Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΟΙΕΛΕ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΒΙΝΤΕΟ-ΚΟΛΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΙΕΛΕ


Την Παρασκευή, 2/12, θα πραγματοποιηθεί η δίκη-δίωξη της συνδικαλιστικής δραστηριότητας που κατέθεσε η Ελληνοαμερικανική Ένωση εναντίον της ΟΙΕΛΕ για την ειρηνική διαμαρτυρία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπου διεξαγόταν Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.
Το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς θυμίζει εποχές σκοτεινές, όπου απαγορευόταν το δικαίωμα της συνάθροισης. Ζητά την καταδίκη της ΟΙΕΛΕ για διατάραξη «κοινής ειρήνης», όταν η μοναδική ενέργεια των συγκεντρωμένων ήταν να κρατούν ένα πανό και μάλιστα στο απέναντι (!) πεζοδρόμιο του κτηρίου! Το βίντεο που σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα, αποτελεί ράπισμα στους απηνείς διώκτες των εργαζόμενων.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ …VOUCHER ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η δίωξη της Ομοσπονδίας έγινε σε μια χρονική περίοδο όπου η ηγεσία των σχολαρχών είχε διακηρυγμένο στόχο την με κάθε τρόπο εξόντωσή της. Είχε προηγηθεί το 2011 αίτησή τους να εξωθεί η ΟΙΕΛΕ από τα γραφεία της! Την ίδια χρονιά το ΙΟΒΕ (το επιστημονικό ινστιτούτο του ΣΕΒ), επικεφαλής του οποίου ήταν ο Γ. Στουρνάρας, κυκλοφόρησε με εντολή του Συνδέσμου των σχολαρχών, ανυπόγραφη «μελέτη», όπου διατυπωνόταν το πρωτοφανές διπλό αίτημα. Από τη μια, να καταργηθεί κάθε εποπτεία της πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία με πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων  και από την άλλη, το κράτος να χρηματοδοτεί τα σχολεία αυτά μέσω voucher (ώστε να κλείσουν και τα δημόσια!). Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο!
Στη Γενική Συνέλευση που προκήρυξε ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών το Φεβρουάριο του 2014, επί Υπουργίας Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, βασικό θέμα ήταν η ανάπτυξη των επιχειρημάτων της έρευνας του ΙΟΒΕ με κεντρικό αίτημα την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να «απαλλαγεί» η ιδιωτική εκπαίδευση από την εποπτεία του κράτους, οι ελεύθερες απολύσεις εκπαιδευτικών και η οικονομική «απελευθέρωση» (βλέπε αφορολόγητες δράσεις, μετατροπή ιδιωτικών σχολείων σε σούπερ μάρκετ εκπαίδευσης κ.λπ.) των σχολείων με την ταυτόχρονη χρηματοδότηση του κράτους!
Η Ομοσπονδία δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη σε μια τέτοια προκλητική εκδήλωση που ουσιαστικά προπαγάνδιζε ευθέως την πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Επελέγη ο συμβολικός τρόπος διαμαρτυρίας των εκπροσώπων ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΛ που κρατούσαν ένα πανό και μοίραζαν ενημερωτικό φυλλάδιο στους περαστικούς, επαναλαμβάνουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο! Μάλιστα αστυνομική δύναμη μετακίνησε τους συγκεντρωμένους συναδέλφους ακόμη πιο μακριά από την είσοδο του κτηρίου.
Η διαμαρτυρία ήταν καθ’ όλα ειρηνική. Δεν προπηλακίστηκε κανείς, δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, ο τότε Υφυπουργός κ. Κεδίκογλου, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης (και νυν Αντιπρόεδρο της ΝΔ) κ. Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά» κ. Τζήμερος.
Το μένος των εκπροσώπων των εργοδοτών ήταν τέτοιο που κατέθεσαν μήνυση, η οποία χαρακτηρίζεται «φαιδρή» (αλλά και επικίνδυνη) από νομικού κύκλους, καθώς παρά την απουσία κάθε είδους επεισοδίου, εισόδου σε χώρο συνεδρίασης, προπηλακισμών και οποιασδήποτε ενέργειας πρόκλησης βίας, οι μηνυτές καλούν σε απαγόρευση κάθε είδους συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και κατ’ επέκτασιν σε απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δράσης!
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει δικαστικές διώξεις κατά συνδικαλιστών, όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά σε ολόκληρο το φάσμα της εργασίας. Ωστόσο, η μεθαυριανή εκδίκαση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ελληνοαμερικανική Ένωση δεν διώκει την Ομοσπονδία, αλλά θίγει θεμελιώδη, κατοχυρωμένα δικαιώματα στο ελληνικό Σύνταγμα, όπως το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας, της συνάθροισης και της συνδικαλιστικής δραστηριότητας. Επιτίθεται, δηλαδή, στον πυρήνα των κατοχυρωμένων από ευρωπαϊκές και εγχώριες συνθήκες εργασιακών δικαιωμάτων.
Μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας θα βρεθούν στο δικαστήριο και θα υπάρξει άμεση ενημέρωση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ! ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Η ΟΙΕΛΕ


Μετά την πρωτοφανή άρνηση της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής να εφαρμόσει την νομοθεσία για την επιλογή Διευθυντικών στελεχών στα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής της, με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν  ακέφαλα, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε την παρακάτω επιστολή, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως ακριβώς έχει συμβεί με υπηρεσιακά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα.
 Αξιότιμη κύρια Διευθύντρια, 
Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώνουμε ότι αρνείστε να εφαρμόσετε την κείμενη νομοθεσία για την επιλογή Διευθυντικών στελεχών στις  ιδιωτικές σχολικές μονάδες της περιοχής εποπτείας σας, με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν ακέφαλα και να προκαλούνται πολλά προβλήματα στην λειτουργία τους.
Σας ενημερώνουμε ότι υπηρεσιακά συμβούλια έχουν συνεδριάσει σε ολόκληρη της Ελλάδα με την κανονική τους σύνθεση και έχουν προχωρήσει σε ορισμούς Διευθυντικών Στελεχών, όπως άλλωστε συνέβη και στα ΚΥΣΔΕ-ΚΥΣΠΕ (μάλιστα στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ για την επιλογή Διευθυντικών στελεχών συμμετείχατε και εσείς!).
Από τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας ωφελούνται μόνο όσοι διαχρονικά επιδιώκουν την απόλυτη απορρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποτελεί χρέος των εποπτικών αρχών της πολιτείας να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους και να προστατεύσουν το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που και τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν. Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα σε σύγκληση ΠΥΣΠΕ με την κανονική του σύνθεση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιλογή των διευθυντικών στελεχών των ιδιωτικών σχολείων που ανήκουν στην διεύθυνσή σας, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Η μεγάλη κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ τον Οκτώβρη του 2013

Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις – πορείες της ΟΙΕΛΕ. Διαμαρτυρία 2013 στην προσπάθεια να καταργηθεί ο νόμος 2986/2002 του τότε υπουργού Αρβανιτόπουλου.


Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΕΛΕ ΚΑΙ ΟΕΦΕ – ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΟΙΕΛΕ η πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ομοσπονδίας και της ΟΕΦΕ με σκοπό την υπογραφή ΣΣΕ στο χώρο των Φροντιστηρίων Δ.Ε.
Την ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησαν τα μέλη του ΔΣ:
Κουρουτός Μιχάλης
Χριστόπουλος Γιώργος
Αμπάτης Διονύσης
Κάζαγλης Δημήτρης
Σαβοριανάκης Μανώλης
Γούλας Αλέκος
Παραβρέθηκαν επίσης ως εκπρόσωποι της εργατικής πλευράς η Πρόεδρος του ΣΕΦΚ Χριστίνα Σταμούλη και ο Πρόεδρος του Βύρωνα Παναγιώτης Μαργαρώνης
Η ΟΕΦΕ εκπροσωπήθηκε από κλιμάκιο του ΔΣ της με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γιάννη Βαφειαδάκη.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την υπογραφή ΣΣΕ μετά από 8 χρόνια εργασιακής εκμετάλλευσης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και χαμηλών ωρομισθίων. Ανέφεραν ότι είναι αναγκαίο να θεμελιωθούν βιώσιμες και δίκαιες εργασιακές σχέσεις και ότι θα προτείνουν νέα ημερομηνία συζήτησης, αφού πρώτα προηγηθούν αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων
Οι εκπρόσωποι της ΟΕΦΕ εκδήλωσαν τη βούλησή τους για υπογραφή ΣΣΕ με βάση όμως την κοινή λογική και τη βιωσιμότητα των φροντιστηρίων. Επεσήμαναν ότι θα αναζητήσουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ, στην Εργάνη για τα τελευταία έτη και θα διαμορφώσουν τις απόψεις τους, αφού συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΕΦΕ. Στη συνέχεια θα αποστείλουν έγγραφο σχέδιο-απάντηση στην πρόταση της ΟΙΕΛΕ για ΣΣΕ.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ανταλλαγή των στοιχείων που θα συλλέξουν προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Μνήμες και συγκίνηση: οι δύο πρώην Πρόεδροι Γ.Φυσάκης και Β.Δριβαλιάρης στα γραφεία της ΟΙΕΛΕ




Δύο ογκόλιθοι του κλάδου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών  βρέθηκαν, μετά από κάλεσμα, στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Ο Γ. Φυσάκης και ο Β. Δριβαλιάρης, Πρόεδροι της ΟΙΕΛΕ  στις δεκαετίες του 70, του 80 και του 90, που σημάδεψαν τον κλάδο με τους αγώνες τους και έθεσαν τα θεμέλια της ιδεολογικής πορείας της Ομοσπονδίας και της θεσμικής κατοχύρωσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, προσήλθαν για να βοηθήσουν στην προετοιμασία της εκδήλωσης για τα 60 χρόνια ΟΙΕΛΕ.
(Ο Γιώργος Φυσάκης)

(Ο Βαγγέλης Δριβαλιάρης)
Ήταν αναπόφευκτο, εξετάζοντας το πλούσιο αρχειακό υλικό που υπάρχει στα γραφεία μας αλλά και αυτό που έφεραν μαζί τους να ξετυλιχτεί το κουβάρι των αναμνήσεων. Οι νεότεροι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας με δέος άκουσαν ιστορίες για την συγκλονιστική δίμηνη απεργία του 76-77, για συνελεύσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών , για φυλακίσεις, για εποχές δύσκολες και ταυτόχρονα ηρωικές . Συνάμα ακούστηκαν ιστορίες για πολλές φυσιογνωμίες που πρόσφεραν πολλά στην Ομοσπονδία και στην εκπαίδευση, ιστορίες που έφεραν γέλιο αλλά και δάκρυα συγκίνησης. Μέσα σε λίγες ώρες ξεδιπλώθηκε μπροστά μας ζωντανή η ιστορία ενός κλάδου  που πάντοτε έπρεπε να δώσει μάχη ακόμη και για τα στοιχειώδη δικαιώματα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Γ. Φυσάκη, που υπενθύμισε σήμερα ότι «τίποτα δεν μας χάρισε κανένας πολιτικός, ό,τι καταφέραμε το πήραμε με πίεση και αγώνα».

Σήμερα, στην εποχή της ιδιώτευσης και της υποχώρησης των συλλογικοτήτων, πολλά από αυτά που  αφηγήθηκαν σήμερα οι ιστορικοί ηγέτες της Ομοσπονδίας  φαντάζουν σχεδόν ακατόρθωτα. Και όμως, ο κλάδος μας έχει αποδείξει πως και σήμερα, σε δύσκολες και κρίσιμες περιόδους, συσπειρώνεται γύρω από την ΟΙΕΛΕ, με τελευταίο παράδειγμα τη μεγάλη απεργία και πορεία του 2013. Η σημερινή συνάντηση κατέδειξε πως αυτός ο κλάδος και αυτή η Ομοσπονδία έχει ιστορική συνέχεια με βασική παρακαταθήκη ότι το αγαθό της εκπαίδευσης είναι κοινωνικό και ότι το ιδιωτικό σχολείο θα πρέπει να παραμείνει σχολείο που παρέχει το δημόσιο αγαθό της Παιδείας και όχι να μεταβληθεί όπως κάποιοι ονειρεύονται, σε οίκο εμπορίου.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Άρχισε η ΕΔΕ για την υπόθεση παραποίησης απουσιολογίων σε μεγάλο Ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας. Καταθέτουν ο Πρόεδρος και ο ΓΓ της ΟΙΕΛΕ. Ανοίγει το μέγα ζήτημα των μαθητών-φαντασμάτων για την Ιδιωτική Εκπαίδευση


Μια από τις πιο κρίσιμες πειθαρχικές διαδικασίες των τελευταίων δεκαετιών για την ιδιωτική εκπαίδευση ξεκίνησε μετά από καταγγελία της ΟΙΕΛΕ. Όπως ενημερώσαμε προ ολίγων ημερών, σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας λαμβάνει χώρα εκτεταμένη παραποίηση των βιβλίων φοίτησης των μαθητών. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, κάποιοι μαθητές(κυρίως των τελευταίων τάξεων του Λυκείου) έχουν κάνει πάνω από 400 απουσίες που σβήνονταν με …μπλάνκο από τα απουσιολόγια! Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι του σχολείου διαρρέουν πως τα απουσιολόγια έχουν καταστραφεί, γεγονός που συνιστά βαρύτατο παράπτωμα.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Ομοσπονδία έχει σε σωρεία περιπτώσεων προειδοποιήσει για τον τεράστιο κίνδυνο μαθητών που παίρνουν τίτλους σπουδών στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς να φοιτούν. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί πολλές τέτοιες ανησυχητικές περιπτώσεις:
  • Πρώτη και καλύτερη, η περίπτωση των 18 ιδιωτικών ΤΕΕ (με κορυφαία παραδείγματα τα δύο ΤΕΕ της Άρτας) όπου πάνω από 3000 μαθητές με τιμή 5-15.000 το «κεφάλι» έπαιρναν απολυτήριο Λυκείου με άριστα και πολλοί από αυτούς διορίστηκαν με αυτούς τους τίτλους στο Δημόσιο!
  • Σε ιδιωτικό σχολείο στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, οι τάξεις είναι άδειες. Οι μαθητές παίρνουν τίτλους χωρίς να παρακολουθούν.
  • Το συνεχώς επεκτεινόμενο φαινόμενο του homeschooling. Όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από 1,5 χρόνο, υπάρχει στη χώρα ένα υπόγειο «κίνημα» γονέων που για ακραία θρησκευτικούς-ιδεολογικούς λόγους αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Επειδή όμως τα παιδιά πρέπει να λάβουν κάποια πιστοποίηση-τίτλο σπουδών, συνάπτονται «συμφωνίες» με ιδιωτικά σχολεία που χορηγούν – άγνωστο με ποιες διαδικασίες – απολυτήρια.
  • Η πρόσφατη περίπτωση του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης που «αποφάσισε», κόντρα στο νομοθετικό καθεστώς που ισχύει, να εισάγει στην ελληνική εκπαίδευση την …εξ αποστάσεως διδασκαλία!
Ο κίνδυνος είναι σαφής και για το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης, αλλά και για τους μαθητές που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, τα οποία τηρούν το νόμο. Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών παίρνουν τίτλους με άριστους βαθμούς χωρίς να φοιτούν και με τον τρόπο αυτό αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, για εισαγωγή σε ξένα Πανεπιστήμια και πιθανόν στο μέλλον ακόμη και για τα ελληνικά πανεπιστήμια, αν ισχύσει η ποσόστωση που έχει προτείνει το Υπουργείο Παιδείας. Κυρίως, όμως, υπάρχει κι ένα πολύ σοβαρό ηθικό ζήτημα. Νέοι άνθρωποι εκμαυλίζονται, θεωρώντας ότι με το χρήμα κι όχι με το μόχθο τους μπορούν να αποκτήσουν ό, τι θέλουν στη ζωή τους. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο διαχρονικός παρασιτισμός της ελληνικής κοινωνίας που ευδοκιμεί ιδιαίτερα στα υψηλά της στρώματα.
Η Ομοσπονδία μας εκφράζει την ελπίδα το πόρισμα της ΕΔΕ να αποτελέσει την εκκίνηση τιμωρίας των παρανομούντων και αποκατάστασης της νομιμότητας.

Ιστορικό ντοκουμέντο: Μια κορυφαία μορφή του Ελληνικού Ακαδημαϊκού χώρου, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, δίνει ως Υπουργός Παιδείας συνέντευξη στον «Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό» το 1990

Ο «Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός», η έντυπη έκφραση του κλάδου μας, είχε την τιμή να φιλοξενήσει το 1990 συνέντευξη μιας κορυφαίας προσωπικότητας, του φιλόσοφου, στοχαστή και πανεπιστημιακού δασκάλου Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου που είχε τοποθετηθεί στη θέση του Υπουργού Παιδείας κατά τη διάρκεια της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα.
Πιο συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι Δ. Τσιαγκλής και Ν. Γεωργούλη στις 21-03-1990 επισκέφτηκαν στο γραφείο του τον τότε Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, ο οποίος  παραχώρησε συνέντευξη στην ΟΙΕΛΕ.Μάλιστα ήταν η πρώτη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου σε οποιοδήποτε συνδικαλιστικό, ή εκπαιδευτικό έντυπο, γεγονός που την καθιστά ιστορικό κειμήλιο.


(οι εκπαιδευτικοί Δ. Τσιγκλής και Ν. Γεωργούλη – εδώ με τον ιστορικό ηγέτη της ΟΙΕΛΕ Γ. Φυσάκη – που πήραν την Συνέντευξη από τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο)
Κεντρικός τίτλος της συνέντευξης η φράση του Δεσποτόπουλου «Η Παιδεία είναι το οχυρό του Έθνους». Ο τότε Υπουργός μίλησε στους συναδέλφους για μια σειρά ζητημάτων και σήμερα σταχυολογούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες και εξαιρετικά επίκαιρες απόψεις του.
Για το τι σημαίνει να είσαι δάσκαλος
«Να είναι κανείς δάσκαλος σημαίνει να είναι πλάστης ανθρώπων κατά κάποιο βαθμό. Δηλαδή εκείνος που έχει παραλάβει το νέο ανθρώπινο πλάσμα, εφοδιασμένο απλώς με βιολογικό δυναμισμό και το χειραγωγεί δια μέσου των αγαθών του πολιτισμού για να το καταστήσει αληθινό άνθρωπο. Φυσικά η παιδεία γίνεται από το ανθρώπινο περιβάλλον γενικά, ιδιαίτερα μέσα σ΄ αυτό που ονομάζουμε οικογένεια. Αλλά η μεθοδευμένη και γι΄ αυτό πιο αποδοτική παιδεία είναι εκείνη που γίνεται από το δάσκαλο. Ο δάσκαλος χειραγωγεί τις νέες ψυχές προς τα αγαθά του πολιτισμού και ο δάσκαλος δημιουργεί στον άνθρωπο αισθαντικότητα και ευθυκρισία και την ικανότητα γενικά να αυτοκαθορίζεται πια ο νέος άνθρωπος προς το «ζειν» και προς το ευ ζειν.
Για το εκπαιδευτικό μέλλον, τη Δια Βίου Μάθηση και τη φυγή νέων στο εξωτερικό
«Προσπαθούμε (του νέου ανθρώπου) να του εμφυσήσουμε την αγάπη για τη μάθηση και να του δώσουμε την ικανότητα για τη μάθηση, ώστε, κι αν τυχόν παλαιωθούν αυτά που μαθαίνει σήμερα και που ισχύουνε ως τεχνική της εργασίας, να είναι ικανός με δική του πρωτοβουλία, μένοντας δια βίου μαθητής, να ενημερώνεται διαρκώς στις νέες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής. Για την Ελλάδα ειδικότερα υπάρχει το πρόβλημα, πώς θα αντιμετωπίσει την χαρύβδεια έλξη της μεγάλης χοάνης που θα είναι η Ευρώπη και το προέκταμά της, η Αμερική, ώστε να μη φύγουν από τη χώρα μας τα δυναμικότερα στοιχεία του λαού μας, αλλά και να μην πιθηκίζουν ορισμένοι εδώ στην Ελλάδα τα ξένα πρότυπα (…) Πρέπει αντίστροφα να επιτύχουμε, ώστε οι ξένοι να έρχονται στην Ελλάδα για τις σπουδές των ελληνικών γραμμάτων και της φιλοσοφίας και της πολιτικής».

Το ιδανικό εκπαιδευτικό κλίμα μέσα στο οποίο ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιτελέσει το λειτούργημά του
«Οι δάσκαλοι πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους λίγο σαν αποστόλους, να πιστεύουν ότι δεν ανήκουν στη σειρά των άλλων ανθρώπων, ότι έχουν επαυξημένο χρέος αυστηρού βίου και ηθικών εξάρσεων, να αντλούν δε από την απεραντοσύνη της ανθρώπινης ελευθερίας δυνάμεις, ώστε να ανταποκριθούν στο έργο τους μη επιτρέποντας στον εαυτό τους οιαδήποτε μικρόλογη συμβιβαστική στάση (…) ο κάθε δάσκαλος τη στιγμή που βρίσκεται στο λειτούργημά του να θεωρεί τον εαυτό του επιφορτισμένο κατεξοχήν με καθήκοντα και μάλιστα στο χώρο τον πιο ευγενικό που να μπορεί να έχει ένας λειτουργός οιασδήποτε κοινωνίας».
Για την επιχειρηματική διάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση
«Εύχομαι και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να έχουν μια επίγνωση αποστολής και να μην αισθάνονται ως επιχειρηματίες. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση ότι τα ιδιωτικά σχολεία επιτρέπονται μόνο να είναι στα χέρια προσωπικοτήτων με συνείδηση αποστολής εκπαιδευτικής κι όχι ανθρώπων με διάθεση πλουτισμού απλώς».

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

60 χρόνια ΟΙΕΛΕ

60 Χρόνια προσφοράς στην κοινωνία και στην εκπαίδευση
Η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών Ελλάδας στις 6 δεκαετίες της λειτουργίας της δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα. Αταλάντευτα στο πλευρό της δημόσιας εκπαίδευσης και στα παιδιά των μη προνομιούχων, μάχεται προκειμένου να μην μεταβληθούν η Παιδεία που παρέχουν ιδιώτες σε εμπόρευμα και τα ιδιωτικά σχολεία σε αμιγείς επιχειρήσεις. Διότι τότε θύματα θα είναι όχι μόνο το δημόσιο σχολείο, αλλά και το παιδί του κοινωνικά αποκλεισμένου που δεν έχει την οικονομική και κοινωνική ισχύ για να μορφωθεί.
Απέναντί μας έχουμε ένα από τα ισχυρότερα λόμπι της χώρας. Τον σκληρό πυρήνα ορισμένων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης που, συνεπικουρούμενοι από εκπροσώπους της οικονομικής ελίτ και των ΜΜΕ, επιδιώκουν την πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας και τη διαιώνιση και περαιτέρω όξυνση των εκπαιδευτικών,των κοινωνικών και των οικονομικών ανισοτήτων. Η ΟΙΕΛΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της. Άλλωστε, όπως έλεγε και ο ιστορικός ηγέτης της Ομοσπονδίας Γιώργος Φυσάκης:
«Οι εργοδότες παλεύουν με τα λεφτά τους για τα λεφτά τους,
Οι εκπαιδευτικοί παλεύουν με τους αγώνες τους για την Παιδεία»

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ KATAΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ



H ΟΙΕΛΕ υποχρεώθηκε να αποστείλει σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας για όσα συμβαίνουν στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που τελεί υπό την αιγίδα του Προξενείου της Γαλλίας στην πόλη, και ζητά την άμεση παρέμβασή του για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. 
Ενώ θα περίμενε κανείς ένα σχολείο που βρίσκεται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης μιας μεγάλης και σύγχρονης χώρας να τηρεί τα στοιχειώδη της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας, οι υπεύθυνοι του εν λόγω καταστρατηγούν συστηματικά τη νομιμότητα και καταληστεύουν τα δημόσια ταμεία. Και τούτο, την ώρα που σε άλλο σχολείο που τελεί υπό την εποπτεία του γαλλικού κράτους, το Lycée Franco-Hellénique Eugène Delacroix της Αγίας Παρασκευής, λειτουργεί άψογα και σέβεται πλήρως τη νομοθεσία. 
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικές μόνο από τις βασικές παρανομίες του σχολείου: 
·         το εν λόγω εκπαιδευτήριο προχωρούσε σε συστηματική καταλήστευση των δημόσιων ταμείων την περίοδο 2013-15 με την ακόλουθη μέθοδο: αν και οι εκπαιδευτικοί του είχαν διοριστήρια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (π.χ. 2 ετών), δήλωνε τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές αρχές για μικρότερο διάστημα και με μισθολογικές αποδοχές κατώτερες του νόμιμου. Απέλυε τους εκπαιδευτικούς τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και τα διοριστήρια έχουν ημερομηνία λήξης την 31/8, και τους κατέβαλε σημαντικά μικρότερες αποδοχές από τις προβλεπόμενες για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς βάσει του άρθρου 36 του Ν. 682/1977, πληρώνοντάς παρανόμως τους με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ήτοι με περίπου 40% χαμηλότερες των νόμιμων αποδοχές. Την ώρα, λοιπόν, που το σχολείο απέλυε τους εκπαιδευτικούς μέσω ΙΚΑ, αυτοί εξακολουθούσαν να είναι κανονικά δηλωμένοι ως εργαζόμενοι στο Υπ. Παιδείας με το διοριστήριό τους! Για αυτό το λόγο το σχολείο δεν χορήγησε ποτέ όπως ορίζει ο νόμος τα διοριστήρια στους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε αυτοί να μην γνωρίζουν την χρονική διάρκεια της σύμβασής τους και να απολύονται παράνομα εν αγνοία τους. Επομένως, το σχολείο υπέπεσε στις σοβαρότατες παραβιάσεις της παραβίασης της μισθολογικής νομοθεσίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, προκαλώντας σοβαρότατη βλάβη τόσο στο εισόδημα των εκπαιδευτικών όσο και στα δημόσια ταμεία.
·         Οι διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών δεν υπολογίζονταν ως 45 λεπτών (όπως προβλέπεται ρητά από τη νομοθεσία), αλλά ως 60 λεπτών με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να αμείβονται με 25% μικρότερες αποδοχές και να χάνουν προϋπηρεσία και ένσημα!
·         το σχολείο «εισάγει» στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα – παρανόμως –την έννοια της εξ αποστάσεως μάθηση. Όλα τα μαθήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου διδάσκονται …δι’ αλληλογραφίας, καθώς το σχολείο αρνείται να προσλάβει εκπαιδευτικούς
·         Πολλά τμήματα έχουν – επίσης παρανόμως – συμπτυχθεί.
·         Πέρα από όσα προαναφέρθηκαν για τις παράνομες συμβάσεις των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να προστεθούν οι βλαπτικές μεταβολές εργασιακών σχέσεων και οι μαζικές απολύσεις στις οποίες το σχολείο πρόσφατα προχώρησε.
·         Οι (πολλές σε αριθμό) καταγγελίες σύμβασης διετίας δεν έγιναν με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία (καταβολή νόμιμης αποζημίωσης)
·         Δεν εφαρμόζονται όσα προβλέπουν οι Ν. 2817/2000 για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε ξένα σχολεία, επομένως και οι διατάξεις του 4472/2017 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς
·         Τέλος, το σχολείο συστεγάζεται παράνομα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, κατά παράβαση όσων προβλέπει ο Ν. 4472/2017.
Πολλές από αυτές τις παρανομίες θέτει υπ όψιν της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας με ερώτημά του ο Διευθυντής Δ.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης κ. Αποστολίδης, ενώ η Διεύθυνση Π.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον των υπευθύνων του σχολείου.



Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ Η ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ – ΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ



Σε άμεση αμφισβήτηση όσων δήλωσε μέσα στη Βουλή για τα παράνομα φροντιστήρια δημοτικού και τα Κέντρα Μελέτης προχωρά με έγγραφη εισήγησή της (εδώ) στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ για το θέμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Γιαννακοπούλου. Ενώ ο Υπουργός είχε χαρακτηρίσει τα φροντιστήρια παράνομα και είχε σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της άρσης της άδειας λειτουργίας όσων φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών, η κ. Γιαννακοπούλου σε μια ακόμη απολύτως αμφιλεγόμενη ενέργεια επιχειρεί να πείσει το ΔΣ ότι ο ΕΟΠΠΕΠ δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου του χώρου και ανοίγει εμμέσως πλην σαφώς θέμα νομιμοποίησης των φροντιστηρίων δημοτικού και τη συνύπαρξη των φροντιστηρίων, Ξένων Γλωσσών με τα  Κέντρα Μελέτης !
Η εισήγηση που καταθέτει στο σημερινό ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Γιαννακοπούλου έρχεται μετά την εξώδικη δήλωση που αποστείλαμε προς τον Οργανισμό. Θυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία υποχρεώθηκε να ζητήσει από τον ΕΟΠΠΕΠ με εξώδικο να εξετάσει το θέμα αδειοδότησης των δομών συγκεκριμένης αλυσίδας στο χώρο των φροντιστηρίων λόγω της εκ μέρους τους διαφήμισης παράνομων φροντιστηρίων δημοτικού και συνύπαρξης Φροντιστηρίων και Κέντρων Μελέτης. Η εξώδικη διαμαρτυρία μας έγινε, καθώς η Διευθύνουσα αρνήθηκε να εξετάσει το θέμα όταν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ το έφερε σε συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντας το όλο ζήτημα «πυροτέχνημα»!
ΑΝΟΙΓΕΙ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Η ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ;
Ως γνωστόν, τα φροντιστήρια δημοτικού απαγορεύονται δια νόμου. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να μην αδειοδοτούνται φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών που διαθέτουν τέτοια παράνομη δομή. Πράγματι, το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ είχε λάβει απόφαση οι ιδιοκτήτες να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διαθέτουν τέτοιες δομές για να αδειοδοτηθούν, ή να επικαιροποιήσουν την άδειά τους. Την υποχρέωση αυτή εξάλειψε με απόφασή της αμέσως μετά την έλευσή της στον ΕΟΠΠΕΠ η κ. Γιαννακοπούλου που μάλιστα στην σημερινή της εισήγηση καμαρώνει για το έργο της, το οποίο προκάλεσε εν μια νυχτί έκρηξη του φαινομένου των Κέντρων Μελέτης-φροντιστηρίων δημοτικού σε όλη την Ελλάδα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει (;) θέμα νομιμοποίησης των φροντιστηρίων. 
Αντιγράφουμε από την εισήγησή της:
«Να σημειωθεί ότι σε όλα τα νομικά κείμενα χρησιμοποιείται ο όρος «φροντιστήριο» και ο ΕΟΠΠΕΠ αδειοδοτεί «φροντιστήρια» χωρίς περιορισμό και όχι «φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» όπως ισχυρίζεται στα κείμενά της από άγνοια ή σκοπιμότητα η διοίκηση της ΟΙΕΛΕ». 
Μήπως εννοεί λοιπόν ότι ο ΕΟΠΠΕΠ μπορεί να αδειοδοτεί φροντιστήρια δημοτικού, αφού όπως η κ. Γιαννακοπούλου ισχυρίζεται, δεν υπάρχει προσδιορισμός βαθμίδας; Μα, αυτά απαγορεύονται από το νόμο 682/77. Κι αυτού όμως το νόημα αμφισβητείται από την εν λόγω. Αντιγράφουμε και πάλι:
«Με το άρθρο του 56 του ν. 682/77 καταργήθηκαν τα φροντιστήρια δημοτικής εκπαίδευσης, δηλαδή καταργήθηκαν τα φροντιστήρια που είχαν θεσμοθετηθεί με το προαναφερθέν άρθρο 63 του ν. 2545/1940, τα οποία προετοίμαζαν τους μαθητές για τις εξετάσεις στη μέση εκπαίδευση και λειτουργούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες (…) Με οποιαδήποτε ερμηνεία των νομοθετικών αυτών ρυθμίσεων δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι δομές οι οποίες στο παρελθόν ορίζονταν ως φροντιστήρια δημοτικής εκπαίδευσης ταυτίζονται με τα κέντρα μελέτης, όπως αυτά λειτουργούν σήμερα.» 
Κάθε αναγνώστης, ακόμη κι ο πλέον καλοπροαίρετος, δικαιούται να βγάλει το συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας της εισήγησης επί της ουσίας «νομιμοποιεί» τα φροντιστήρια δημοτικού-Κέντρα Μελέτης, επιχειρώντας ενδεχομένως να προκαταλάβει αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας!
ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κι ενώ η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου θέτοντας εμμέσως ζήτημα νομιμοποίησης παράνομων εκπαιδευτικών δομών, λίγους μήνες πριν ο Υπουργός Παιδείας διατύπωνε στη Βουλή, μετά από σχετικό ερώτημα του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρολιάκου, εντελώς αντίθετες απόψεις. Τις παραθέτουμε άνευ σχολιασμού:
 «Τα Κέντρα Μελέτης, για να το καταλάβει και η κοινωνία μας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν ορισμένα φροντιστήρια για να δημιουργήσουν εντός των φροντιστηρίων φροντιστήρια για παιδιά του δημοτικού. Αυτά τα φροντιστήρια είναι απολύτως παράνομα. Τελεία, χωρίς αστερίσκους! Εδώ, λοιπόν, έχουμε αδειοδοτημένα φροντιστήρια που πολλές φορές έχουν και το θράσος να έχουν έξω από τα φροντιστήρια ταμπέλες που αναφέρουν τη λειτουργία τέτοιων Κέντρων. Ο ΕΟΠΠΕΠ, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσωπικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που είναι ένας εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, έχει θίξει αυτό το θέμα. Εμάς οι πληροφορίες μας είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα φροντιστήρια.
Σκεφτόμαστε και διερευνούμε νομικά κάθε φροντιστήριο να στείλει στο Υπουργείο, μετά από αίτημα του Υπουργείου, μία υπεύθυνη δήλωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ότι δεν λειτουργούν τέτοια κέντρα (ΣΣ: την υπεύθυνη δήλωση που κατάργησε, για τους δικούς της λόγους, η κ. Γιαννακοπούλου). Αυτό βεβαίως δεν είναι ευχάριστο σε μία κοινωνία, να ζητάς από έναν θεσμό που εσύ τον έχεις αδειοδοτήσει να σου πει ότι δεν παρανομεί, αλλά θα αναγκαστούμε να το κάνουμε, αν οι ίδιοι δεν αποφασίσουν να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο. Επειδή το συγκεκριμένο δεν είναι μέρος του νόμιμου οικοδομήματος, έχουμε αυτό, έχουμε πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας και βεβαίως έχουμε και την ενίσχυση μίας νοοτροπίας ότι ντε και καλά τα παιδιά από τόσο μικρή ηλικία θα πρέπει να συνηθίζουν στο περιβάλλον του φροντιστηρίου. Θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι λόγοι είναι απαράδεκτοι και θα είμαστε πάρα πολύ κατηγορηματικοί. Η ποινή, όπως ξέρετε, είναι αφαίρεση της άδειας».
ΜΕΙΖΟΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ
Ο ΕΟΠΠΕΠ είναι θεσμός που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Από τη σημερινή εισήγηση της κ. Γιαννακοπούλου προκύπτει ισχυρή τυπική, αλλά και ουσιαστική διαφοροποίηση με τον Υπουργό. Ο Υπουργός Παιδείας θέλει την υπεύθυνη δήλωση, η κ. Γιαννακοπούλου καμαρώνει ότι την απέσυρε. Ο Υπουργός Παιδείας θεωρεί παράνομες τις δομές και μιλά για άρση της άδειας των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας και των ΚΞΓ που φιλοξενούν τέτοιες δομές, η κ. Γιαννακοπούλου με δική της ερμηνεία επιχειρεί να καταδείξει ότι τα φροντιστήρια δεν έχουν σαφή προσδιορισμό βαθμίδας και η σημερινή λειτουργία φροντιστηρίων δημοτικού-Κέντρων Μελέτης δεν αντικρούει στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που τα απαγορεύει.
 Αφήνουμε τις πράξεις της να τις κρίνει η κοινωνία.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Αναταραχή προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ με την οποία γνωστοποιήθηκε η αποστολή επιστολής προς τη Διεύθυνση Δ.Ε. Β’ Αθήνας και ζητούμε τον άμεσο έλεγχο νομιμότητας των υπεύθυνων δηλώσεων που υπέγραψαν νόμιμοι εκπρόσωποι για τα διευθυντικά στελέχη ιδιωτικών σχολείων. Η επιστολή μας εστάλη μετά από καταγγελίες για κατάθεση ψευδών βεβαιώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η βασική ευθύνη βαρύνει τους νόμιμους εκπροσώπους των σχολείων.  Η ΟΙΕΛΕ στηρίζει τους συναδέλφους που νόμιμα καταλαμβάνουν στελεχειακές θέσεις είτε στα ιδιωτικά σχολεία, είτε στην εκπαίδευση γενικότερα, όπως άλλωστε αποδείχθηκε από την προσπάθειά μας να επιλέγονται ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ως συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, ως στελέχη στο ΙΕΠ και σε άλλες δημόσιες θέσεις. Είναι, όμως, επίσης ξεκάθαρο ότι συνάδελφοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης οφείλουν να τις τιμούν, υπηρετώντας το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης και τηρώντας τη νομοθεσία.
Τέλος, εκφράζουμε τη λύπη μας για το ότι κάποια διευθυντικά στελέχη ιδιωτικών σχολείων έχουν πλήρως ταυτιστεί με τους ιδιοκτήτες και με θρασύτητα καθυβρίζουν την ΟΙΕΛΕ και τα στελέχη της. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η ΟΙΕΛΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ Δ.Ε. Β ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΕΙΥΘΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Άρχισαν τα όργανα για την επιλογή Διευθυντικών στελεχών στα ιδιωτικά σχολεία! Η ΟΙΕΛΕ έγινε αποδέκτης σοβαρότατων καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες σε δύο τουλάχιστον μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας εργοδότες και  υποψήφιοι διευθυντές έχουν καταθέσει ψευδείς βεβαιώσεις! Είναι φανερό ότι κάποιοι επιδιώκουν να παραβιάσουν ευθέως τις πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις, προκειμένου σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία να μην τοποθετηθούν οι έχοντες τα στοιχειώδη τυπικά προσόντα που ορίζει  η νομοθεσία.
Η ΟΙΕΛΕ, βάσει των καταγγελιών, απέστειλε σήμερα επιστολή στη Δ/νση Δ.Ε. Β Αθήνας με την οποία ζητά την άμεση  διενέργεια ελέγχου νομιμότητας των υπεύθυνων δηλώσεων που κατέθεσαν   εργοδότες και υποψήφια διευθυντικά στελέχη δύο συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολείων.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΥΡΣΟΥΛΙΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ «ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ» Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ


Έχουμε αναφερθεί με προηγούμενες αναρτήσεις μας στα όσα τραγικά συμβαίνουν στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών.
Αυτές τις ημέρες γράφτηκε μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία ενός εκ των πλέον ιστορικών ιδιωτικών σχολείων της Αθήνας. Μετά από πίεση της ομάδας που διοικεί το σχολείο, προκλήθηκε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων που έλαβε κατά πλειοψηφία μια απόφαση η οποία προκαλεί απορία και θλίψη. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή συμπτύχθηκαν τα τμήματα της Γ’ Γυμνασίου στο όριο της νομιμότητας (30 μαθητές), ώστε να μηδενιστεί πλασματικά το ωράριο και να απολυθεί συνάδελφός τους με εικοσαετή και πλέον υπηρεσία που είναι και στέλεχος του ΣΙΕΛ.
Καταρχάς, είναι ντροπιαστικό ένα οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο, πόσο μάλλον ένα μη κερδοσκοπικό, που υποτίθεται ότι πρέπει να δίνει τις πλέον ιδανικές συνθήκες μάθησης για τα παιδιά οι γονείς των οποίων καταβάλλουν χιλιάδες ευρώ ετησίως σε δίδακτρα, να γεμίζει ασφυκτικά τις τάξεις με μαθητές δυσκολεύοντας το έργο των εκπαιδευτικών και ρίχνοντας την ποιότητα των προσφερόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Κατά δεύτερον, σε ένα σχολείο θρησκευτικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι αδιανόητο οι διοικούντες του να προβαίνουν σε τέτοιου τύπου ενέργειες, ώστε μείνει στο δρόμο εργαζόμενος. Βεβαίως, είναι σημαντικές και οι ευθύνες των εκπαιδευτικών που με την ψήφο τους «σφράγισαν» το σχέδιο της διοίκησης. Ελπίζουμε να μην προκύψει στο μέλλον τέτοιο φαινόμενο σε άλλο ιδιωτικό σχολείο…
Σε κάθε περίπτωση, ο φάκελος με την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών δεν κλείνει. Τουναντίον. Η Ομοσπονδία έχει ήδη ζητήσει το σχολείο να τοποθετηθεί επισήμως ποιος ήταν αυτός που υπέγραφε, χωρίς να είναι νόμιμος εκπρόσωπος, σημαντικά έγγραφα του σχολείου, μεταξύ των οποίων συμβάσεις, προσλήψεις και απολύσεις μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2016. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και σύντομα θα λυθεί στη δικαιοσύνη.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΕ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΥΡΥΤΑΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ (ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΩΝ) ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Με κατάπληξη λάβαμε σήμερα το μεσημέρι την απάντηση σε ερώτημα που απέστειλε η ΟΙΕΛΕ προς Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην περιοχή της Αττικής, μετά από καταγγελίες που διαβιβάστηκαν προς τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, σύμφωνα με την οποία σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας που κόπτεται για την «αριστεία» λαμβάνει χώρα εκτεταμένη παραποίηση των βιβλίων φοίτησης των μαθητών.
Η απάντηση της οικείας Διεύθυνσης επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία. Τα βιβλία φοίτησης παραποιήθηκαν με μπλάνκο, ή σε κάποιες περιπτώσεις καταστράφηκαν εντελώς με αποτέλεσμα εκατοντάδες απουσίες μαθητών κυρίως των τελευταίων τάξεων του Λυκείου να «εξαφανιστούν»! Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι απουσίες που σβήνονταν ανά μαθητή ξεπερνούσαν τις 400!
Η Διεύθυνση ενημέρωσε την ΟΙΕΛΕ ότι για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα ξεκινά άμεσα ΕΔΕ. Η Ομοσπονδία θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και ζητά από τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν αυστηρά το νόμο ακόμη και σε ιδιωτικά σχολεία που θεωρούνται «άβατα». Η ευνοιοκρατία των ισχυρών στην ιδιωτική εκπαίδευση πρέπει, επιτέλους, να τερματιστεί.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ΟΙΕΛΕ προς Υπουργό Παιδείας: Κρίσιμο θέμα για ολόκληρη την κοινωνία οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, στο διάλογο πρέπει να συμμετέχει και η Ομοσπονδία μας

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα στον Υπουργό Παιδείας επιστολή με την οποία επισημαίνει ότι για το κρίσιμο ζήτημα των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση θα πρέπει να προσκληθεί και η Ομοσπονδία μας, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο τα συνδικάτα της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά ολόκληρο τον κόσμο της Παιδείας και ολόκληρη την κοινωνία. 


Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με ικανοποίηση ακούσαμε από τα χείλη σας την επιβεβαίωση της εξαγγελίας για μόνιμους διορισμούς από το ερχόμενο σχολικό έτος. Η απόφαση αυτή είναι κομβικής σημασίας, καθώς δεν αποτελεί εκπλήρωση μιας απλής δέσμευσης των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας από το 2015 μέχρι σήμερα, αλλά είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και απόδειξη ότι η χώρα επιχειρεί να επανέλθει σε κανονική λειτουργία μετά την πολυετή της δοκιμασία από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.
Μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση έχουν να γίνουν από τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009. Τα αποτελέσματα για τη δημόσια εκπαίδευση είναι τραγικά. Έχουμε το πιο γερασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό των αναπληρωτών φθάνει περίπου στο 15%, το οποίο ακόμη και ο νεοσυντηρητικής αντίληψης στις εκπαιδευτικές του αναλύσεις ΟΟΣΑ θεωρεί απαγορευτικό. Η ΟΙΕΛΕ έχοντας ως προμετωπίδα της τον αγώνα για ποιοτική δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της κοινωνίας, ειδικά των μη προνομιούχων, καλωσορίζει την πρωτοβουλία σας. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι ο προτεινόμενος αριθμός είναι μικρός για τις σημαντικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση.
Οφείλουμε, όμως, να σας θυμίσουμε ότι και η δική μας φωνή στο διάλογο για το σύστημα διορισμών θα πρέπει να ακουστεί. Δεν είναι μόνο το ότι οι θέσεις μας για το εκπαιδευτικό σύστημα που κατατίθενται είτε μέσω του κλαδικού μας ινστιτούτου είτε σε συνεργασία με το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ είναι προϊόντα συστηματικής ερευνητικής εργασίας και έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και από το Υπουργείο Παιδείας σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς θεσμούς. Είναι το ότι εκατοντάδες συνάδελφοί μας, απολυμένοι από την ιδιωτική εκπαίδευση τη σκοτεινή περίοδο 2010-15 κατά κύριο λόγο για την κοινωνική τους δράση και την προσπάθειά τους να τηρηθεί η συνταγματική νομιμότητα στα ιδιωτικά σχολεία, σήμερα υπηρετούν ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση. Άλλωστε το ζήτημα των διορισμών δεν απασχολεί μόνο τα συνδικάτα στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά ολόκληρο τον κόσμο της Παιδείας και ολόκληρη την κοινωνία.
Ίσως χρόνιες προκαταλήψεις για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και το ρόλο τους να συντελούν στον αποκλεισμό, σε αρκετές περιπτώσεις, της Ομοσπονδίας για θέματα που αφορούν στο ενιαίο (βάσει της κείμενης νομοθεσίας) εκπαιδευτικό σύστημα, όπως, πχ, το σύστημα ένταξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη μεταρρύθμιση του Λυκείου, ή, πρόσφατα, το σύστημα διορισμών. Είμαστε βέβαιοι ότι με την πρόσκλησή μας στο διάλογο αυτό (και για άλλα ζητήματα σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα) θα αναγνωρίσετε ότι κάθε ιδιωτικός εκπαιδευτικός φέρει κι αυτός το μεγάλο «Λ», όπως έλεγε ο αείμνηστος  Ανδρέας Κασέτας. Το ρόλο του λειτουργού της εκπαίδευσης.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δάσκαλος δεν είναι ένας απλός εργαζόμενος. Είναι λειτουργός κοινωνικού αγαθού και φορέας αρχών και αξιών. Η συμβολή του στη διαμόρφωση συνειδήσεων για τους μέλλοντες δημοκρατικούς πολίτες είναι τεράστια. Η ιδεολογική και κοινωνική συμβολή του εκπαιδευτικού είναι αυτή ακριβώς που τον βάζει στο στόχαστρο κυβερνήσεων και ακραίων πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων.
OI ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
Διαχρονικά ο εκπαιδευτικός σε παγκόσμιο επίπεδο διώκεται. Όχι μόνο, διότι διεκδικεί τα δικαιώματά του μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, αλλά κυρίως για το φρόνημα, τις αντιλήψεις και τις δημοκρατικές του πρακτικές. Ακόμη και σήμερα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί απειλούνται, τρομοκρατούνται και φυλακίζονται σε κάθε γωνία της γης. Στην Κολομβία από το 2010 δολοφονούνται περίπου 50 εκπαιδευτικοί το χρόνο, οι περισσότεροι εξ αυτών μέλη του συνδικάτου FECODE. Στην Κίνα, στο Μπρουνέι, στην Αιθιοπία και στο Ιράν χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν συλληφθεί για τις πνευματικές-θρησκευτικές τους αντιλήψεις. Στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στη Νιγηρία καταγράφονται σχεδόν καθημερινά τρομοκρατικές επιθέσεις κατά σχολείων και εκπαιδευτικών και πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί και συλληφθεί στο Νεπάλ.

Δεν καταγράφονται όμως επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών σε περιοχές του κόσμου με απολυταρχικά καθεστώτα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου εκπαιδευτικοί απειλούνται με διώξεις, διότι διδάσκουν τη δαρβινική θεωρία.
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΠΑΛΤΟΥ: Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Με αφορμή το «πραξικόπημα» εναντίον του, ο Ερντογάν και το ανελεύθερο καθεστώς που αυτός εγκατέστησε στην Τουρκία έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγούμενου επίθεση εναντίον των εργαζόμενων και κυρίως των εκπαιδευτικών. Πάνω από 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους, οι 50.000 εκ των οποίων εκπαιδευτικοί. Περίπου 30.000 από αυτούς φυλακίστηκαν.
Δύο γενναίοι εκπαιδευτικοί, η Nuriye Gülmen και ο Semih Özakça, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυσή τους, ξεκίνησαν την αντίσταση κατά των μαζικών απολύσεων και φυλακίσεων των Τούρκων εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Press Project, «στις 9 Νοεμβρίου του 2016, μία γυναίκα με ένα καφέ παλτό, η εκπαιδευτικός Nuriye Gülmen, πήγε μόνη της μπροστά στο Άγαλμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πλατεία Γιουκσέλ και κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε πως «Έχασα τη δουλειά μου αδικαιολόγητα και τη θέλω πίσω», κάθισε μπροστά στο μνημείο. Ύστερα, δίπλα της πήγε και κάθισε ένας δάσκαλος, ο Semih Özakça, ζητώντας κι αυτός πίσω τη δουλειά του που έχασε με τις εκκαθαρίσεις».

Η συμβολική αυτή ενέργεια των δύο εκπαιδευτικών γρήγορα βρήκε χιλιάδες μιμητές που «βγήκαν μέσα από το καφέ παλτό της Nuriye». Όπως ήταν φυσικό, το καθεστώς φοβούμενο γενίκευση της αναταραχής συνέλαβε τους δύο εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ξεκίνησαν μια ηρωική απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 324 ημέρες, μέχρι την αποφυλάκισή τους.
Το μακρύ χέρι του Ερντογάν, όπως καλά θυμούνται οι συνάδελφοι, έφτασε μέχρι και την Ελλάδα. Στις 5 Οκτωβρίου 2016 το ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο «Μουζαφέρ Σαλίχογλου» Ξάνθης κατήγγειλε τη σύμβαση του μαθηματικού Χότσικα Νιχάτ ως «γκιουλενιστή». Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ για την καταγγελία σύμβασης του εκπαιδευτικού κατατέθηκε εκ μέρους του σχολείου αιτιολογικό υπόμνημα που αποτελεί μνημείο σκοταδισμού και μεσαιωνικών αντιλήψεων, ιδίως δε σε χώρο εκπαίδευσης και αγωγής.
Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ως μοναδική αιτιολόγηση της απόλυσης ότι ο εκπαιδευτικός δήθεν έχει θρησκευτικές ιδεολογίες και αντιλήψεις που σχετίζονται με παράνομες οργανώσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου κατατίθεται νέο Υπόμνημα της Ιδιοκτήτριας κ. Σαϊμέ Κιρλί Ντοκμέ κατά του εκπαιδευτικού στο οποίο επικαλείται ως λόγο της καταγγελίας σύμβασης τη διαταραχή εκπαιδευτικού κλίματος λόγω «θρησκευτικών ιδεολογιών και αντιλήψεων που σχετίζονται με παράνομη θρησκευτική οργάνωση». Έκτοτε, ο συνάδελφός μας που για τους αγώνες του εξελέγη Αντιπρόεδρος του ΣΙΕΛΒΕ (του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βόρειας Ελλάδας) συνεχίζει τη μάχη για τη δικαίωσή του έχοντας στο πλευρό του την Ομοσπονδία και ολόκληρο τον κλάδο μας.
ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπου εργασιακά δικαιώματα καταλύθηκαν και εργαζόμενοι διώκονται για τις ιδέες και τους αγώνες τους, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι διώξεις κατά ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Στη σκοτεινή περίοδο 2010-15, όταν με πρόσχημα την τρόικα κυβερνήσεις και ιδιοκτήτες κουρέλιασαν το Σύνταγμα και τους νόμους, δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απολύθηκαν λόγω της κοινωνικής τους δράσης. Πολλοί από αυτούς όμως αντιστάθηκαν, διεκδίκησαν το δίκιο τους και σήμερα έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ
Κανείς μας δεν τρέφει αυταπάτες. Όσο εξακολουθεί να κυριαρχεί το νεοφιλελεύθερο δόγμα καταπίεσης και εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όλοι οι εργαζόμενοι θα διώκονται. Οι εκπαιδευτικοί όμως για ένα λόγο περισσότερο. Διότι μέσω της δικής τους δουλειάς φυτεύεται στις ψυχές των παιδιών ο σπόρος της αμφισβήτησης και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Μαζί με όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, μαζί με τα 60 εκατομμύρια των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο υψώνουμε τη φωνή μας και χαιρετίζουμε τον αγώνα για μια καλύτερη εκπαίδευση, για μια καλύτερη κοινωνία.