Επέτειος Πολυτεχνείου: “Δεν ξεχνάμε, ποτέ πια φασισμός” – Παιδαγωγικό υλικό για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Φέτος αποφασίσαμε να μην φτιάξουμε μια ακόμη ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Έχοντας όλοι μας επίγνωση της γιγάντωσης του ρατσισμού και της επέλασης της ακροδεξιάς σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, θεωρήσαμε πιο σημαντικό ίσως, (μιας που τέτοια αφιερώματα θα γραφούν πολλά), να συνεισφέρουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην ενίσχυση της συλλογικής μνήμης. Για να μην επιστρέψουν οι πιο σκοτεινές εποχές στην παγκόσμια και στην εγχώρια ιστορία, το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχάσουμε…
Κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των εκδηλώσεων μνήμης για το Πολυτεχνείο στα σχολεία μας. Κάποιοι επιχειρούν να μην υπάρχει πλέον καμιά αναφορά σε μια επέτειο που συμβολίζει όλα όσα φοβούνται. Τη νεανική αμφισβήτηση, τον αγώνα για Παιδεία και Ελευθερία, την διεκδίκηση ενός καλύτερου και πιο δίκαιου μέλλοντος. Είναι στο χέρι των εκπαιδευτικών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία την ιστορική μνήμη να την κρατήσουμε ζωντανή. Προτείνουμε σήμερα βιβλία και παιδαγωγικό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην τάξη, όχι μόνο με την αφορμή της επετείου, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής εκπαίδευσης.
1. Εκπαιδευτικό υλικό από τον διαδικτυακό τόπο “Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς”.
Ο διαδικτυακός τόπος “Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς” είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που ανησυχούν για την άνοδο του ακροδεξιού φαινομένου. Επιδιώκει να καταγραφεί στον δημόσιο διάλογο ένας ισχυρός αντίλογος στη διάχυση του ρατσισμού, του εθνικισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και άλλων ιδεών που υποτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της πρωτοβουλίας εκπονούν έρευνες, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης.
Στο πλούσιο υλικό που έχουν παράξει (και που μπορείτε να δείτε συνολικά εδώ) υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό, κυρίως για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την δικτατορία και το Πολυτεχνείο.
2. Το βραβευμένο βιβλίο “2651 ημέρες δικτατορίας” της Μαρίζας Ντεκάστρο
Η Μαρίζα Ντεκάστρο έχει αφήσει το δικό της ιδιαίτερο αποτύπωμα στο χώρο της εκπαίδευσης και της παιδικής λογοτεχνίας. Έχει θητεύσει με ιδιαίτερη επιτυχία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στη Σχολή Μωραΐτη, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ιστορικής γνώσης των μαθητών και χρησιμοποιώντας γι΄αυτό το σκοπό πρωτότυπες παιδαγωγικές μεθόδους.
Σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Γράφει βιβλία γνώσεων για παιδιά, και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους.
Από το 1998 γράφει κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της IBBY-Ελληνικό τμήμα και της Συντακτικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ. Βιβλία της έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2017, 2018), το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της IBBY- Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016) και το Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014).
Για το εξαίρετο βιβλίο της “2651 ημέρες δικτατορίας” που προτείνεται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, γράφει στην Αυγή η αγαπητή συνάδελφος (και Γεν. Γραμματέας του ΣΙΕΛ) Κατερίνα Ζαμαρία:
This entry was posted on 16.11.23 You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου