Συνάδελφοι, μην υποκύπτετε στον εκβιασμό για να παραιτηθείτε, δήθεν εθελοντικά, από μέρος του ωραρίου σας!
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε αποδέκτες καταγγελιών για διοικήσεις ιδιωτικών σχολείων που υποχρεώνουν συναδέλφους μας να παραιτούνται, δήθεν εθελοντικά, από μέρος του ωραρίου τους με την απειλή της απόλυσης. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται την άθλια ρύθμιση του άρθρου 9, παρ. 1 του Ν. 4713/2020 (Νόμου Κεραμέως), σύμφωνα με την οποία ένας εκπαιδευτικός μπορεί να παραιτηθεί από μέρος του ωραρίου του και έτσι να τροποποιηθεί το διοριστήριό του αναλόγως. Φυσικά, η ρύθμιση συνοδεύεται με την φράση ότι “ο διορισμός περισσότερων εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας με μειωμένο ωράριο επιτρέπεται” σε αντίθεση με τα ισχύοντα στη δημόσια εκπαίδευση και, μέχρι το 2020, και στην ιδιωτική, όπου θα έπρεπε πρώτα να συμπληρώσει ο αρχαιότερος ωράριο και στη συνέχεια να διοριστεί νέος.
Η ρύθμιση για την δήθεν εθελοντική παραίτηση από μέρος του ωραρίου (ωσάν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να είναι εκατομμυριούχοι χομπίστες και να έχουν λεφτά για πέταμα…) έχει χαρακτηριστεί από νομικούς, μεταξύ των οποίων και ο Άρης Καζάκος, ως μια από τις πιο χυδαίες εργασιακές ρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι η διάταξη αυτή, όπως και το σύνολο σχεδόν του νόμου, υπαγορεύτηκε στην προηγούμενη Υπουργό από τους ιδιοκτήτες. Για ποιο λόγο;
- Για να περισσέψουν ώρες, ώστε ο ιδιοκτήτης να βολέψει κάποιον “κολλητό” ή κομματικό παρατρεχάμενο.
- Για να μειωθεί ο μισθός του εκπαιδευτικού, ώστε να απολυθεί μετά από μερικούς μήνες με μειωμένη αποζημίωση.
- Για να έχει το σχολείο ένα μεγάλο αριθμό νέων εκπαιδευτικών με μικρό ωράριο, άρα μικρότερο εργασιακό κόστος και πιο εύκολος “χειρισμός” των ευάλωτων συναδέλφων.
Η ΟΙΕΛΕ είχε αποστείλει, χωρίς καμιά ανταπόκριση ως συνήθως, επιστολή στην προηγούμενη Υπουργό, ζητώντας να υπάρξει τροποποίηση της ρύθμισης για τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για μείωση του ωραρίου τους, κυρίως μητέρες. Η ορθολογική πρότασή μας που είχε ως σκοπό να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών ήταν να τεθεί η εθελοντική μείωση ωραρίου υπό το ίδιο καθεστώς ελέγχου, όπως και οι άδειες άνευ αποδοχών. Με αίτηση, δηλαδή, του εκπαιδευτικού σε ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ όπου θα αναφέρεται ο λόγος της παραίτησης από μέρος του ωραρίου και η αιτούμενη χρονική διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, ο εκπαιδευτικός διασφαλίζει ότι θα επιστρέψει μετά από κάποιο διάστημα στο παλιό του ωράριο, ενώ τώρα η τροποποίηση της σύμβασης είναι μόνιμη! Δεν υπήρχε, βέβαια, καμιά πιθανότητα να γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή, καθώς η τότε πολιτική ηγεσία ήθελε να υπάρχει το “πιστόλι” του εκβιασμού στον κρόταφο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη.
Πώς μπορούν να προστατευθούν οι συνάδελφοι
Σύμφωνα με την ενημέρωση των νομικών μας συμβούλων, σε περίπτωση που η ιδιοκτησία του σχολείου προωρήσει σε μια τέτοια εκβιαστική ενέργεια, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει εγγράφως και ταυτόχρονα τον ΣΙΕΛΒΕ και την ΟΙΕΛΕ και την Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκει το εκπαιδευτήριο. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται από ενδεχόμενη εκδικητική απόλυση εκ μέρους του ιδιοκτήτη.
2.7.23
|
|
This entry was posted on 2.7.23
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου