλαίσιο εποπτείας της πολιτείας στις εργασιακές μας σχέσεις, τη δραματική περίοδο 2010-15 με την ηρωική προσπάθεια του κλάδου να αντισταθεί στην ολομέτωπη πολιτικοεπιχειρηματική επίθεση να ισοπεδωθεί η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά σχολεία και την τελική δικαίωση με τους νόμους 4415/2016 και 4472/2017.
Η πορεία της ΟΙΕΛΕ μέσα στο χρόνο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στο τέλος του χρόνου σε χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί η μεγάλη έρευνα του κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ που έχει ως στόχο να διερευνήσει τα στοιχεία που συγκροτούν το δημογραφικό, το επιστημονικό και το κοινωνικό προφίλ του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, καθώς και βασικές στάσεις και αντιλήψεις του για την εκπαίδευση και τη σχολική πραγματικότητα. Το δείγμα της έρευνας είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα εγχώρια εκπαιδευτικά δεδομένα αγγίζοντας τους 1000 εκπαιδευτικούς.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ Β’ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ – «ΜΑΪΜΟΥ» ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη, ιστορική συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Β’ Αθήνας που είχε ως θέμα την επιλογή Διευθυντών ιδιωτικών σχολικών μονάδων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια ελέγχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις επιλογής των υποψηφίων που προτείνουν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης τα σχολεία.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έφτασαν σε γνώση της Ομοσπονδίας, σε πολλά ιδιωτικά σχολεία υποψήφιοι Διευθυντές υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι κατέχουν τα κατά νόμον προσόντα, χωρίς αυτό να ισχύει. 
Για το λόγο αυτό η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει από τις Διευθύνσεις να προχωρήσουν σε άμεση διακρίβωση των στοιχείων που καταθέτουν οι υποψήφιοι και επιφυλάσσεται για τις μελλοντικές της ενέργειες για τις ψευδείς βεβαιώσεις.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΝΣΗΜΩΝ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Μετά από ερωτήματα αρκετών συναδέλφων, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα προς τις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ επιστολή με την οποία υπενθυμίζει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ακόμη και αν έχουν  μειωμένο ωράριο και απασχολούνται λιγότερο από 25 ημέρες το μήνα, δικαιούνται πλήρη αριθμό ενσήμων μηνιαίως, αρκεί να συντρέχει η προϋπόθεση της καταβολής μηνιαίου μισθού που υπερβαίνει το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης.
Διαβάστε εδώ την επιστολή της ΟΙΕΛΕ.

Σημαντική επιτυχία για τον κλάδο μας η πρωτιά στους αξιολογικούς πίνακες Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του συναδέλφου Ιδιωτικού Εκπαιδευτικού Σωκράτη Τουμπεκτσή

Μια σημαντική επιτυχία για ολόκληρο τον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καταγράφηκε με την ανάρτηση των τελικών αξιολογικών πινάκων για τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου. Ο Σωκράτης Τουμπεκτσής, συνάδελφός μας με χρόνια διδακτικής και ερευνητικής εμπειρίας και μέλος του ΣΙΕΛΒΕ, κατέλαβε την πρώτη θέση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον κλάδο των Φυσικών Επιστημών. Η επιτυχία αυτή χαροποιεί όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και, φυσικά, την Ομοσπονδία που έδωσε σκληρή μάχη, προκειμένου οι συνάδελφοι να διατηρήσουν το δικαίωμα επιλογής στη θέση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (ο θεσμός που αντικατέστησε τους σχολικούς συμβούλους). Αποτελεί, δε, επισφράγιση της ισοτιμίας δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών και της αγαστής συνεργασίας τους για το καλό της Παιδείας.
Ο Σωκράτης είχε πολύχρονη δημιουργική συνεργασία δίπλα σε εξαίρετους δημόσιους συναδέλφους με αποτέλεσμα η ΕΛΜΕ Καβάλας, όπου υπηρετούσε ως σχολικός σύμβουλος, να στηρίξει σθεναρά την υπόθεσή του, όταν στην περίοδο Αρβανιτόπουλου αμφισβητήθηκε η δυνατότητά μας (καθ’ υπαγόρευσιν μερίδας των σχολαρχών που αντιδρούσαν και αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, μιας που τους θέλουν απλώς αναλώσιμους υπαλλήλους) να επιλεγόμαστε ως σχολικοί σύμβουλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σωκράτης έχει έντονη δράση στα κοινά του κλάδου μας. Ενεργό στέλεχος του ΣΙΕΛΒΕ (του Σωματείου της ΟΙΕΛΕ στη Β. Ελλάδα) έχει εκλεγεί από τους συναδέλφους του που αναγνωρίζουν την κοινωνική του προσφορά ως σύνεδρος στο ερχόμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Ένα σύντομο βιογραφικό του Σωκράτη Τουμπεκτσή:
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Ο Σωκράτης Τουμπεκτσής (M.Sc, Ph. D) είναι καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 1983 στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί και χρημάτισε Σχολικός Σύμβουλος από το 2007-2011. Είναι επιμορφωτής:  στις ΤΠΕ Β Επιπέδου, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Δίδαξε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (2009-2014).

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ
Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει βιβλία, έχει παρουσιάσει εργασίες σε διεθνή και τοπικά συνέδρια και ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει κάνει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια με θέματα Φυσικής. Είναι κριτής σε επιστημονικά περιοδικά, πανελληνίων και διεθνών Συνεδρίων.  Συμμετέχει σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Ισπανίας, Γαλλίας, Αμερικής, Γερμανίας, Πολωνίας, Κίνας κλπ

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά της μουσικής (αρμονία, αντίστιξη, φούγκα) και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης καθώς και διεύθυνση χορωδίας.   Ίδρυσε έντεκα χορωδίες και νεανικές ορχήστρες στη Θεσσαλονίκη, και ως μαέστρος έχει ηχογραφήσει δίσκους και έδωσε πάνω από 400 συναυλίες στην Ελλάδα (1975-1998) και στο εξωτερικό (1980-2003)  έχοντας  αποσπάσει Α βραβεία και σημαντικές διακρίσεις. Συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλο κ.ά., και επιμελήθηκε ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Για τη μουσική του δραστηριότητα έχει τιμηθεί από την πολιτεία με το μετάλλιο Α τάξεως του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, τρεις φορές από τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος καθώς και από το Υπουργείο Πολιτισμού του Βελγίου.

