Σήμερα, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού, ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛΒΕ παρουσιάζουν στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την κοινή πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για ένταξη της αντιρατσιστικής αγωγής στα σχολεία. Το έτος 2018-19 που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια της Ομοσπονδίας κηρύχθηκε έτος δράσης κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του ΣΙΕΛΒΕ απέτισε φόρο τιμής στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη-κοιτίδα πολιτισμών και, μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της εβραϊκής διασποράς. 50.000 Εβραίοι ζούσαν στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του Μεσοπολέμου.Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκε από τους ναζί. «Με 19 συρμούς, σε έξι μήνες, 46.061 άτομα εγκατέλειψαν την πόλη. Από αυτά, 37.387 δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων, αμέσως μόλις έφθασαν στο Μπίρκεναου. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους πέθαναν ή εκτελέστηκαν στο Άουσβιτς. Στα τέλη Αυγούστου του 1943, η Θεσσαλονίκη, η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, με περισσότερο από 2.000 χρόνια έντονης εβραϊκής παρουσίας, είχε αδειάσει από Εβραίους», διαβάζουμε στο Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων.
Δεν ξεχνώ-Ποτέ πια φασισμός!
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ με την αφορμή της παγκόσμιας ημέρας για το ρατσισμό και της πρότασής μας στο Υπουργείο Παιδείας για την αντιρατσιστική αγωγή:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΛΒΕ: ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΤΟ 2019, ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Με την αφορμή της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της ΟΙΕΛΕ, το ΔΣ της Ομοσπονδίας και ο ΣΙΕΛΒΕ (του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βόρειας Ελλάδας) αποφάσισαν να κηρυχθεί το τρέχον σχολικό έτος 2018-19, έτος κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που θα κορυφωθούν στο τέλος του έτους με την πρότασή μας για ένταξη της αντιρατσιστικής αγωγής στα σχολεία.
Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται επισήμως σήμερα, 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, από τη Θεσσαλονίκη στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΣΙΕΛΒΕ που θα πραγματοποιηθεί στον ημιώροφο της ΕΔΟΘ (Πρ. Κορομηλά 51). Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία. Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μητροπολιτικό κέντρο δύο ηπείρων και κοιτίδα όπου συνυπήρξαν αρμονικά για αιώνες εθνότητες και άνθισαν διαφορετικοί πολιτισμοί.
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η αλματώδης άνοδος της ακροδεξιάς και η αναβίωση των θεωριών φυλετικής καθαρότητας είναι φαινόμενα που ανθούν κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης αξιών των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Η αποξένωση και ο ατομικισμός σε συνδυασμό με την όξυνση των ανισοτήτων, δημιούργησαν ένα γόνιμο έδαφος με αποτέλεσμα η ρητορική του μίσους για τον Εθνικό, τον Φυλετικό, τον Θρησκευτικό, τον Σεξουαλικό Άλλο βρήκε πρόθυμους αποδέκτες. Δυστυχώς, συχνά οι αποδέκτες είναι μαθητές και μάλιστα από ιδιαίτερα τρυφερές ηλικίες, καθώς πυρήνες νεοναζί εισχωρούν στα σχολεία προσηλυτίζοντας οπαδούς.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Με το σκεπτικό ότι εντείνεται ο εμφανής (θρησκευτικός, φυλετικός), αλλά και ο αδιόρατος ρατσισμός της σχολικής καθημερινότητας (bullying, διαδικτυακός ρατσισμός, καλλιέργεια στερεοτύπων με βάση τον σωματότυπο, την επίδοση και άλλα) χρειάζεται συστηματική αντιμετώπιση του πολύπλευρου αυτού φαινομένου στο σχολείο. Μέχρι σήμερα, παρά τις σποραδικές φιλότιμες προσπάθειες εκπαιδευτικών και φορέων, το ελληνικό σχολείο δεν έχει ακόμη ασχοληθεί συστηματικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού, των ρατσιστικών συμπεριφορών και της ξενοφοβίας.
Για το λόγο αυτό στις 5 Οκτώβρη (παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού) και πάλι στη Θεσσαλονίκη η ΟΙΕΛΕ και ο ΣΙΕΛΒΕ θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση κατά του ρατσισμού την πρότασή μαςπρος το Υπουργείο Παιδείας να ενταχθεί η αντιρατσιστική αγωγή από το δημοτικό σχολείο έως και το Λύκειο με στόχο να εμπλακούν ενεργητικά τα παιδιά τόσο στην απαραίτητη διάγνωση των φαινομένων ρατσισμού στο σχολικό και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο όσο και σε δραστηριότητες μαθησιακές και βιωματικές που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίησή τους και θα συντελέσουν στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους ως σύγχρονων πολιτών του κόσμου, οι οποίοι θα συνυπάρχουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε έθνους, φυλής, θρησκείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.