Δικαιώνεται 3 μήνες μετά η απόφαση της ΟΙΕΛΕ να προτρέψει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ώστε να διεκδικήσουν την επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε πλήθος άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, πλέον εμπεδώνεται στην κοινωνία ένα κλίμα αποκατάστασης της ακραίας αδικίας που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αλλά και – ελέω της σκανδαλώδους, χαριστικής για τους σχολάρχες απόφασης του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Μπαμπινιώτη – οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία.
Σημαντικές παρατηρήσεις: Επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν για ποιο λόγο δεν προσφεύγει η ΟΙΕΛΕ, διευκρινίζουμε ότι δεν είναι δυνατή η προσφυγή κανενός σωματείου ή Ομοσπονδίας. Για το λόγο αυτό δεν μπορεί να προσφύγει για το θέμα η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΑΔΕΔΥ κ.λπ. Η προσφυγή γίνεται κατά του εργοδότη-σχολάρχη από έναν εκπαιδευτικό ή από ομάδα συναδέλφων. Είναι αυτονόητο πως για τη μείωση του κόστους, καλό είναι να συγκεντρωθούν για την προσφυγή όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι ανά σχολείο.
Επίσης, ο λόγος των ένδικων προσφυγών σχετίζεται και με ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα, την αναδρομικότητα. Αν, πχ, υπάρξει επαναφορά δώρων με πολιτική απόφαση (δείτε πιο κάτω για την εκδίκαση του ΣτΕ), αναδρομικά θα λάβουν μόνο όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά.
ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούμε την πλήρη επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Ο Ν. 4472/2017, στο άρθρο 56, προβλέπει εξίσωση των αποζημιώσεων κατά τα ισχύοντα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Τούτο σημαίνει πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, επειδή ακριβώς εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, θα πρέπει να λάβουν εκ νέου το 13ο, τον 14ο μισθό και το επίδομα άδειας. Επίσης, σύμφωνα με έγγραφο που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2016 ο τότε Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ μετά από ερώτημα εκπαιδευτικών των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (άρα, πριν καν την ψήφιση του Ν. 4472/2017), θα πρέπει να επιστραφούν τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας για λόγους εφαρμογής της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης και επειδή οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία υπογράφουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου για εξαρτημένη εργασία.
Την Κυριακή, 17/2, στο Grand Polis Hotel (όπου θα διεξάγεται και ψηφοφορία για τον ΣΙΕΛ), η ΟΙΕΛΕ θα δώσει στους ενδιαφερόμενους για προσφυγή συναδέλφους πλήρη εισήγηση της νομικής συμβούλου μας Κάτιας Λαϊνά για το ζήτημα.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Χθες, Παρασκευή 1/2, εκδικάστηκε στο ΣτΕ η υπόθεση επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα μετά από την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του Ν. 4093/2012 που «έκοψαν» τα Δώρα. Η απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί σε έξι περίπου μήνες, είναι κρίσιμη, διότι, εάν είναι θετική, θα επαναφέρει αυτομάτως τα 1000 ευρώ που δόθηκαν την τελευταία χρονιά, πριν το «κόψιμο» των Δώρων (500 ευρώ για Χριστούγεννα και 250 ευρώ για Πάσχα και επίδομα αδείας). Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει δικαίωση για το σύνολο των Δώρων όπως ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, με μια θετική απόφαση του ΣτΕ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αυτομάτως θα λαμβάνουν και πάλι τα 1000 ευρώ ετησίως. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ μόνο για όσους έχουν προχωρήσει σε ένδικη προσφυγή κατά του εργοδότη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.