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΙΕΛΕ ΚΑΙ ΣΙΕΛ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δ.Ε. Β’ ΑΘΗΝΑΣ – ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Πραγματοποιήθηκε χθες εποικοδομητική συνάντηση των Προέδρων ΟΙΕΛΕ (Μ. Κουρουτού) και ΣΙΕΛ (Αλ. Γούλα) με τον Διευθυντή Δ.Ε. Β’ Αθήνας κ. Φαλούκα. Μετά από μακρά συζήτηση, στην οποία τέθηκαν όλα τα ζητήματα των ιδιωτικών σχολείων της περιοχής (Σχολή Μωραΐτη, Κολλέγιο, Ουρσουλίνες και Καντά) ο κ. Διευθυντής ενημέρωσε πως ήδη έχουν επιλυθεί τα περισσότερα προβλήματα και πως για τα εναπομείναντα έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες.
Τέλος, η Διεύθυνση ξεκινά τη διαδικασία ορισμού Διευθυντών των ιδιωτικών σχολείων της περιοχής εποπτείας της με τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Β’ Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 25/9.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ: ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΚ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΟΜΗΡΟΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ

Με θλίψη και οργή διαβάσαμε στον τύπο την ανακοίνωση ομάδας απόφοιτων νέου τύπου ΙΕΚ που συγκροτήθηκε λόγω της απόγνωσης για τον αποκλεισμό τους από τις εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων του ΕΟΠΠΕΠ. Την ώρα που κάποιοι πανηγυρίζουν για το «τεράστιο έργο» που δήθεν επιτελείται τον τελευταίο χρόνο στον Οργανισμό, χιλιάδες νέοι άνθρωποι παραμένουν όμηροι της γενικευμένης απορρύθμισης στην οποία έχει οδηγήσει τον ΕΟΠΠΕΠ η πολιτική της ηγεσίας του.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δικαιωθήκαμε. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ είχαμε πολλάκις επισημάνει ότι ο Οργανισμός μένει πίσω στους βασικούς του στόχους:
  • Την πιστοποίηση δομών Αρχικής και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης
  • Την κατάρτιση Οδηγών Σπουδών και επαγγελματικών περιγραμμάτων
  • Τη συνεργασία για τα παραπάνω με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, τους οποίους, αντί να αξιοποιήσει, η παρούσα ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ έχει επιχειρήσει να αποβάλει από το ΔΣ, προκειμένου να συνεχίσει χωρίς διαφάνεια, κριτική και δημόσια λογοδοσία το καταστροφικό της έργο.
Με τους νέους ανθρώπους, τα όνειρα και τις ελπίδες τους δεν πρέπει να παίζει κανείς! Πριν από 5 χρόνια περίπου είχαμε καταδικάσει δημόσια την πολιτική του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος εσκεμμένα αρνούνταν να υπογράψει ΚΥΑ για τη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης προσόντων των αποφοίτων των ΙΕΚ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές να παραμένουν όμηροι, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, φθηνή «πρώτη ύλη» για τους πανηγυρίζοντες εργοδότες. Δυστυχώς, το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται σήμερα. Και αν τότε ήταν πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας οι νέοι εργαζόμενοι να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να αμείβονται με το μικρότερο δυνατό μισθό και να είναι απολύτως ικανοποιημένα τα εργοδοτικά καρτέλ, σήμερα η ομηρία των νέων είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας και της προχειρότητας της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΔΒΜ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Γεν. Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου ξεκίνησε συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους, αρχίζοντας σήμερα το διάλογο με εκπροσώπους του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΑΝΕΠ δήλωσαν ότι ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα του Υπουργείου και ότι θα συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους στη γρήγορη σύνταξη περίπου 60 Οδηγών Σπουδών.
Η συνεργασία αυτή φιλοδοξούμε ότι θα διασφαλίσει πως οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός του 2018. Το δράμα των χιλιάδων νέων που αναζητούν διέξοδο στην αγορά εργασίας και διεκδικούν το μέλλον τους πρέπει να λήξει άμεσα.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΝΤΡΙΒΑΛΑΣ                    ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                     ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ» ΤΟΥ ΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ


Σε προχθεσινή μας ανακοίνωση αποκαλύψαμε πως ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Διευθυντές Εκπαίδευσης αποστέλλοντας εξώδικο με το οποίο τους προειδοποιεί με νομική δίωξη, αν «τολμήσουν» να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την επιλογή Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία. Ταυτόχρονα ασκούν ανάλογες πιέσεις για να αποτραπεί η εφαρμογή της νομοθετικής πρόβλεψης για τη δήλωση των δράσεων των ιδιωτικών σχολείων, ώστε να συνεχίζεται αμείωτο το πάρτι της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο του εξωδίκου που, αν η πρόθεσή του δεν ήταν τόσο κυνική, θα προκαλούσε θυμηδία. Και τούτο, διότι οι εκπρόσωποι των σχολαρχών ξαφνικά «θυμούνται» το Σύνταγμα (την εφαρμογή του οποίου, ιδίως δε των άρθρων 16 και 23, πολεμούν επί δεκαετίες) και το Ν. 682/77, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η «νομιμοφροσύνη» τους είναι α λα καρτ. Όταν τους συμφέρει και όποτε τους συμφέρει… Ένα πράγμα είναι πάντως ξεκάθαρο. Ότι τα περί «ποιότητας» των ιδιωτικών σχολείων είναι για το ακραίο αυτό τμήμα των ιδιοκτητών έπεα πτερόεντα και γι’ αυτό δεν θέλουν τα διευθυντικά στελέχη των σχολείων να διαθέτουν τα στοιχειώδη προσόντα που επιβάλει ο νόμος. Αντιθέτως, η ομάδα αυτή των ιδιοκτητών θέλει στο τιμόνι των σχολείων απολύτως ελεγχόμενα στελέχη που δεν θα διστάσουν να παραβιάσουν τη νομιμότητα προκειμένου να κάνουν το χατίρι του αφεντικού τους. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία συμφωνούν με την απολύτως λογική (αν και διατηρείται στο ακέραιο το διευθυντικό δικαίωμα) πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και την εφαρμόζουν.
Βεβαίως, επειδή δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, υπάρχουν Διευθυντές Εκπαίδευσης, ευτυχώς ελάχιστοι, που ή πράγματι έχουν τρομοκρατηθεί με το εξώδικο του ΣΙΣ, ή (και ελπίζουμε να πέφτουμε έξω) διατηρούν ιδιαίτερα στενή σχέση με ορισμένους σχολάρχες, και με το πρόσχημα του φόβου πιέζουν παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας για να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία. Η Ομοσπονδία μας αναμένει από όλους τους Διευθυντές Εκπαίδευσης στη χώρα να τιμήσουν το θεσμικό τους ρόλο και να φροντίσουν για την κατά γράμμα εφαρμογή όσων προβλέπει ο Ν. 4547/2018 και η σχετική εφαρμοστική του εγκύκλιος για τα διευθυντικά στελέχη των ιδιωτικών σχολείων. 
Τέλος, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία θα έπρεπε να έχει εκδοθεί νωρίτερα. Η κοινοποίησή της την 30η Αυγούστου προκάλεσε εύλογη αναστάτωση στα ιδιωτικά σχολεία, ωστόσο θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα είναι ελάσσονος σημασίας και μπορούν εύκολα να επιλυθούν με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές.
 Δείτε εδώ το εξώδικο.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΩΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ»… – ΘΥΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ


Μια ακόμη απόδειξη ότι τμήμα των ιδιοκτητών (ή των νόμιμων υπευθύνων, αν πρόκειται για μη κερδοσκοπικά σχολεία…) υποκρίνονται και παραπλανούν την κοινή γνώμη όταν, πολιτικολογώντας, υπεραμύνονται δήθεν της αριστείας και της ποιότητας στην εκπαίδευση.
Μετά την αδιανόητη ενέργεια του ΣΙΣ να αποστείλει εξώδικο τρομοκράτησης των Διευθυντών Εκπαίδευσης, προκειμένου οι τελευταίοι να μην εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης με στοιχειώδη κριτήρια ποιότητας, πληροφορούμαστε σήμερα από συναδέλφους ότι σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία σχηματίζονται τμήματα με αριθμό μαθητών άνω του νόμιμα επιτρεπόμενου (25+10%). Στόχος, φυσικά, η πτώση του εργασιακού κόστους, και (σε κάποιες περιπτώσεις) η απόλυση εκπαιδευτικών μέσω του τεχνητού μηδενισμού του ωραρίου τους.
Από την πρακτική αυτή σαφώς πλήττονται οι μαθητές, καθώς η δουλειά των συναδέλφων στα πολυπληθή τμήματα γίνεται πολύ πιο δυσχερής και μοιραία τούτο βαίνει εις βάρος της  ποιότητας των προσφερόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Όπως προείπαμε, πλήττονται επίσης τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων με μια τουλάχιστον καταγεγραμμένη περίπτωση σχολείου που, προκειμένου να «ξεφορτωθεί» τον «ενοχλητικό» συνδικαλιστή της Ομοσπονδίας (ρεμπεσκέ θα τον αποκαλούσαν κάποιοι του ΣΙΣ), δήλωσε τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, προκειμένου να τα μειώσει και να «μηδενιστεί» το ωράριο του συναδέλφου. Ήδη η Ομοσπονδία έχει καταγγείλει το γεγονός και θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Ξεκινά η εφαρμογή της νομοθεσίας για την επιλογή Διευθυντών στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια – Ποιες οι νόμιμες προϋποθέσεις


Ξεκίνησε σήμερα με τις συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ η διαδικασία εφαρμογής της νομοθεσίας για την επιλογή Διευθυντών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Με πρόσφατη ανακοίνωσή μας είχαμε αναφερθεί στο ζήτημα, τονίζοντας ότι γίνεται ένα θετικό βήμα, καθώς τίθενται προϋποθέσεις ποιότητας (προϋπηρεσία, καλή γνώση Η/Υ) για την επιλογή των Διευθυντών, δυστυχώς όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το διευθυντικό δικαίωμα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται πλήρης διαφάνεια στον ορισμό στελεχών που θα τηρήσουν πιστά τη νομιμότητα.
Συνοπτικά αναφέρουμε τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων, όπως προβλέπονται στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4547/2018:
  • Αρχικά πρέπει να επισημανθεί ότι οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ιδιοκτησία του σχολείου.
  • Ο υποψήφιος Διευθυντής θα πρέπει να είναι κάτοχος πιστοποίησης Τ.Π.Ε. (Τεχνολογιών, Πληροφορίας και Επικοινωνιών) Α’ επιπέδου. Σε περίπτωση που δεν έχει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, ισχύει ως ισοδύναμη αντίστοιχη πιστοποίηση ενός εκ των 9 ιδιωτικών φορέων που αναγνωρίζονται από τον ΑΣΕΠ σε αντίστοιχους διαγωνισμούς επιλογής.
  • Θα πρέπει, επίσης, να έχει τουλάχιστον δεκαετή υπηρεσία στην εκπαίδευση με 8 τουλάχιστον από αυτά να είναι με άσκηση διδακτικών καθηκόντων. Από αυτά τα 8, τα 3 πρέπει να έχουν διανυθεί στη βαθμίδα για την οποία θέτει υποψηφιότητα διευθυντικού στελέχους.
  • Προϊστάμενοι νηπιαγωγείων και υποδιευθυντές σχολικών μονάδων επιλέγονται ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με τουλάχιστον 8ετή διδακτική προϋπηρεσία, οι οποίοι υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής στη μονάδα για την οποία ζητούν την τοποθέτησή τους.
  • Σε περίπτωση που κανένας εκπαιδευτικός του σχολείου δεν διαθέτει την απαιτούμενη προϋπηρεσία, ή την πιστοποίηση γνώσης Τ.Π.Ε., τότε μπορεί να επιλεγεί εκπαιδευτικός με μικρότερη υπηρεσία, ή χωρίς πιστοποιημένη γνώση Τ.Π.Ε.
  • Υποδιευθυντής ορίζεται στις σχολικές μονάδες με περισσότερους από 120 μαθητές, ενώ σε αυτά που έχουν πάνω από 270 μαθητές ορίζεται και δεύτερος υποδιευθυντής.
  • Για τα διευθυντικά στελέχη της ιδιωτικής εκπαίδευσης (Διευθυντές/Υποδιευθυντές/Προϊστάμενους Νηπιαγωγείων) εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 4547/2018 που προβλέπουν την αξιολόγηση των δημόσιων στελεχών εκπαίδευσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μπορούν να επιλεγούν ως διευθυντικά στελέχη των ιδιωτικών σχολείων, όσοι εκπαιδευτικοί:
Α) Μετά από πειθαρχική διαδικασία έχουν τιμωρηθεί με την ποινή της προσωρινής παύσης
Β) Έχουν προσκομίσει πλαστά δικαιολογητικά για τη διαδικασία επιλογής, ή έχουν υποβάλει αναληθείς δηλώσεις.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ “ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ” ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ)


Τελικά κάποιες συνήθειες δεν αλλάζουν ποτέ… Η πάγια τακτική του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών να θεωρεί εαυτόν υπεράνω Συντάγματος, νόμων και θεσμών και να επιχειρεί διαχρονικά να επιβάλει αυτή την αντίληψη με μεθόδους τρομοκρατίας, συνεχίζεται. Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι ο ΣΙΣ αποστέλλει εξώδικα προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης απειλώντας τους εκπροσώπους τους με νομικές διώξεις σε περίπτωση που “τολμήσουν” να εφαρμόσουν τη νομοθεσία σε σχέση με την επιλογή των Διευθυντών και τη δήλωση των δράσεων-παρεκκλίσεων. Είναι φανερό ότι οι δήθεν εκπρόσωποι της “αριστείας” και της “ποιότητας” στην εκπαίδευση τρέμουν τον έλεγχο νομιμότητας, αλλά και ποιότητας στα σχολεία τους και επιχειρούν να ματαιώσουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξέτασης της εγκυρότητας των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Το ότι αντιστέκονται στη δήλωση των δράσεων, αυτό δεν παραξενεύει κανένα. Επιδιώκουν να συνεχίζεται το όργιο της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής εις βάρος των εκπαιδευτικών , αλλά και των γονέων. Γιατί όμως αυτοί που δήθεν κόπτονται για την ποιότητα στα ιδιωτικά σχολεία, την οποία περιορίζει το “σοβιετικό κράτος”, αρνούνται κριτήρια ποιότητας (προϋπηρεσία- γνώση Η/Υ) για την επιλογή των Διευθυντών; Η απάντηση είναι απλή. Θέλουν νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που δεν γνωρίζουν τα της εκπαίδευσης και τα της νομοθεσίας για να τους χειραγωγούν εύκολα. Κυρίως όμως επιδιώκουν , μέσω της επιλογής Διευθυντών χωρίς γνώσεις πληροφορικής να ακυρώσουν επί της ουσίας την υποχρέωση καταχώρισης όλων των στοιχείων των ιδιωτικών σχολείων (ωρολόγιο πρόγραμμα -παρεκκλίσεις-δράσεις) στην ψηφιακή πλατφόρμα myschool . Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καταχώριση των στοιχείων στο myschool θα ακυρώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των παρανομιών στα ιδιωτικά σχολεία. Ακόμη και στην Ελλάδα της βαριάς εργοδοτικής παραβατικότητας η πρόκληση μιας επιχειρηματικής συντεχνίας που κυνικά παραδέχεται ότι θέλει να παρανομήσει και μάλιστα απειλεί το κράτος και τους εποπτικούς του θεσμούς, προκειμένου να την αφήσουν να συνεχίσει να παρανομεί, αποτελεί γιγαντιαία πρόκληση. Ελπίζουμε το γάντι που πετούν οι εκπρόσωποι των σχολαρχών στην πολιτεία και στην κοινωνία, να το σηκώσουν οι αρμόδιοι θεσμοί και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε οι απειλούντες παραβάτες να λάβουν την απάντησή τους.

Σύσκεψη Δ.Ο.Ε.-Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. για το ζήτημα των φροντιστηρίων Δημοτικού


Πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Δ.Ο.Ε. σύσκεψη εκπροσώπων των Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. με αντικείμενο το κρίσιμο ζήτημα των Φροντιστηρίων Δημοτικού και των επιπτώσεων της επέκτασης του φαινομένου στο δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης.
Ο Πρόεδρος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. παρουσίασε το γενικό πλαίσιο του φαινομένου που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και κατέθεσε στοιχεία για εκατοντάδες τέτοιες παράνομες δομές που λειτουργούν πλέον σε κάθε γωνία της Ελλάδας χωρίς κανένα έλεγχο, συχνά σε εντελώς ακατάλληλα κτήρια με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εργαζόμενους.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εξέφρασαν, με τη σειρά τους, τον έντονο προβληματισμό τους για το φαινόμενο, το οποίο πρόκειται να γίνει αντικείμενο συζήτησης στο επόμενο Δ.Σ. ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες  για το ζήτημα και συμφώνησαν με την πρόταση της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. να ζητηθεί συνάντηση των δύο Ομοσπονδιών με τον Υπουργό Παιδείας και να οργανωθεί Συνέντευξη Τύπου για το θέμα.
 Οι δύο Ομοσπονδίες θεωρούν ότι αποτελεί χρέος των δυνάμεων της εργασίας και κυρίως των συνδικάτων της εκπαίδευσης να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προστατεύσουν,όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των διδασκόντων που αμείβονται με μισθούς πείνας, ή την εκπαιδευτική και ψυχολογική υπερεξάντληση μικρών παιδιών που ιδρυματοποιούνται σε περιβάλλον τάξης 12 ώρες την ημέρα, αλλά κυρίως το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης από τον κίνδυνο της ακραίας εμπορευματοποίησης.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ


Τη Δευτέρα 17/9 στις 9:00π.μ. θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ με αντικείμενο την υπογραφή των εκπαιδευτικών αδειών.
Οφείλουμε εδώ να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους που έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση νέας ή ανανέωση για εκπαιδευτικές άδειες εξωτερικού, ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας δεν θα καταβληθεί το επιμίσθιο. Όπως έχουμε να αναφέρει και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, η χορήγηση του επιμισθίου επιβαρύνει δραματικά το λογαριασμό μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι άδειες μητρότητας και οι εκπαιδευτικές άδειες με αποτέλεσμα να τίθεται  σε κίνδυνο η καταβολή χρημάτων για εκατοντάδες ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Συνάδελφοι, Καλή σχολική Χρονιά και... προσοχή στις παγίδες!!!


To ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και ο ΣΙΕΛΒΕ εύχονται σε όλους τους συναδέλφους μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.
Δυστυχώς, όπως πολλοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν, η χρονιά δεν ξεκινά ανέφελα. Αρκετά ιδιωτικά σχολεία προσπαθούν ακόμη να βρουν μεθόδους να παρακάμψουν τη νομοθεσία, καταστρατηγώντας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Με βάση τις καταγγελίες αυτές, δίνουμε συνοπτικά κάποιες οδηγίες για να αποφευχθούν οι …παγίδες που έξυπνα επιχειρούν να στήσουν οι επιτήδειοι:
Βλαπτική μεταβολή ωραρίου:
Συνάδελφοί μας καλούνται να υπογράψουν νέα σύμβαση, ή ιδιωτικά συμφωνητικά που προβλέπουν λιγότερες ώρες εργασίας. Επισημαίνουμε ότι αυτό απαγορεύεται για δύο λόγους:
  • Πρώτον, διότι απαγορεύεται η βλαπτική μεταβολή (μείωση) του ωραρίου σε όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς. Στους μεν της διετίας, διότι η σύμβαση είναι ορισμένη και δεν μεταβάλλεται, στους δε αορίστου χρόνου, διότι βάσει της πρόσφατης νομοθεσίας ώρες που μπορεί να χαθούν λόγω αναστολής/κατάργησης τάξης, ή τμήματος πρέπει να αναπληρωθούν από άλλες σχολικές δράσεις και δραστηριότητες σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής μονάδας, όπως πχ, ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση της γλωσσομάθειας, συντονισμός κλάδου ή άλλης ομάδας εκπαιδευτικών, διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων, ανάθεση ωρών ως υπευθύνων εργαστηρίων ή διοικητικό έργο (άρθρο 28, Ν. 4415/2016). Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση κατάργησης τάξης ή τμήματος και όταν διαπιστωθεί μηδενισμός ωραρίου του εκπαιδευτικού για κάποια ειδικότητα, στην περίπτωση αυτή απολύεται ο έχων μικρότερη εκπαιδευτική προϋπηρεσία (παρ. 1, άρθρο 28 του 4415/2016).
  • Δεύτερον, διότι απαγορεύεται νομοθετικά η παραίτηση ιδιωτικού εκπαιδευτικού από τμήμα του ωραρίου του (άρθρο 56, Ν. 4472/2017).
Καταβολή αποζημίωσης στη διετία:
Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία δεν καταβάλλουν τη νόμιμη αποζημίωση με την καταγγελία σύμβασης της διετίας. Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει, εξεδόθη από το Υπουργείο Εργασίας εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση ορισμένου χρόνου (διετίας) είναι ιδιότυπη σύμβαση», της οποίας η λήξη απαιτεί καταγγελία, άρα και καταβολή αποζημίωσης. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι, βάσει της εν λόγω εγκυκλίου, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση, ή /και δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα, ο ΣΕΠΕ επιβάλει τις προβλεπομένης από τις οικείες διατάξεις κυρώσεις στα ιδιωτικά σχολεία.
Οικειοθελής αποχώρηση (παραίτηση), ή απόλυση;
Σε αρκετές περιπτώσεις πονηροί εργοδότες πείθουν νέους κυρίως συναδέλφους στο τέλος της διετίας να προβούν σε οικειοθελή αποχώρηση, λέγοντάς τους πως είναι απόλυση. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις τους υπόσχονται επαναπρόσληψη άμεσα.
Θυμίζουμε ότι:
  • Οικειοθελής αποχώρηση ίσον παραίτηση. Στην περίπτωση της παραίτησης μηδενίζεται η προϋπηρεσία και ο «πονηρός» εργοδότης προτίθεται να επαναπροσλάβει τον εκπαιδευτικό με νέα σύμβαση διετίας. Έτσι έχει πάλι εκπαιδευτικό με ορισμένου χρόνου σύμβαση (επομένως χωρίς τα εργασιακά δικαιώματα του εκπαιδευτικού αορίστου χρόνου) και μηδενική προϋπηρεσία, άρα χωρίς να αναγκάζεται να του πληρώσει μισθολογική ωρίμανση.
  • Η παραίτηση για να είναι νόμιμη απαιτεί αυτοπρόσωπη και αυθημερόν υποβολή της τόσο στο σχολείο όσο και στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους. Σε διαφορετική περίπτωση είναι άκυρη.
  • Τέλος, εκπαιδευτικός που έχει απολυθεί στη λήξη της διετίας και προσληφθεί πάλι στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο,θα υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου.
Καταχώριση στοιχείων ιδιωτικών σχολείων (παρεκκλίσεων-δράσεων) στο myschool και διεκδίκηση προϋπηρεσίας και ενσήμων:
Όπως πρόσφατα ενημερώσαμε με ανάρτησή μας, με βάση εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας ορίζεται η υποχρέωση των σχολικών μονάδων να καταχωρίζουν το σύνολο των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων (ωρολόγιο πρόγραμμα-παρεκκλίσεις και πρόσθετες δραστηριότητες) στο πληροφοριακό σύστημα myschool. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η δυνατότητα πολλών σχολαρχών να μην δηλώνουν εκπαιδευτικούς και να φοροδιαφεύγουν. Ιδιαίτερη ευθύνη για την εφαρμογή των εγκυκλίων αυτών έχουν τα διευθυντικά στελέχη (διευθυντές – προϊστάμενοι νηπιαγωγείων) των ιδιωτικών σχολείων. Υπενθυμίζουμε, δε, ότι η μη συμμόρφωση με την εγκύκλιο επισύρει για τους συναδέλφους μας σοβαρές πειθαρχικές ποινές.
Η εφαρμογή των εγκυκλίων τερματίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το όνειδος των απλήρωτων εκπαιδευτικών. Οι συνάδελφοι πλέον πρέπει να διεκδικήσουν, όχι μόνο τη νομιμοποίηση (μέσω διοριστηρίου) της απασχόλησής τους σε δράσεις αυτές, αλλά και τα ένσημα και την προϋπηρεσία τους.

Συμμετέχουμε - διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα στο συλλαλητήριο της ΔΕθ


Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΕΚΘ και η ΓΣΕΕ, το Σάββατο 8/9, στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Διατρανώνουμε την ανάγκη επαναφοράς των δικαιωμάτων μας που 8 χρόνια μνημονίων μας στέρησαν. Τίποτε δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται.

Εκπρόθεσμη απόπειρα μαζικών απολύσεων στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Το ΠΥΣΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης δεν τις αποδέχεται. Έπεται τις επόμενες ημέρες και το ΠΥΣΠΕ



Αποτέλεσμα εικόνας για απολύσεις stopΈνα ακόμη επεισόδιο εμμονής του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο να αγνοεί την ελληνική νομοθεσία. Ενώ τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 οκτώ -8- συνάδελφοί μας με διετείς συμβάσεις πήγαν στο σχολείο για να αναλάβουν υπηρεσία, οι υπεύθυνοι τους ανακοίνωσαν ότι έχουν απολυθεί. Στην διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να ισχύει, εφόσον καμία καταγγελία σύμβασης δεν τους έχει επιδοθεί, δεν τους επετράπη να υπογράψουν στο πρακτικό ανάληψης υπηρεσίας. Οι συνάδελφοι, σε συνεχή επικοινωνία με τον σύλλογό μας, παρουσιάστηκαν, ως όφειλαν, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατήγγειλαν το γεγονός και έθεσαν εαυτούς στην διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΣΙΕΛΒΕ επισκέφθηκαν αμέσως τους Διευθυντές Αβάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης και κατέδειξαν με στοιχεία ότι οι δήθεν απολύσεις είναι άκυρες, διότι:
1. Έγιναν εκπρόθεσμα στις 3-9, δηλαδή, μετά το χρονικό όριο που θέτει ο νόμος, μέχρι 31-8 του εκάστοτε έτους
2. Δεν επιδόθηκε καμία καταγγελία σύμβασης στους συναδέλφους, αλλά η σύμβαση (έντυπο 7) εργοδότη – εργαζόμενου στις 3-9
3. Δεν κατατέθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση στους εκπαιδευτικούς

Προς επίρρωση των παραπάνω, προχθές, 4-9-2018, εκδόθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εγκύκλιος ΕΞ-304850-2018/10001/4-9-2018 η οποία σαφέστατα επιβεβαιώνει ότι «…η σύμβαση εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι ιδιότυπη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, αφού αυτή δεν λύεται σιωπηρά ή αυτοδίκαια αλλά απαιτείται έγγραφη καταγγελία και συνεπώς και νόμιμη καταβολή αποζημίωσης άλλως θεωρείται αορίστου χρόνου.»

Ο ΣΙΕΛΒΕ και η ΟΙΕΛΕ κάλεσαν τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να επιληφθούν του ζητήματος και να προασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Προς τιμήν τους αντέδρασαν αμέσως και σήμερα, 7-9-2018, συγκλήθηκε το ΠΥΣΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης το οποίο ομόφωνα έκρινε ότι οι εν λόγω καταγγελίες αντίκεινται στην κείμενη νομοθεσία και δεν γίνονται αποδεκτές. 

ΕΚΤΑΚΤΟ –ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΙΔ. ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΕΤΙΑΣ! Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΕΤΙΑΣ ΔΕΝ ΛΗΓΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ, ΑΡΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ


Σημερινή εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας την οποία υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Π. Κορφιάτης τερματίζει οριστικά τη στάση ορισμένων, ευτυχώς λίγων, ιδιωτικών σχολείων που επέμεναν να μην καταβάλουν τις αποζημιώσεις απόλυσης σε εκπαιδευτικούς των οποίων κατήγγειλαν τις συμβάσεις διετίας.

Με την εγκύκλιο καταρρίπτεται πλήρως το επιχείρημα της εργοδοτικής πλευράς, σύμφωνα με το οποίο η διετία είναι σύμβαση ορισμένου χρόνου, επομένως απλώς λήγει και δεν απαιτείται η καταβολή αποζημίωσης. Στο κείμενο αναφέρεται ρητά πως η σύμβαση διετίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι «ιδιότυπη», καθώς δεν λήγει αυτομάτως, αλλά πρέπει να καταγγελθεί, σε διαφορετική περίπτωση μετατρέπεται σε αρίστου χρόνου. Επομένως απαιτείται η καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης.

Η εγκύκλιος εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ να ελέγχουν τη νομιμότητα, να εξετάζουν όλες τις καταγγελίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών για ζητήματα αποζημιώσεων, ή αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες.

Οφείλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ιδίως δε ο Υφυπουργός κ. Ν. Ηλιόπουλος και ο Ειδ. Γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Κορφιάτης, έχουν συμβάλει με το έργο τους στον περιορισμό της παρανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στην προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Δ.Ε. Β’ ΑΘΗΝΑΣ


Στη σημερινή επίσκεψη αιρετών εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ στη Διεύθυνση Δ.Ε. Β’ Αθήνας με σκοπό να αναλάβουν υπηρεσία συνάδελφοι που απολύθηκαν, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Φαλούκας αρνήθηκε την είσοδο στο γραφείο του, κατηγορώντας την Ομοσπονδία ότι δήθεν βοηθά με το έργο της τους …εργοδότες! Ο παρών στο περιστατικό Γ.Γ. του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Γ. Χριστόπουλος απευθύνει επιστολή προς τον κ. Φαλούκα, ζητώντας του να αποδείξει δημόσια τους ισχυρισμούς του.

Αξιότιμε Κύριε Διευθυντή,
Με αφορμή τη σημερινή παρουσία των εκπροσώπων της ΟΙΕΛΕ στη Διεύθυνση Δ.Ε. Β’ Αθήνας οφείλω δημόσια να καταθέσω ότι στη συνδικαλιστική μου πορεία είναι η πρώτη φορά που θεσμικός εκπρόσωπος εποπτικής αρχής του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει με τέτοιο ανάρμοστο, υποτιμητικό και επιθετικό τρόπο εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους για τον κλάδο, όταν η πολιτική των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας ήταν εξόφθαλμα φιλεργοδοτική, οι εκπρόσωποι των Διευθύνσεων τηρούσαν μια στάση τυπική απέναντι σ’ αυτούς που χιλιάδες συνάδελφοι εξέλεξαν, κρατώντας πάντοτε τις πόρτες τους ανοιχτές.
Σήμερα, όμως, έπεσαν οι μάσκες. Την ώρα που κατέφθασα στη Διεύθυνση, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη συνάντηση στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, απευθυνθήκατε στους αιρετούς εκπροσώπους της Ομοσπονδίας άκρως προσβλητικά, ωσάν να μιλούσατε σε νήπια, και τους απαγορεύσατε την είσοδο στο γραφείο σας καλώντας μας να σας δούμε …αργότερα. Μαζί μας, βέβαια, είχαμε δύο από τους απολυμένους, για τους οποίους υπογράψατε διαπιστωτική πράξη απόλυσης, χωρίς καν να έχετε εξετάσει, ως οφείλατε, αν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.Ίσως να θέλατε να αποφύγετε την αντιπαράθεση μαζί τους…
Στον έντονο διάλογο που ακολούθησε, απευθύνατε θρασύταταμια άκρως σοβαρή κατηγορία στην ΟΙΕΛΕ, ότι δήθεν με το έργο της εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Το θράσος δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι η παρουσία μας στο γραφείο σας σχετιζόταν ακριβώς με την αποτροπή της παράτυπης απόλυσης συναδέλφων μας, που εσείς με την υπογραφή σας εγκρίνετε. Έγκειται στο γεγονός ότι γενικότερα με πράξεις και παραλείψεις της Διεύθυνσής σας ευνοούνται συγκεκριμένα σχολεία της περιοχής της αρμοδιότητάς σας και βλάπτονται κατάφωρα συνάδελφοί μας. Και εξηγούμαι:
  • Σήμερα απολύεται με την υπογραφή σας εκπαιδευτικός των Ουρσουλινών με υπερεικοσαετή υπηρεσία και με το σχολείο του να επικαλείται δήθεν μηδενισμό του ωραρίου του λόγω κατάργησης ενός τμήματος. Αλήθεια, έχετε ελέγξει αν προκύπτει κατάργηση του τμήματος; Πριν υπογράψετε τη διαπιστωτική πράξη, ελέγξατε δια των υπηρεσιών σας, εάν πράγματι μηδενίζονται οι ώρες του; Δεν είναι περίεργο ότι δυόμιση μήνες περίπου πριν τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος το σχολείο εμφανιζόταν σίγουρο για το «μηδενισμό» του ωραρίου του μοναδικού συνδικαλιστικού εκπροσώπου μας στις Ουσουλίνες;Σε ποιες ενέργειες προέβητε, ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητα της καταγγελίας;
  • Μιας που αναφέρθηκα στο εν λόγω εκπαιδευτήριο, σας έχουμε αποστείλει, πριν τη σημερινή μας δημόσια διένεξη, επιστολή με την οποία ζητήσαμε να μας διευκρινίσετε ποιος ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπος του σχολείου πριν το 2016. Ποιος υπέγραφε συμβάσεις εκπαιδευτικών και άλλα κρίσιμα έγγραφα του σχολείου. Δεν μας απαντήσατε ποτέ. Επειδή η ιστορία ήδη διερευνάται δικαστικά και ενδέχεται να προκύψουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για στελέχη της Διεύθυνσης, επικοινώνησα εγώ προσωπικά σε υπάλληλο της Διεύθυνσης, ζητώντας του αφενός μεν να σας προειδοποιήσει για τον κίνδυνοκαι με σαφή διάθεση προστασίας για εσάς και για άλλους συναδέλφους που πιθανώς να εμπλέκονταικαι αφετέρου δε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ούτε αυτό πράξατε. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του σχολείου που για άγνωστους λόγους δεν ελέγχετε τις παρανομίες τους, σε ερώτησή μου σήμερα, εάν ο κ. Μ…… ήταν νόμιμος εκπρόσωπος του σχολείου πριν το 2016 αρνήθηκαν να μου απαντήσουν. Δικαιούται, επομένως, κάποιος να αναρωτιέται, αν είστε συνένοχος σε μια βαρύτατη παρανομία που σχετίζεται με υπογραφή κρίσιμων εγγράφων του εν λόγω σχολείου;Ελπίζω να μας διαψεύσετε με τις πράξεις σας στο άμεσο μέλλον.
  • Επιπλέον, ελέγξατε πέρσι τις απογευματινές δράσεις του εν λόγω σχολείου, αν δηλώνονται, ποιοι εκπαιδευτικοί εργάζονται και με ποιους όρους;
  • Σήμερα απολύονται τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί από το ίδιο σχολείο που είχαν εργαστεί επί σειρά ετών. Οι εν λόγω είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου (με υπογραφή του δήθεν «νόμιμου εκπροσώπου»), οι οποίες παρανόμως μετετράπησαν σε ορισμένου, κατά σαφή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Και γι’ αυτές υπογράψατε διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης, παρά το γεγονός ότι γνωρίζατε το θέμα.
  • Η εκπαιδευτικός των Εκπαιδευτηρίων Καντά που, αν και αορίστου χρόνου, ο ιδιοκτήτης παρανόμως κατήγγειλε τη σύμβασή της χωρίς έγγραφη αιτιολογία (όπως προβλέπει η νομοθεσία), άρα χωρίς καν να συνεδριάσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή που προβλέπει ο νόμος 4472/2017, απολύθηκε και αυτή με δική σας υπογραφή, παρά το γεγονός ότι προστατεύεται από ειδική διάταξη νόμου!
  • Αλήθεια, και αναφέρω ενδεικτικά μόνο περιπτώσεις από σχολείο της εποπτείας σας, ξεχνάτε ότι δεκάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται στη Σχολή Μωραΐτη, αν και εργάζονται κανονικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα δεν παίρνουν, για κάποιον δυσερμήνευτο (;) λόγο το Μ.Κ. που δικαιούνται; Τι έχετε κάνει για τους εκπαιδευτικούς του ΙΒ του εν λόγω εκπαιδευτηρίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονται χωρίς διοριστήριο; Γιατί, Κύριε Διευθυντή, δεν πράττετε τίποτα, παρά τις δεκάδες ενημερώσεις μας, για όσα συμβαίνουν σε ένα από τα ισχυρότερα σχολεία της χώρας;
  • Εσείς δεν είστε ο μόνος ίσως Διευθυντής Εκπαίδευσης που μας ζητάτε, παραγνωρίζοντας το νόμο περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, να σας κοινοποιήσουμε τα ονόματα συναδέλφων που κατήγγειλαν ότι δεν έχουν νόμιμο διοριστήριο σε ξένο σχολείο της περιφέρειάς σας, το οποίο λειτουργεί εντελώς ασύδοτο εδώ και χρόνια με εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα, με σαφή δική σας ευθύνη; Μήπως για να ενημερωθούν και οι ιδιοκτήτες και να πράξουν τα …δέοντα;
Δεν θα αναφερθώ εκτενέστερα, διότι υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις που ήδη διερευνώνται, ή θα διερευνηθούν νομικά. Οι συνάδελφοι όμως, δημόσιοι και ιδιωτικοί, που καυχόμενος σήμερα μας είπατε ότι ξέρουν ποιος είστε, οφείλουν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει στη Διεύθυνσή σας. Ότι σήμερα συνάδελφοι με μικρά παιδιά μένουν στο δρόμο παράνομα, με τη δική σας υπογραφή.Ότι μεγάλα ιδιωτικά σχολεία που οφείλατε να ελέγχετε, εξακολουθούν ανενόχλητα να παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Η ΟΙΕΛΕ δεν φοβάται κανέναν και τη λάσπη την επιστρέφει. Σας καλώ προσωπικά και δημόσια να αποδείξετε με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αυτά που εγώ κατέθεσα δημόσια, ότι με τις πράξεις μας εξυπηρετούμε τους …σχολάρχες! Επιπλέον, ζητώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας, αλλά και των εκατοντάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, να εξετάσετε τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκα, και που προκαλούν θηριώδη ηθική και οικονομική βλάβη στους συναδέλφους μας. Αποτελεί χρέος σας απέναντι στην εκπαίδευση, στην κοινωνία και στους πολίτες. Στην όποια προσπάθειά σας για κάθαρση του τοπίου στο χώρο που εποπτεύετε, θα βρείτε την Ομοσπονδία μας σύμμαχο.
Υ.Γ.Σήμερα αντελήφθην τι εννοούσατε, όταν στην επιστολή σας προς την ΟΙΕΛΕ γράφατε ότι δεν είναι δουλειά σας να «αστυνομεύετε» τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά απλώς να τα «εποπτεύετε». Μου προκαλεί, πάντως, εντύπωση ότι τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις αγανάκτησης περί «αστυνόμευσης» των αρχών της πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν εκπρόσωποι των σχολαρχών δημόσια…

Ο Γ.Γ. του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ
Γιώργος Χριστόπουλος

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web